Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky. Mám dotaz. Mám doma dvouměsíčního chlapečka a často se mi stává, že během spánku, kdy má ruce na znak, tak s nimi najednou začne třást, rozhazovat je ( stejně, jako když ho před koupáním celého svléknu a on má kolem sebe spousta prostoru ), do toho vykulí oči, ale jen někdy, většinou je má zavřené, jako kdyby ho něco vylekalo a vyjímečně se u toho i trošku rozbrečí…někde jsem četla, že to může být náznak epilepsie nebo nervovou soustavou, někde zase někdo psal, že je to normální…nevím, někdy to udělá i dvakrát za sebou a do toho se mu klepe i nožka…máte s tím zkušenosti? Myslím, že během nočního spánku to nedělá, spí klidně i šest hodin, stává se to jen přes den…prosím poraďte, moc děkuji
@Mamča Magduš píše:
Ahoj holky. Mám dotaz. Mám doma dvouměsíčního chlapečka a často se mi stává, že během spánku, kdy má ruce na znak, tak s nimi najednou začne třást, rozhazovat je ( stejně, jako když ho před koupáním celého svléknu a on má kolem sebe spousta prostoru ), do toho vykulí oči, ale jen někdy, většinou je má zavřené, jako kdyby ho něco vylekalo a vyjímečně se u toho i trošku rozbrečí…někde jsem četla, že to může být náznak epilepsie nebo nervovou soustavou, někde zase někdo psal, že je to normální…nevím, někdy to udělá i dvakrát za sebou a do toho se mu klepe i nožka…máte s tím zkušenosti? Myslím, že během nočního spánku to nedělá, spí klidně i šest hodin, stává se to jen přes den…prosím poraďte, moc děkuji
Ahoj, moje malá (1měsíc a 8dní) přes den taky najednou rozhodí ručičkama, myslím, že je to tím, že mají ještě lehké spaní, trápí je bříško, najednou se leknou, v noci asi mají spánek tvrdší.
Dáváš malého do zavinovačky? to by pak ruce nerozhazoval, cítil by se asi i bezpečněji, jako v bříšku, miminka mají rádi pevný úvaz:))
@Mamča Magduš to je mooruv reflex. Je to uplne normalni. Naopak v poradku by nebylo, kdyzby miminko tento reflex nemelo. Vymizi po 4. mesici.
Mám dvouměsíční holčičku a dělá úplně totéž, teď jí to právě probudilo z vlastního spánku, to o té epilepsii jsem nikde neslyšela, naopak, četla jsem, že to je norma, děti často budí vlastní pohyby ze spánku. Zavinu ji pevně do zavinovačky a spí.
Příspěvek upraven 22.08.12 v 13:12
To je normální - myslím, dělá to i moje mimi občas… třeba se jim něco zdá…
Přesně jak psala teredes - je to moorův reflex a je to normální, takže se ničeho neboj ![]()
Jé holky moc děkuji!!! uklidnily jste mě
je fakt, že do zavinovačky ho už nedávám, nechci ho v tomhle vedru přehřívat, jen ho přikriju dekou nebo plínou a utěsním to kolem něj právě aby měl pocit, že není tak na " volno ", myslíte, že to stačí? moc díky, hned je mi lépe ![]()
@Mamča Magduš píše:
Jé holky moc děkuji!!! uklidnily jste měje fakt, že do zavinovačky ho už nedávám, nechci ho v tomhle vedru přehřívat, jen ho přikriju dekou nebo plínou a utěsním to kolem něj právě aby měl pocit, že není tak na " volno ", myslíte, že to stačí? moc díky, hned je mi lépe
Jasan, já malou v těch vedrech taky jen přikryju na noc plenou, přes den nepřikrývám vůbec. Horší by bylo miminko přehřát. ![]()
@Mamča Magduš Dělá to proto, že když byl v bříšku, tak byl stočený do klubíčka a ted najednou má kolem sebe spoustu místa.
Určitě to nic není.
A dáváš v těchto vedrech i čepičku? já už jí teda nějakou dobu nedávám…díky ![]()
@Mamča Magduš píše:
A dáváš v těchto vedrech i čepičku? já už jí teda nějakou dobu nedávám…díky
Já ji dala snad jen dvakrát, když bylo chladněji, jinak vůbec nedávám.
Je to zcela normální, miminko se lekne a je vybaveno ještě z bříška reflexy, které způsobí při leknutí to rychlé vymrštění ručiček. Malý mi to taty dělal když jsem ho třeba svlékala a byl nahatý nebo se něčeho leknul. Za chvíli to vymizí neboj ![]()