Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Blanka S CT funguje na stejném principu jako běžný rentgen, ale to výsledné zobrazení je jiné, to je celkem jedno, je to prostě záření. Určitě bych nechala udělat MR, jednak záření odpadá a jednak je na mozek přesnější.
P. S.: rejpání si nevšímej…
@Zuzlounek píše:
Jéé promiň já to popletla, teď koukám do lékařských zprávmáš pravdu sono malému dělali ultrazvukem, pak mu dělali eeg a tam se nasazuje ta čepička (sleduje se mozková aktivita) a pak ještě ta MR…sono a MR mu dělali v rámci jedné diagnozy, ale to eeg mu dělali, proto, že se jako maličký zapomněl při dýchání, tak kontrolovali, zda to nemělo nějakou příčinu nebo jen se prostě zapomněl
@madi píše:
jaký čepičky?malý to dělali normálně ultrazvukem, žádnou čepičku neměla
už jsem se lekla, že to nějak zanedbali
to s čepičkou je eeg, ale co je k čemu, to taky nevím
Náš málý se narodil s ohýnkem na tváři a tak sonem a MR vylučovali, zda to nemá i na mozku, což se naštěstí nepotvrdilo
@Blanka S Dítě se většinou musí uspat, nebo aspoň přispat, nesmí se pohybovat. Pak ho vezou do takového toho kulatého „tunelu“, u dospělého vyšetření trvá cca 3/4 hodiny, u dítěte nevím, možná to bude míň. Pak se na počítači vyhodnocují obrázky.
@Blanka S koukni na net, je tam popsaný průběh obou vyšetření, je to jak píše kattie.. nedávno jsem to zkoumala, ta mr je šetrnější.. u nás jeden doktor mluvil o ct, druhý chtěl mr.. ale ještě se nedohodli, co se vlastně bude dělat
zřejmě je to taky o pojišťovně, co proplatí - mr bude dražší a zřejmě i delší čekací lhůta ![]()
@Blanka S Dostane velmi mírnou narkózu, aby se nehýbal a strčí ho do tunelu. MRI hlavy trvá chvilku, myslím, že to bylo něco kolem čtvrt hodiny, možná i míň. Dítě na sobě nesmí mít nic kovového. 5 hodin před (nebo tak nějak) se nesmí jíst). Čekací doba je podle toho, kam chodíš a jak to mají nasmlouvané. Motol má vlastní a když je potřeba, tak tě tam dokáží nacpat celkem rychle. Na tvém místě bych šla. Čím dřív, tím líp bude snášet hladovku. Počítej s tím, že u miminek většinou trvají na krátké hospitalizaci.
@Blanka S píše:
tu mi nabízel taky, že udělá buď CT nebo tu rezonanci, ale to vůbec nevím co je
Na rezonanci bych určitě šla
Je to na bází magnetů, jak se v tom „tunelu“ pohybují, tak se podle toho pohybuje krev v těle a z těch pohybů se skládá potom obraz těla (hodně zjednodušeně řečeno) nepouštíš do dcerky nic škodlivýho a hlavně čim dřív se zjistí co to je, tim dřív se to bude moct léčit ![]()