Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
mňam! představovala by sis hrnkový… kynutý… (?) případně mohu poradit borůvkové knedlíky a tzv. „žahour“ (= přelije se přes ně) - ale jen jestli je to co chceš…
Zrovna nedávno jsem z nouze „vynalezla“ recept. Těsto jako na bábovku z oleje a ovoce do toho. Peču na plechu. Nebo to samé těsto upéct, po vychladnutí natřít pomazánku z tvarohu a cukru, posypat borůvkama a zalít rosolem z pudinku (3/4 litru vody, trochu ovocné šťávy - sirupu, 2-3 vanilkové pudinky) ![]()
Já se zrovna na něco chystám, tak honem honem
Zrovna jsem chtěla vstát od PC a jít péct…
Chtěla jsem teda upéct koláč s drobenkou (netvarohový, obyč. buchtu…)
Není to tedy extra super nápad, ale když už vyčerpám tyto lahodné recepty na borůvkové dobroty, jako píšete, dělám borůvkové muffiny. Dětem to moc chutná.
Hm… tak házím první… můj STAREJ DOBREJ hrnkáč (asi znáte… nevadí)
1 vejce
1 hrnek cukru krupice - pěkně s vejcem rozmíchat do pěny.
1 hrnek polohr.mouky
1 hrnek hrubé mouky
1 hrnek mléka
půl hrnku oleje
půl prášku do pečiva
vanilkový cukr a citronová kůra (nemusí být)
hezky umícháme, nalijeme na vymaštěný a vysypaný plech (hrubou moukou), posypeme borůvkami a zasypeme drobenkou (tu zplácávám většinou z lenosti z rostlinného oleje, cukru a polohrubé mouky… mělo by tam být asi máslo.. no co se dá dělat ![]()
peču při 180 asitak dvacet minut?? případně trochu dýl.
ještě házim knedlíky… kdyby někdo chtěl. Jsou 100× (nejmíń
vyzkoušený.
250 g měkkého tvarohu
200 g polohrubé mouky
50 g másla (rozpuštěného.. ale ne horkého)
3 žloutky špetka soli
- všechno smíchat, udělat knedlíkové těsto (je tužší) - mělo by se vyválet a vykrájet čtverečky. OVŠEM: já trham rukou hroudu, upravím v dlani jako mističku a do ní nasypu borůvky … jinak mam borůvky po celý kuchyni.
knedlíky se pak vaří fakt chviličku… (5 - 7 minut???) prostě až vyplavou. vyndat a sníst.
chi chi,trochu téma pro mě
Poslední 3 týdny furt něco dělám z borůvek…No palačinky, lívance, plněné knedle a koláč s drobenkou je asi taková největší klasika.Já dělala ještě nějaké džemy.Zrovna včera jsme dojedli tvarožník,tam taky nějaké borůvky padnou.Inspirovala jsem tady na těchto stránkách http://dolcevita.blog.cz/…uvkovem-tonu a musím říct že měl u nás velký úspěch i tenhle koláč http://dolcevita.blog.cz/…-pro-narocne …no a pak taky dělám jogurt a různé pamlsky..
Příspěvek upraven 04.08.10 v 14:13
jo moment a ten ŽAHOUR.
na ty knedlíky.
Na kilo borůvek 100 g cukru (takže při jiném množství rozpočítejte)
- trocha skořice
- 2 lžíce másla, 4 lžíce strouhanky nebo strouhaného perníku… (chm… v nejhorším případě polohrubá mouka rozdělaná ve studené vodě)
- sklenice mléka, pokud potřeba, doředíme vodou.
ááá je to mňam.
(a nebo to můžete z těch surovin uklohnit podle oka…)
- my úchylní doma to lejeme i přes kolínka. tak. ![]()
Vy mi děláte chutě!
Ty borůvky vám závidííím! Mňam… ![]()
Kde jich tolik berete?
Já jsem trochu koupila a zavařila, ale jen pár skleniček.
Nejraději mám borůvkové knedlíky právě z těch zavařených.
No, z borůvek je vyborný ten dezert ze zakysané smetany s piškotama…
Borůvky jsem si pěkně růčo nasbírala-upf.Byla jsem asi 4×, vždycky tak 3 hodinky.Dost jsem toho udělala a mám i nějakou zásobu v mrazáku
No ale byla to fuška s břichem..Jenže co bych pro tu dobrotu neudělala, kor ted když mám takovou žravou ![]()
Tak já jsem nakonec udělala ten můj původní bleskurychlý koláč s drobenkou. A zbylo mi, tak až ho sežerem, půjdu asi ještě do těch muffinů ![]()
Já mám borůvky od tchyně ![]()
Angua píše:
Tak já jsem nakonec udělala ten můj původní bleskurychlý koláč s drobenkou. A zbylo mi, tak až ho sežerem, půjdu asi ještě do těch muffinůJá mám borůvky od tchyně
Jééé, to se máš!
Hned bych si takovou na chvilku půjčila. ![]()
Když já bych i trpělivě trhala a trhala, jenže bych musela vědět kam, aby něco bylo. I když teď je už asi stejně pozdě.
Tak my máme několik borůvkových keřů na zahrádce.. Jsou super, malému hrozně chutnají ![]()
Díky za recepty, projdu večer. Muffiny jsem ještě nedělala
Na to musí být forma?
Máte nějaký osvědčený recept, co upéct z borůvek??
Máme jich spoustu, tak bych chtěla něco zkusit.
Klasický tvarohový koláč s drobenkou už jsem dělala a podruhé bych chtěla zas něco jiného