Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky, prosím, poradíte mi. Mám 5-týdenního chlapečka a poslední 3 dny pořád jen pláče a pláče. Napadlo mě, že je hladný. Protože i přes ten histerický řev pořád vyhledává prso a když mu dám prst do pusinky, tak saje. Jenže taky slyším, jak to v něm pořád hučí a když jsem ho dnes přimáčkla k hrudníku (on byl v poloze na boku), tak přestal plakat a uklidnil se.
Taky nevím, jestli je normální, že má v každé plence stoličku, někdy je tam toho hodně, jindy jen mázlé. Do teď měl stoličku třeba jen 1-2× za den, někdy vůbec. Měly jsem na začátku problémy s kojením, takže plně kojím až teď poslední týden.
Nejím nic nadýmavého nebo si toho aspoň nejsem vědomá. Rve mě to srdce, protože mi rozhodně nepříjde jako spokojené miminko, dokáže opravdu prokřičet i půl dne. Dám ho k prsu je klid. Odstavím ho…řev. V noci ale vydrží spát třeba i 6 -8 hod., takže si myslím, že zase až tak hladný být nemůže, to by přece tak dlouho nevydržel.
Akorát by mě teda zajímalo, jestli je to normální, kdyby ho bolelo to břicho, že tak pořád vyhledává i to prso?
Je to dlouhé, ale snad jsem to popsala všechno.
Díky moc za Vaše komentáře.
Ahojky, no bud ho boli brisko, koupila bych mu INFACOL kapky, na prdiky, nam hooodne pomohly, byla jsem s nema spokojena …Ale kdyz pises zase o tom ze saje, tak je i mozny ze ma hlad, a nebo se chce jen pritulit…A citit maminku!!
Ja treba kojila hodinu, a skoro kazds dve hodky a nekdy i kazdou hodku jsem kojila jak kdy. ![]()
Mozna rustovy spurt ![]()
Zkusila bych kojit kdy si rekne, ale pozor na techniku at nenasava zbytecne moc vzduchu - od toho ho mozna boli bricho, kapky na prdy (sab simplex nebo espumisan) a mozna i dudlik
@janina2012 v tomto věku bývá i růstový spurt, miminko rychleji roste a tím pádem potřebuje více papat
Většinou to za pár dní přejde
a na prdíky zkus nějaké kapky, Espumisan, Sab Simplex, Baby Calm apod., masírovat bříško, nosit na tygříka ![]()
Na prdíky doporučuju laktobacílky baby od Swissu. Jsou od jednoho měsíce. Nám fakt šíleně pomohly!!
Co se týče toho kojení tak to neporadím, ale tipuju růstový spurt. Nás to samé postihlo ve 4-týdnech. Samozřejmě do mě všichni hučeli, že má moje dítě hlad a moje mléko mu nestačí. Koupila jsem sunar a rázem bylo po řevu..ano..ale také po kojení!!Takže vydržet..nejspíš je to jen spurt ![]()
Ano to je taky mozny ze ma rustovy spurt…
Na to jsem zapomnela. Protoze u malyho jsem to nejak nepoznala, a cekala kdy to prijde.Moc jedlik neni od mala. INFACOL kapky jsem mela a nemenila bych..A i masticku pupika jsem mela.
Může to být růstový spurt - mimčo rychle vyroste, potřebuje víc jíst. Celkem by tomu ten popis i odpovídal. Na prdíky můžeš začít dávat nějaké kapky, je jich na trhu mraky, nám pomáhal Sab Simplex - ale je to individuální, chce to vyzkoušet, dobré jsou i laktobacily. Já dávala od Biopronu a fakt paráda. Od té doby jsem o prdíkách nevěděla. Jinak klasika - masírovat bříško Pupíkem, nosit na tygříka, cvičit s nožkama a hlavně se obrnit a vydržet. ![]()
Možná je to kombinace obojího - chce sát, i když vlastně nemá až tak hlad, ale bolí ho bříško a sání miminka uklidňuje… Tady bych zkusila dudlík.
A ten spurt je taky možný, takže možná zkusit uklidnit dudlíkem a kdyby nezabralo, nakojit.
Kapky na prdy neublíží, my jsme dávali babycalm.
Prdíky poznáš podle toho, že ze začátku nebrečí celou dobu, ale po chvilkách (když ho to moc bolí, tak řev jako tur), rudne, kope nožičkama. Má chuť cokoliv sát - uklidňuje ho to, takže když ho přiložíš, bude pít - často se pak přejí a blinkají. Taky by ho to bolelo i u pití a mrskal by sebou. Opravdu pořádně pije nebo spíš požužlává a občas polkne?
Jinak tě úplně chápu. Taky máme problém s kojení a teď asi týden kojím plně, tak pořád pozoruju, jestli to malému stačí. Bohužel podle nočního spaní to moc nepoznáš, může být unavený a bez síly z mala jídla a proto tak dlouho spát. Já většinou když se mi zdá, že by to neměl být hlad s malým cvičím a on se buď uklidní nebo začne prdět
Nebo si ho pochovám a když se snaží přes třičko přisát k prsu, tak vím, že má hlad.
Ale to jsou moje způsoby, je to moje první, takže ho teprve poznávám a zkoumám…
Vyhledávání prsa je reflex, to dělá každé dítě, hladové i najedené. Ale taky teď jsou ta vedra, takže může mít i žízeň častěji než jsi byla zvyklá dřív. Vydrž, bude líp:-)