Čtečka knih - dotazy od naprostého laika :-)

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
290
18.10.15 13:42

Čtečka knih-dotazy od naprostého laika :-)

Vybírám vánoční dárky a na e-miminu (kde jinde :-) ) jsem narazila na super tip - elektronickou čtečku knih. Moc se mi to líbí, prohlížela jsem zdejší diskuze, ale jsou už starší. Poradíte mi některá, který konkrétní typ je osvědčený? A taky mám takový (asi trošku hloupý dotaz) - jak do čtečky dostáváte knihy? Kupuje se předplatné? Daly by se tak koupit i časopisy? Nebo si knihy stahujete z netu? Ráda bych koupila jednu pro tatínka a jednu pro tchána? Ale knihy bych jim tam už musela „dát“ to by si nestáhli. Budu moc ráda za všechny zkušenosti a rady. Moc díky Blanka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2132
18.10.15 13:54

Knihy si musíš koupit, dají se samozřejmě sehnat i na netu ale je to nelegální tak jako stahování hudby a filmů, knihy se dají koupit na různých portálech nejznámější jsou asi www.ebux.cz www.palmknihy.cz www.ereading.cz www.rajknih.cz… a spousty dalších. koupenou knížku si můžeš do čtečky nechat zaslat a nebo klasicky natahnout přes kabel časopisy jsem ještě nezkoušela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2132
18.10.15 13:58

A který typ je nejlepší nejde říct každému vyhovuje něco jiného. musíš vědět jestli chceš s podsvícením nebo bez. jestli ji chceš v češtině nebo tě nevadí AJ. já mám kindle paperwhite2 od Amazonu a jsem velmi spokojená je podsvícená a hrozně mi vyhovuje zasílání knih do čtečky přes mail což u pocketbooku nejde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56278
18.10.15 14:35

@kopretina 12 doporučuji si o čtečkách něco přečíst, ten výběr je tam vcelku velký, ale co se týče kvality, jsou tam rozdíly. Mezi ty špičky patří určitě Pocketbook a Kindle. Teď záleží, pro koho je čtečka určená - PB je český, Kindle „mluví“ anglicky. Pak se musíš rozhodnout, jestli chceš podsvícenou nebo nepodsvícenou.
Knihy do čtečky dostaneš buď kabelem nebo v případě Kindlu po mailu (u PB to snad jde teď nově taky, ale asi je to složitější).
Eknihy si kupuješ v eshopech s eknihami, je jich hned několik, pokud zaplatíš kartou online, máš knížku do pár minut od zakoupení ve čtečce… je to třeba teda zprovoznit, ale není o nic těžkého. Časopisy spíše doporučuju do tabletu - čtečky bývají monochromatické (barevné jsou tedy taky, ale jejich málo a jsou drahé).
Já sama mám kindle 5, už dva roky a jsem spokojená, určitě příště zase půjdu do kindlu, možná už i podsvíceného, to zatím nevím, ale podsvícení jako takové mě moc nechybí - čtu hlavně doma - třeba kamarádka čte hodně ve vlaku při cestování a tam se jí podsvícení dost hodí. Je fakt potřeba zamyslet se nad tím, jaké nároky ten budoucí čtenář bude mít

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
18.10.15 14:42

No hlavně se rozhodni, jestli přistoupíš na jejich pravidla. U většiny prodejců, pokud si chceš koupit knihu, musíš mít čtečku registrovanou, jinak ti to staženou knihu nepošle. Nechápu proč to nemůžou poslat na e-mail, takhle posílají knihy rovnou do čtečky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56278
18.10.15 14:45

@ynax registrovat kindle je otázkou chviličky… jo je to složitější zpočátku, registrovat a pak ve svém amazon účtu nastavit adresy, ze kterých lze poslat knížky přímo na čtečku, ale na tyhle věci jsou na netu dostupné celkem podrobné návody. Když se to nastaví, tak to funguje super.
Jinak kindle čtečky se dají koupit ve dvou verzích - levnější s reklamou, která je tam místo spořiče (tuším je to reklama na nové knihy od amazonu) nebo dražší o pár stovek bez reklamy (pak jsou tam na místě spořiče různé a docela vkusné obrázky). Já jsem si teda připlatila, reklamy nesnáším :oops: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395
18.10.15 15:15

Já mám už nějaký ten pátek PocketBook ProTouch a jsem maximálně spokojená :palec: Na rozdíl od Kindlu to přelouská snad jakýkoli formát a nic se nemusí převádět. Knihy si ukládám buď přes kabel, rovnou na SD kartu a nebo objednávám a stahuji z netu rovnou přes čtečku. Hlavně je to bez reklam, česky a uživatelsky velmi přívětivé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
18.10.15 16:11

Taky jsem si koupila Kindle Paperwhite bez reklam. Nejvíc se mě líbí že novou knížku tam pošlu jenom přes speciální email který se tam na začátku nastavil. Pár minut po odeslání je knížka ve čtečce. Časopisy tam jdou číst taky, ale jenom některé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
290
18.10.15 16:37

