Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky prosím o radu poradu. Vím, že si to musím rozhodnout sama, ale…
V lednu se mi narodila dcera, která má na týlu vybolulenou kost, prostě bouli ve velikosti pinpingového míčku na hlavičce 36cm.
Naše dr mně poslal do Motola na chyrurgii a tam pak na neurochyrurgii. Na neurochyrurgii mi řekl dr, že se tato boule vyskytuje jen u chlapců v době puberty jak hodně vyrostou. U holčiček ne a že má jiný tvar. Udělal rengen a kost je v pořádku. Domnívá se, že bu´d je to tvar lebky nebo je podtím něco co tlačí na lebku a dělá tu boli prý, ale spíž ten tvar lebky. Ještě se stím u holčičky nesetkal. Doporučil mi CT a hlídat to. Dceři jsou nyný 4m a hlavička roste a boule ůstává stejná. Je méně patrná, jak dceři roste hlava. CT je docela záhul a museli by jí to dělat v narkoze.
Mám počkat až bude větší? Zase na to pořád myslím a když jí chovám tak jí neustále tu boluly kontroluju už automaticky. Vím, že si to budu muset nakonec rozhornouut sama, ale jaký máte názor vy maminky. POČKAT NEBO JÍT.
díky za realce
Já bych to vyšetřit chtěla, ale zkusila bych si domluvit místo CT magnetickou rezonanci. Uspat dítě budou muset tak jak tak, ale CT vyšetření je poměrně velká radiační zátěž, kdežto MR ne, ta funguje na jiném principu.
Mému synovi dělali magnetickou rezonanci mozku 3 dny po narození a vše v naprostém pořádku, ani mu prý nemuseli dávat tak silnou narkozu, jen ho „oblbli“, jak byl ještě maličký, tak se moc nehýbal a jen spal…podle mě čím dřív půjdete, tím to bude pro dcerku lepší, že si to nebude tak moc pamatovat…
Příspěvek upraven 15.05.13 v 08:57
NEUROCHIRURGIE. alespon zakládní slova se pokus příště napsat lépe.
@xko56 píše:
NEUROCHIRURGIE. alespon zakládní slova se pokus příště napsat lépe.
hluboce se omlouvám, ale jsem němka
@kattie píše:
Já bych to vyšetřit chtěla, ale zkusila bych si domluvit místo CT magnetickou rezonanci. Uspat dítě budou muset tak jak tak, ale CT vyšetření je poměrně velká radiační zátěž, kdežto MR ne, ta funguje na jiném principu.
tu mi nabízel taky, že udělá buď CT nebo tu rezonanci, ale to vůbec nevím co je
Taky bych šla hned a zkusila domluvit tu magnetickou rezonanci.. možná blbá otázka, ale na sonu jste byli? třeba by tam taky bylo něco vidět
@madi píše:
Taky bych šla hned a zkusila domluvit tu magnetickou rezonanci.. možná blbá otázka, ale na sonu jste byli? třeba by tam taky bylo něco vidět
ne jen na rengenu sono se prý dělá jen na orgány tohle je prý mimo mozek
@Blanka S píše:
aha, tak to jo, to by bylo k ničemu
@Zuzlounek píše:
Sono je jen takové předvyšetření, které neukáže vše, je spíš jen tak pro orientaci, až MR dokáže vyloučit vše…(takto mi to vysvětlovat doktor, synkovi dělali oboje)…sono je možné provést jen do doby než zaroste fontanelka
@madi píše:
dceři právě dělají ta sona.. teda už moc dlouho to nebude, než jí zaroste fontanela
@Zuzlounek píše:
Synovi dělali i sono mozku v 1. týdnu života a pak ještě asi cca ve 3 měsících, problém je spíš v tom, že ne každá nemocnice, co dělá sono, má pro takto malé děti vhodné čepičky
@Blanka S píše:
jaký čepičky?
malý to dělali normálně ultrazvukem, žádnou čepičku neměla ![]()
@madi asi záleží z jakého důvodu se to vše provádí, malému dělali oboje