Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, mam takovy dotaz. Muj syn (7 mesicu) se zacina stavet na nohy, ale prijde mi, ze nozky nedava uplne spravne. Jedno chodilo staci ven a druhe dovnitr.Tak by mne zajimalo, zda je to docasne a casem se to srovna, jak si na nohach zacne byt jistejsi, a nebo zda to mam radeji zacit nejak resit, aby do budoucna nebyli problemy? Dekuji
Asi bych to rekla dr…Aby poradila, a nebl pak problem…Lepsi resit hned nez cekat co z toho bude a pak bybyl treba problem.. ![]()
K doktorce jsme objednani za 3 tydny (8 mesicni prohlidka). Tak premyslim jestli pockat a nebo se tam ukazat driv. ![]()
3 tydny neni dlouha doba, ale zase ja nevim no zkusila bych ji to aspon zavolat..
Ahoj, moje dcera když se postavila, stála víceméně jen na vnitřních stranách nohy, na rehabilitaci i na neurologii mi řekly, že je to normální a na rehabilitaci si nás hlídala. Malá stála nestojí úplně dobře, ale na rehabilitaci byla spokojená. Nám teda poradila abychom koupili boty s pevnou patou a je pravda, že to asi dost pomohlo
. Být tebou tak bych to zatím neřešila a počkala, ty nožičky jsou ještě vratký a chodidla nejsou zvyklý, pokud by se to nelepšilo, tak to můžeš probrat s doktorkou. No na neurologii mi řekla, že nožičky můžou být různě postavený až do 3 let, takže taky co odborník to názor ![]()
On kupodivu kdyz uz se postavi, tak stoji na celych chodidlech, tam problem nevidim. Spis me prekvapilo, ze obe chodidla ma cele vytocene jednim smerem (levou i pravou) a pokazde je ma stejnym smerem. Neni to prave tak, ze by jednou levou vytacel dovnitr a podruhe ven. Pokazde ma levou ven a pravou dovnitr.
Vim ze je jeste brzy na nejake zavery, spis se ptam abych pak neco nezanedbala
A srovná je potom? A když leží má nožičku vytočenou? Můj brácha má vytočenou nohu, ale má jí tak od narození, to bys poznala. Mě ze začátku stála malá třeba jako Chaplin ![]()
Ja bych pockala na tu 8 mesicni prohlidku a uvidis, co ti rekne. Nedavala bych mu zadne boticky na doma a ono to bude dobre.
Pokud ted zacal se stavenim, tak je jeste hodne nejisty, za dva tydny uz to muze byt zase jinak.
@medulinkax Kdyz lezi tak nic nenormalniho nepozoruji. Ve stoji se zatim bez opory neudrzi zas tak dlouho (prece jen uz to se zvednout je pro nej docela narocne). A kdyz hopsa po me, tak jsem rada ze jsem rada a nozicky sledovat uz nezvladam ![]()
Boticky nedavam, jednak si myslim ze na to je jeste cas a navic po doma je nepotrebuje…
@Bessinka píše:
@medulinkax Kdyz lezi tak nic nenormalniho nepozoruji. Ve stoji se zatim bez opory neudrzi zas tak dlouho (prece jen uz to se zvednout je pro nej docela narocne). A kdyz hopsa po me, tak jsem rada ze jsem rada a nozicky sledovat uz nezvladam
Já si myslím, že to bude v pohodě, počkej na prohlídku v 8. měsících a poraď se s doktorkou.
No, teprve se začíná stavět, takže to, že stojí všelijak, je celkem normální. Pokud by tak stál i dál, tak je to už blbé, ale spousta doktorů to stejně neřeší, protože to, jak dítě stojí a chodí, se kontroluje až někdy ve 2 nebo 3 letech. A teprve potom třeba posílají dítě k ortopedovi. Mě třeba syn od začátku vytáčel špičky jak baletka a přetrvává to neustále, takže jsme si na tu ortopedii zašli. Ale u tak malýho dítěte to stejně nelze momentálně řešit jinak než cvičením, později se pak třeba dávají vložky do botiček apod.
Náš malý takhle šmajdal hodně dlouho, asi do 14 měsíců a to se začal stavět taky brzo (v 6 měsících) a spravilo se to. Na ven jsme dávali boty, doma chodil bosky.