Děkuji za cenné rady :-) jelikož mají být knihy pro rodiče, zajímá mě, jestli se to skutečně dá přirovnat ke skutečné knize. Přeci jen - tchánovi je 80let, celý život zvyklý na klasiku. Je to tak, že jakoby listujete? A když si knihu zaplatím, dá se stáhnout do všech čteček v rodině? Tj. přijde mi na email a já se rozhodnu kam ji pošlu? Abych oběma tatínkům nekupovala ty knihy zvlášť. Už jim to budu muset dát s knihami, oni by si to nestáhli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68
18.10.15 17:21

Já třeba mam PocketBook, který nemá wifi, tudíž všechny knížky nahrávám přes kabel (eshop- mailem do PC - kabelem do čtečky). Nebylo nutné čtečku nikde registrovat. Koupená kniha se dá nahrát kamkoli, i do více zařízení v rodině. Listuje se buď čudlíkem nebo u dotykových čteček na displeji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68
18.10.15 17:25

Jinak knihu to připomíná dost věrně, ale jestli jsou tatínci konzervativni, stejně si na tom něco najdou. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
18.10.15 17:32

@Moise já chápu, že registrace trvá jen chvilku. Mě je proti srsti celá ta registrace. Nechápu proč si mám registrovat čtečku tak, aby o mě věděli, že jsem si ji koupila a že si kupuju tyto knihy. Chci si koupit knihu, poslat si ji na nějaký email a dát si ji do čtečky sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56278
18.10.15 19:41
@kopretina 12 píše:
Děkuji za cenné rady :-) jelikož mají být knihy pro rodiče, zajímá mě, jestli se to skutečně dá přirovnat ke skutečné knize. Přeci jen - tchánovi je 80let, celý život zvyklý na klasiku. Je to tak, že jakoby listujete? A když si knihu zaplatím, dá se stáhnout do všech čteček v rodině? Tj. přijde mi na email a já se rozhodnu kam ji pošlu? Abych oběma tatínkům nekupovala ty knihy zvlášť. Už jim to budu muset dát s knihami, oni by si to nestáhli.

Záleží na konkrétním člověku, já se snažila čtečku podstrčit své mamince, jelikož chodí do místní vesnické knihovny a tam nevedou snad nic jiného než romány pro ženy :zed: Bohužel, ač je mladší, prostě to nepobrala, nechce ji. Ale mám tedy kindle v angličtině, ale i tam mi přijde, že tam snad ani není co překládat..
Taky se musíš rozhodnout, jestli chceš normální tlačítkovou nebo dotykovou…
Listuje se tlačítkem nebo prstem podle toho, zda je dotyková nebo ne.
Knížka ti po zakoupení nepřijde na tvůj email, přijde na čtečkový email a následně se nahraje do čtečky, jakmile ji připojíš k wifi. Pokud ji budeš chtít zaslat na více čteček, budeš ji muset napřed z té jedné čtečky vydolovat a přeposlat na další. Jestli se to smí, to netuším :nevim: Šířit tebou zakoupenou knihu nesmíš v tom smyslu, že ji budeš sdílet na netu (bacha na to, v té konkrétní knížce bude údaje o tobě jako kupci), ale jestli ji smíš půjčit příbuzným, to fakt netuším, ale to bych asi neřešila :think:

Potom je „problém“ ve formátech, čtečka kindle pobere jen její formát. mobi, pocketbook zvládne tuším. epub i mobi. Ale pokud chceš knížky kupovat v eshopech, je to celkem jedno. Nevím jak PB, ale pokud máš kindle a např. v www.ebux.cz vše nastaveno, tak vybereš knížku, zaplatíš kartou, připojíš čtečku k wifi a jen čekáš, do 5 min ji tam máš :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68
18.10.15 19:59

Pokud si koupíš čtečku bez wifi (mě osobně nechybí), odpadá registrace a pak je to, jak si přála ynax výše - možná méně pohodlné při nahrávání knih, ale zase nikde není žádný účet, kde by někdo mohl koukat, co si tam nahráváš. Propaguju PocketBook, zvládá všechny formáty, netřeba řešit, jestli epub, mobi, pdf…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17124
22.10.15 10:15

Pro starší lidi určitě doporučuji čtečku nedotykovou. Já mám PocketBook a jsem spokojená, stála kolem 2000kč-nepodsvícená(večer přicvaknu lampičku)a nedotyková(což je dobře, jinak bych se každou chvíli omylem přehmátla ;) ).Jak už někdo psal-přelouská snad všechny formáty. Nicméně kupování knih do čtečky tě většinou finančně přijde téměř na stejné peníze jako opravdová kniha, pokud nestahuješ nelegálně z netu :think: Tak že pro starší ročníky asi tím pádem postrádá smysl…Protože i když čtečku velmi využívám, klasickou knihu to nenahradí ani mě a to je mi o polovinu méně let než tchánovi…Srdcové knižní záležitosti stejně chci na papíře a doma v knihovně. Ted čtu Hry o trůny ve čtečce a je to paráda, ale silně uvažuji o tom, že si později koupím knihy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák