Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte maminky, mám takový všeobecný dotaz:
mám doma 9-denní mimi, a trochu bojujeme. Potřebovala bych poradit ohledně oblékání doma a ven - doma máme celkem teplo, bydlíme pod střechou, takže když se opře slunko, tak je to docela hic. Co mu obléct? Mám ho v dupačkách a kabátku, leží na rychlozavinovačce a zakrytý je tenčí dekou. Zdá se mi to ale moc. Dr. říkala, že to moc není. Dnes nu ale vyrazily na čele malinké boláčky - potničky?
A teď, když jsou takové horka, co dát do kočárku?
Druhý dotaz se týká kojení. Mám pocit, že kojím pořád. ![]()
Maleho vzbudím, přebalím a krmím z obou prsou po 15 min. Krmím přes klobouček (zatím), mám špatné bradavky. Problém je, že když ho nakrmím, tak se většinou stihne ještě pokakat, takže jdu přebalovat. Pak se zase sápe na prso, ležet v postýlce nechce. Říhat mi taky moc nechce, ale zato si poprdí. Tak to trvá třeba hodinu a půl, pak usne. A to ho za hodinu a půl zase budím na další kojení. Poraďte. Mám nasadit dudlíka, aby se třeba v postýlce uklidnil?
Není 30 min. celkem z obou prsou moc, když na konci začne škytat? Mám mu zkusit dávat míň?
Je to docela síla, moc si ani neodpočinu, protože toto proděláváme i v noci, to se stalo, že jsem se snažila ho uspat dvě hodiny. A za chvíli už zase vstávat. ![]()
V porodnici mi řekli, kojit co tři hodiny. Tak se tak snažím. I když přes noc, ho zkouším nechávat spát trochu dýl. Aby spal alespoň ty 2 hodinky. Přes den se snažím ho budit co ty tři hodiny od začátku kojení. A je lepší kojit a pak přebalovat nebo naopak? To je taky srankda, když ho přebalím, pak kojím, mimi se mezitím pokaká, tak ho pak jdu zase přebalit. Jenže už nechce jít spát a chtěl by zase sát, tak mu dám cucnout. není to špatně?
Asi si budu muset pořídit nějakou tu váhu, abych věděla, zda přibývá na váze. Čůrá docela hodně - tak cca 8-9× za 24 hodin (podle plenek).
Děkuji všem za názory.
K první otázce, takhle jsem neměla doma nabalené ani listopadové miminko, takže za mě je to opravdu moc. Kabátek a deku bych rozhodně nedávala. Kdyby to bylo na mě, malej je v bodýčku.
Máš miminko strašně nabalené, já mám malou jen v body a potí se
![]()
A v noci ho budíš??nebo, pokud spí, tak ho nebud a nech ho at spí, až spustí tu svoji, tak mu teprve dej ![]()
A 30 minut je moc na kojení stačí těch 15-20min, tedy pokud máš hodně mlíčka ![]()
n
Vahu nekupuj..budes se stresovat…dite nech pit kolik chce…proc ho na kojeni budis? je nedonosenej? moje dite si poprve brknlo myslim ve trech nebo ctyrech mesicich…a navlecenyho ho mas moc…nechala bych jen plinu a tricko v tomto vedru..venku bacha na slunicko..treba plinu pres nej jenom
Příspěvek upraven 23.08.12 v 15:21
@yum-yum26 píše:
Máš miminko strašně nabalené, já mám malou jen v body a potí se![]()
to mě překvapilo jak jí nabalí, stačí bodyčko a deku slaboulilinkou a dost.
Tak já zezačátku měla taky pocit, že jen kojím, tahal i 45min
časem se to zlepšilo a teď ve 4m je najedenej za 10minutek ![]()
K oblékání - takhle jsem strojila dubnového, když venku byla kosa! Ty pupínky jsou z tepla, malému se taky dělají, dala bych asi body s dlouhým, dupačky, nepřikrývat a uvidíš
já mám doma zmrzlinku, takže těžko soudit, ale v těhle vedrech bych řekla že je to i na novorozence moc. A do kočárku, dala bych body s krátkým a nějaký dupajdy, když se udělaly v květnu horka, tak jsem měla prcka kolikrát jen v bodýčku a to mu byl měsíc ![]()
Ahoj, já se teda řídím při oblékání dle malýho. Teď v těchto vedrech je jen v bodýčku s krátkým rukávem a ještě ho asi tak dvakrát denně koupu ve vlažný vodě, aby se mi zchladil. Přes noc mi spí taky jen v krátkým body, prostě jak ho víc navleču, tak je celej zpocenej.
Pro mě byl vždy ukazatel teploty zátylek. Jak tam byl zapařenej, šup už jsem ho svlékala. Když jsem si nebyla jistá, jestli mu není zima, tak jsem sáhla do loketní jamky. Pokud je teplá, nepřistrojuju.
Ale náš malej je docela teplokrevnej, jak ho trochu přistrojím, hned mi vříská, je rád jen tak nalehko. Vedle sousedovic zase strojí víc - když má jejich malá dlouhý rukávky, my jsme ještě většinou v krátkým, když už přes sebe má deku, protože jí je zima, já dávám dlouhý rukáv a dupačky. Prostě to je dítko od dítka.
Ale někdy to je dobrá alchymie dobře to vychytat.
Já taky ze začátku šílela. Malej byl hodně zesláblej, takže jsem přebalovala natřikrát - před kojením abych ho vzbudila, při kojení abych ho vzbudila, po kojení protože se pokadil. Ve finále se mi vůbec na kojení nechytil, takže jsem po tom všem ještě odstříkala mlíko a dokrmila. Spala jsem během noci třeba jen čtyři hodiny a to vždycky po hodině s téměř dvouhodinovou pauzou. No málem jsem lezla už po čtyřech. A pak si prcek začal pomalu upravovat režim, v noci mi vydržel spát pět hodin v kuse a to už se dalo. Takže drž a vydrž, začátky jsou hodně krutý, ale stojí to za to. ![]()
Dala bych jen bodýčko a pokud je laktace už dobře rozjetá, tak bych určitě nebudila a kojila podle toho jak si mimčo řekne.
Jo, ještě, nebuď ho! (V porodnici říkali budit, budit…kecky, byli jsme spokojení oba bez buzení). Váhu nekupuj, pokud máš dost mlíčka, já měla málo, přikrmovala jsem, proto jsem váhu koupila, abych měla přehled, ale jestli máš dost, tak by ses asi fakt leda stresovala.
Nejsem zrovna odborník, kubovi bude teprve 5 týdnů, ale podle mě ho máš fakt nabaleného, protože takhle nebyl oblečenej ani kubík a to teprve minulej týden přěkročil 3kg váhy (a v koupelně při koupání máme 27°C a on se nahej klepe zimou
). teď v těch horkách měl jen bodýčko (s krátkým), ponožtičky a přes sebe plínku, aby netáhlo. a to tu bylo 25°C, ale hrozný dusno (venku bylo 36)
a ad kojení - zkus nejdřív po přebalování nasadit dudlík, některý děti potřebují jen uspokojit sací reflex a některý by taky jedly furt (kuba si vždycky jen uvolní místo ublinknutím a jede dál ![]()
a pokud můžeš, přebaluj až po kojení, ono to stejně během něj nebo těsně po něm jde ven…ale jak píšu - mě dítě blindí, takže přebalovat po kojení nemůžu, poblil by se úplně
takže pokud neřešíš tohle, tak přebaluj až po ![]()
A v noci nebudit, hlad vzbudí v pravý čas
. Obecně platí, že miminko by mělo mít o vrstvu oblečení víc než dospělý člověk, takže jelikož bychom mohli venku chodit nahatý, tak jedna vrtsva stačí ![]()
Já teda nevím, ale dávala bych mu jak si řekne a kdy si řekne. Děti se sice rády přepíjejí, pak se jim to vrátí a škytají, ale to odezní. Oblíkání, no, jestli máte doma více jak 26, tak určitě bez kabátku a deky, jak psala lyrica, popřípadě bych mu dala jen body a zakryla ho látkovou plenkou. Přehřívání je nezdravé, dokonce myslím, že je to i jeden z faktorů sidsu. Ppínky na čele mohou být hormonální. Přebalovat po kojení, cca 20 minut po. Bude vyčůrany, možná vykakaný (pokud se pokaká tak hned)
Je to trochu hrr období, ale to odezní. Také jsem si připadala v jednom kole, nakojit, přebalit, nakojit, přebalit.. Nechej spát kdy chce, jak chce, asi by neměl být déle jak 4 hodiny bez prsu. Dodržuj režim, který si zvolíte, vytvoř si rituály, po 6 tém týdnu už to půjde jako po másle. Všechny rady, co jsem psala mi buď řekla dr nebo se mi to u mojí dcerky oplatilo. Každé mimi je jiné, ale řekla bych, že rituály fungují všude ![]()