Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj.. mam 10 leteho syna z prechoziho vztahu. S nynejsim partnerem se nam dlouho nepodarilo otehotnet ( spatny spermiogram) a po IVF se nam narodila dvojcata. Nyni jsem prirozene
otehotnela a nevim co delat… Dvojcata maji 1,5 roku, je s nim prace, kolikrat jsem uplne na vetvi kdyz prorvou cely den, zarli na sebe kdyz nemuzou mit mamku pro sebe… a kdyz si predstavim, ze bych mela za 9 mesicu dalsi miminko, prijde mi, ze to nelze zvladnout a nezblaznit se.. Uvazuji o potratu ac mi to trha srdce
Ma tu nekdo takto kratce po sobe male deti? Jak to prosim zvladate? Jak to ty mensi chapou, kdyz poradne v tomto veku nechapou, ze musi proste pockat protoze miminko je miminko? Neumim si predstavit, ze dvojcata rvou protoze zarli a chteji mamku a do toho jeste rve miminko…jen si to predstavim a nevim co bych udelala… A jak financne? My zijem tak akorat, neni to na vyskakovani, no. Diky za kazdou radu.
Mam i vycitky, ze dvojcata budou za 9 mesicu v “nejlepsim” veku (2,5 roku) a misto prohaneni se s rodicema v ruznych zabavnich parcich, poznavani sveta, uceni a objevovani spolu s mamou a tatou, budeme mit “na krku” maly mimco a vic se venovat prirozene jemu nez starsim dvojcatum, ze na ne nebude tolik casu…nevim jak to proste skloubit, jak kazdemu dat maximum a byt spokojena…
Rozdil mezi nynejsima sourozencema je 9 let, takze jsem toto vubec nemusela resit, neznam to takto brzy po sobe a jeste deti rovnou 3. Poradte prosimy. Dekuju ![]()
Dvojčata dozrsji, děti rostou velmi r, chle. Budou parťáci a na miminko se muzou těšit. Jsou to holky, nebo kluci? Nejstarší syn může vypomoci.
Kdybys nenapsala, ze financne to mate tak tak, tak bych ti napsala ze to nejak zvladnete. Ale ta financni stranka je hodne dulezita, nemusite zit v luxusu, ale kdyz zijete jen tak tak…
@Takco jsou to holky ale prijde mi, ze na to, ze jim je rok a pul jsou opozdenejsi nez vrstevnici.. nemluvi a jedna ani nechodi…
syn ma PAS, takze tam to takto lehce nejde… snazi se ale potrebuje svuj klid apod..
@kaja00 Tak tak mysleno, ze nezijeme v luxusu… kupujeme z druhych ruk, nemuzeme 3× do tydne platit ruzny zabavni parky, kupovat vsem detem na co si ukazou… proste neni to na rozhazovani.. ale hlady zase neumirame:)
@Michaela005 píše:
@Takco jsou to holky ale prijde mi, ze na to, ze jim je rok a pul jsou opozdenejsi nez vrstevnici.. nemluvi a jedna ani nechodi…syn ma PAS, takze tam to takto lehce nejde… snazi se ale potrebuje svuj klid apod..
Tak to bych do toho nešla. Bude to na úkor starších dětí.
@Michaela005 píše:
@kaja00 Tak tak mysleno, ze nezijeme v luxusu… kupujeme z druhych ruk, nemuzeme 3× do tydne platit ruzny zabavni parky, kupovat vsem detem na co si ukazou… proste neni to na rozhazovani.. ale hlady zase neumirame:)
Věčně to z druhé ruky kupovat nebudeš, zvlášť jestli holky budou paradnice
Mám stejný věkový rozdíl mezi kluky, nemám teda to první dvojčata, ale jeden kousek. Začátek byl náročný, protože syn v tu dobu ještě moc nemluvil a dost zarlil, ale trvalo to tři týdny a pak už to bylo jen lepší. Teď má mladší 9M a už je to fakt pohoda a starší se stará o brachu, je vidět, ze ho má moc rad. Nebala bych se toho ![]()
@Michaela005 píše:
@Takco jsou to holky ale prijde mi, ze na to, ze jim je rok a pul jsou opozdenejsi nez vrstevnici.. nemluvi a jedna ani nechodi…syn ma PAS, takze tam to takto lehce nejde… snazi se ale potrebuje svuj klid apod..
Jen uvazuju: nyní sance na přirozeně počaté zdravé dite?
@Michaela005 píše:
Tak to neděláme ani my a to už máme doma jen jedno dítě.
Jinak radu nemám, tohle si musíš bohužel vyřešit v sobě a chápu, že je to těžké.
@terien to ji radíš jít na potrat? Za 8-9 měsíců udělají dvojčata velký pokrok ve vývoji. Nešla bych na potrat. Mám tři děti brzy po sobě a zvládám to úplně v pohodě. Ano jsem unavenější, někdy je to náročné, ale neměnila bych.
@Michaela005 miminko si nech, později bys mohla litovat, že sis ho nechala vzít. Zvládneš to. ![]()
@Takco jak to myslis? Pred rokem a pul, byl 2× spermio katastrofa… sance 1%.. lecba zdlouhava a nejista…od te doby jsme to neresili, jelikoz jsme dite nechteli… najednou se to stalo, takze se to asi zlepsilo…ale na jak dlouho, kdo vi…zakon schvalnosti ![]()
@Daisyy1995 ty jsi hodna
a jaky mate rozdil vekovy? Jak to zvladas? “Neperou” se deti o tebe? Holcicky jsou tak hodne a utrhlo by mi srdce kdybych je videla plakat, ze chteji pochovat/pomazlit a zrovna treba musela konejsit mimco… ony zatim nechapou “pockej” ikdyz to rikame denne jelikoz jsou dve, tak stejne krici a krici
tak vzdycky litam jak hadr na tyci..
@Michaela005 píše:
@Takco jak to myslis? Pred rokem a pul, byl 2× spermio katastrofa… sance 1%.. lecba zdlouhava a nejista…od te doby jsme to neresili, jelikoz jsme dite nechteli… najednou se to stalo, takze se to asi zlepsilo…ale na jak dlouho, kdo vi…zakon schvalnosti
@Michaela005 Pokud si detatko nechas, tak jedna rada - starej se zpocatku klidne o dvojcata na ukor mimina. Miminko se musi prizpusobit rodine, ne rodina miminuk. Novoroyenec nezna nic jineho nez to, do ceho se narodil. Samozrejme nejde o to zanedbavat jeho zakladni potreby, ale mimco ve velke rodine nepotrebuje prilis maminy pozornosti. Mam tri deti celkem rychle po sobe, delala jsem to tak a zarleni nas ani jednou nepotkalo. ![]()