Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mate někdo podobnou zkušenost jako my. Porodila jsem holčičku 35+3, měla jsem zanet průdušek, nejspíše jsem ji vypudila kaslem, už před tím se mi zkracoval čípek trochu rychleji a malá byla vždy váhově o týden napřed, narodila se 2920g, 47cm. Moc nešla ven, jelikož měla pupecnik kolem nohy, nakonec se podařilo přirozeně s tím, ze se moc neuměla nadechnout, přeložili ji do inkubátoru na dýchací podporu CPAP na nosní hadicku. Sama dýchá, ale hadicka ji trochu pomáhá protoze by se rychleji unavila. Vůbec nevím, jaké jsou dále následky, prognózy, postupy, nikdo mi k tomu nic neřekl, proč to tak je, co se stalo, váhově na tom byla dobře. Pochopila bych, kdyby plíce nebyly třeba ještě 100%ntni v tom týdnu. Mate k tomu někdo více zkušenosti a informaci? Na webu jsem moc nedohledala. Zajímá mě spis, jaky jsou rizika, zda nebude mít pak nějaké problémy s plícemi nebo dýcháním.. nastesti mame monitor dechu, už teď vím ze bych bez toho neusla. Nedonošené děti mají vetsi riziko syndromu náhlého úmrtí, už teď mám strach s ni byt pak sama doma, až nás pustí.
Misto hledani na google bych si domluvila schuzku s os. lekarem.
Tak konzultace s různými lékaři samozřejmě proběhly, ale spis se ptám na zkušenosti od různých lidi, jelikož tohle nikdo nedokáže předpovědět, jaky bude vyvoj. Zajímá me, zda někdo prožil to stejné jako my, jak probíhá následné sledování dítěte, případně nějaké rady jak ho stimulovat. Jedine co mi doktoři řekli je, ze to ukaze až čas, zda tam nějaké poškození například vývoje, řeči nebo čehokoliv bude, nebo ne, což vím i bez nich.