Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj potřebuju poradit, muj syn má 4 měsíce budemít v září 5.Zhruba ve druhem, třetím měsici začal odmítat dudlík a už ho nechce, našel si asi pro nej lepší věc a to prsty. První to začalo jenom palečkem a ted už paleček ale i prstiky co semu do pusinky vejdou. Četla jsem na iternetu i v časopisecch že je to hrozný zlozvyk a dítě se špatně odnaučuje a vzhledek k jeho věku mu eště nechci davat na prsty pepř nebo tak pdobně, ale nevím jak ho to odnaučit
…Četla jsem že stoho rostou křivé zuby a rysuje se deformovaný paleček
Proto by sem chtěla radu jak tomuhle všemu zabranit ještě v zarotku. Poradí mi prosím někdo? ![]()
NO, já mám dcerku(22měsíců)a ta si bohužel od asi 9ti měsíců taky cucá paleček a bohužel už má křivé zuby a ošklivý deformovaný paleček, jak píšeš
Pepřovala jsem ho, ale i tak si ho strkala do pusy, tak jí ho teď, když jde spinkat, tak dám na obě ručičky rukavičky a přes to dám gumičku, většinou to působí, už dudláme méně, zkusila bych taky dát slabé rukavičky na ručičky a ty trošku obvázat provázkem nebo gumičkou, takhle malé dítě si to ještě nesundá, pepřit určitě ne, na to je chlapeček ještě moc malý.
@Jenny83 jojo taky si myslim že je na to malý, skusim ty rukavičky. Právěže co sem četla na internetu děti si je většinou cucají hlavně před spaním ale malý pořad venku furt
akorat je dost blbý mít zase rukavičky když je venku třeba jako dnes 30 stupnu
jinač chci ho to teda odnaučit za každou cenu
![]()
Radu bohužel nemám, sama si počkám na rady, našemu klučíkovi je 16 měsíců, ale cucá si je jen před jídlem, nebo když už je hodně unavený. Já jsem si prý taky cucala palce a jediné co (ne)pomohlo - rukavice a převazování kapesníky. Ale po takovéhle tříměsíční kúře
mě mamka položila do postýlky a první jsem si dala palce do pusy, takže ani to nezabralo. Zatím žádné následky nepozoruji.
Malý si cucá palečky i venku? Já myslela jen doma, no to rukavičky na ven dávat nemůžeš, když je takový horko, zkoušela bych ho venku nějak zabavit, nějakou hračkou a tak, aby neměl čas si dávat do pusy ručičky, anebo ať si přímo třeba s kousátkem hraje v kočárku a furt mu ty prstíčky vyndavat z pusinky. Není to jednoduchý viď, ale u takhle malého dítěte to podle mě ještě snáž odnaučíš, té mojí budou 2roky a snad za chvíli přestane úplně dudlat, naštěstí venku ani v krámě nedudlá, jen doma a většinou před spaním, tak jí ty rukavičky dávám jen na spaní, ale štve mě, že už ty zuby má křivé a ten palec je fakt hroznej, ta kůže je úplně tvrdá ![]()
Ahoj,
moje dcera si cucala palec až do 1.třídy a nepomohlo nic ![]()
Zavazování, zalepování, namáčení do pepře a všeho možného, nevím jestli je to tím, ale zuby má křivé a nosí už několik let rovnátka na stálo které stály teda celkem dost peněz/tisíce/,ale jak se toho zbavit, to jsem nedokázala. Dnes už má 12 let a jenom běháme po zubařích s rovnátkama.
Zubařka řekla že cucáním palce to není, ale já bych za to ruku do ohně nedala, raději je zbavte toho palce, ale neporadím jak…
Ahoj, tak naše cácorka je taky cucavka…
Popravdě-nepomůže nic…Určitě ne u takového malého mimča. Dudlík nikdy nechtěla, takže cucala palec-když byla unavená, nebo jí něco bylo, před spaním…každou chvilku. Jediné co mi zabralo je, že když už začala trošku chápat a vnímat, řekli jsme jí, že jestli si bude cucat paleček, tak přijde skřítek a odnese si ho…A zabírá to…Samozřejmě si před spaním cucá, ale přes den už ne a když náhodou ano, tak ji na to upozorníme a dá ho pryč…Je to ale opravdu o neustálém monitoringu a napomínání…Pepř, ani syrečky, ani rukavičky nepomohly-krom skřítka prostě nic. Zoubky jí jdou také mírně dopředu, takže jsem smířená s tím, že bude jednou nosit rovnátka…My s manželem je ale oba nosili také a ani jeden z nás si necucal palec, ani jsme neměli dlouho dudlík. Takže nevím, jestli jsou křívé zoubky vyloženě z cucání palce, ale nějaké podíl to asi mít může-ale taky nemusí…
Teď si asi nemá smysl lámat hlavu s tím, že si v 5 měs. cucá paleček-zbytečně se budeš nervovat-nech tomu volný průběh, třeba to přejde. A když ne, tak teď stejně prckovi nevysvětlíš, že když si bude cucat palec, bude mít křivé zoubky a bude muset nosit rovnátka…
Fakt se nestresuj, i tak je péče o takového drobečka náročná, zbytečně Tě to bude vyšťatovat…držte se! ![]()
Nase 10ti mesicni si taky cuca palec. nejdriv mela dudlik, pak ho odmitla a cuca si palec. jen teda na spani. jenze, kdyz ji sklouzne rukav v noci pres palec a ona si ho tam nemuze strcit tak rve. Pres den si palec necuca a kdyz plakala a strakala si ho tam, tak jsem ji ho vzdy vytahla.
Ja zacnu odnaucovat asi kolem roku. Existuje nejaky lak, ktery se da sehnat v lekarne nejake hnsune chuti. Prej to docela pomaha. ![]()
Mě ten lak v lékárně vymluvila, že to obsahuje nějaký humus a tak malému dítěti by to nedala.Taky mám doma cucavku, 22měsáíců a nejde to odnaučit. já zkoušela i ten pepř a koukla na to co ji tam sypu, smála se tomu pak to rukou oprášila a palec vrazila do pusy
.Zoubky ji jdou taky do předu palec zdeformován nemá. Ale známá mě potěšila, že dcera přestala cucat palec až s nástupem do školky, ale během roku se ji zuby samy zpravily a už byli i u zubaře a nic jim neříkal
.Jinak u nás cucání není tak časté, před spaním v noci na ni kouknu a necucá. během nějaké nejistoty, neznáma.
@Weru tak ten lak bych taky nedala-taky jsem naběhla do lékárny a je to prvotně na kousání nehtů, nicméně obsahuje toluen a další šílenosti a navíc je stejně do 3 let nevhodný…I kdyby byl vhodný tak bych to malé raději nedala, člověk nikdy neví-i tak je té chemie kolem nás až až…
![]()
@29 píše:
Mě ten lak v lékárně vymluvila, že to obsahuje nějaký humus a tak malému dítěti by to nedala.Taky mám doma cucavku, 22měsáíců a nejde to odnaučit. já zkoušela i ten pepř a koukla na to co ji tam sypu, smála se tomu pak to rukou oprášila a palec vrazila do pusy.Zoubky ji jdou taky do předu palec zdeformován nemá. Ale známá mě potěšila, že dcera přestala cucat palec až s nástupem do školky, ale během roku se ji zuby samy zpravily a už byli i u zubaře a nic jim neříkal
.Jinak u nás cucání není tak časté, před spaním v noci na ni kouknu a necucá. během nějaké nejistoty, neznáma.
Fakt? To mi zatim nikdo jeste nerekl, tady se to normlane praktikuje
. Ja se pak poradim jeste s pediatrickou a za 14 dni jdeme k zubari se starsi dcerou tak se taky zeptam.
Ja jsem z toho docela vyplasena
@xxLeninka píše:
@Weru tak ten lak bych taky nedala-taky jsem naběhla do lékárny a je to prvotně na kousání nehtů, nicméně obsahuje toluen a další šílenosti a navíc je stejně do 3 let nevhodný…I kdyby byl vhodný tak bych to malé raději nedala, člověk nikdy neví-i tak je té chemie kolem nás až až…![]()
To vubec nevim, ja o tom jen slysela. Schvalne na to musim kouknout
@Weru Jéé to vypadá dobře, ale to zas u nás nebudou určitě znát ![]()