Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj. POtřebuju se poradit i vypovídat. Máme téměř 3-měsíční holčičku. Mám i dvoulwtou dceru, ta byýla vždy v pohodě, moc neplakala, smála se, na usnutí se naučila mít dudlík a krásně spala, papala… Nyní uplný opak. Kája jue kojená, krádně přibírá (narozená 3,07, teď 6,4), ale strašně často pláče. směje se, ale vydrží si povídat a smám se pár minut, potom pláče. Mám jí denně až 6 hodin v šátku, dělám s ní téměř vše, tam je moc spokojená, nepláče, většinu prospí. Pokud jí v šátk unemám, přes den moc nespí (snažím se jí uspat po obědě se starší, pak mám chvíli klid, jinak většinou nespí), pláče a dlabe, nic moc jinýho. Prdíky bych řekla že to nejsou, hlad taky nemá, hodně krká, ale to jí po jídle vždy nechám. V autobuse, na návštěvě, všude se lidi ptají co jí je. Nemá hlad? Ne. Není pokakaná? Ne. Nemá bolení? Ne. Další problém je, že nechce dudlík. Žádný. Je zvykla usínat pouze za dudlání - ale mého nebo manželova malíčku. Vím, že jí byla chyba jí to naučit, ale je to jediná metoda, jak jí uklidnit. Ona nefňuká, ona řve tak, že je fialová, sotva dýchá, mám strach že si vyřvě kýlu. Většinou jí uklidnim malíčkem, nebo nakojím, event. dám do šáku. Nošení, povídání, hračky…Nic. Malíček jí ni´kdo jiný nestrká, takže např. babičky jí prostě neuklidní. Já myslím, že potřebuje dudlat, opravdu jí to sklidní, rychle usne atd… Poradíte jeký dudlík by šel? Máme tu pitomou kytku, ta je prý dobrá, starší dcera taky měla jen jí…pak máme ještě nějaké silikony i tvarované latexy, ale nic… Co jí může být? Nemůže být nějak nemocná? V noci spí moc hezky, uspíme jí okolo´10 a spí tak do 9, za noc kojím tak 2×. Plakat někdy prostě musí, když koupu tu starší, krmím, oblékám…Nechci jí nechávat plakat, ale prostě pořád u ní být nemůžu. A ona opravdu pokud nespí, tak téměř zbytek dne prořve. Jsem už na palici, aspoň že ty noci jsou supr…Ta starší je tový zlatíčko…Tu jsem vždycky nakojila a ona si pak ležela, usnula si kdy chtěla, pak zas dlabala, pak se smála…Ach jo. Snad z toho i tahle naše čertice nějak vyroste. Myslím že by pomohl ten dudlík..
Tak teda nevím, malý dudlík nikdy neměl, ale asi bych zkusila ji ho pořád a pořád dokola dávat, dokud si na nějaký nezvykne.
Musí to být na palici, tak ti přeju, aby jsi brzy našla metodu, jak malou uklidnit. ![]()
Já mám také dračici, pořád plakala, málo spala…jediné co jí uklidňovalo bylo kojení a tak jsme kojily třeba po hodině. Zřejmě pila po malých porcích a měla hlad. A pak také to dudlání..maminka na blízku..Na dudlík si nikdy nezvykla, jen prso. Tohle období jsem prostě přetpěla, říkala jsem si, že mě prostě potřebuje u sebe, tak jsem u ní byla a vždy když jsem něco dělala a ona plakala, tak jsem se také vztekala, že to tak nejde…že musím něco udělat. Teď je jí 20 měsíců a je úúúúžasná. Chytrá, mluví, zná spousty zvířátek, chodí na nočníček. Prostě jak nespala, měla čas poznávat svět a teď je hodně napřed.
Prvorozený byl takové miminko pro začátečníky, druhorozený už potřeboval pár fíglů. Dudel teda naštěstí má, to jsem mu vrazila snad 5.den po porodu od nuku. To zas neměl starší, jediný, co kdy malinko dudlal byl dudlík Mam, v diskuzích se často setkávám s tím, že je to jeden z mála dudlíků, který vezmou i velmi vybíravé děti. Zkusila bych jí ho dát do šátku, když je tam v pohodě, třeba bude vstřícnější ![]()
U nás zabíral Karp http://i-vet.blog.cz/…inko-v-okoli
Nošení do 5 měsíců vyslověně nesnášel, maximálně občas toleroval, aby ta jeho prdlá matka měla radost
Ale jinak byl velice komunikativní, potřeboval podněty, musel na mě vidět.
Ty máš miminko kontaktní, někdo opravdu pronosí ten první půlrok, že je to jak z Konceptu kontinua. Kontakt bych v tomto věku neodpírala, mělo by se ti to pak vrátit, že dítě bude mít pokrytou tu potřebu bytí s mámou.
Jinak bych se snažila uspávat u sebe v posteli prsem, pokud nevezme dudel, pak opatrně odpojit a posléze se odplížit (to jsem dělala s prvorozeným, to byl prsomil). případně zkusit odpojit a rychle vrazit dudel (nejlíp v noci, ve dne maj hned oči jak baterky
), třeba by se pak v tom polospánku nechal nalomit na dudlíka.
Vyzkoušet ten lux (bílý šum pana Karpa), mladší tak usínal i několikrát denně, lux u nás jel klidně i několik hodin
Ale aspoň spal…
Me vzala na milost jediny dudel MAM z DM ten classic. Jinak myslim ze to muze byt skryty reflux kdyz tak moc krka, precti si o tom neco. Pali u toho zaha.
Pokid chces zkusit dudlika, tak nas malej se naucil az v peti mesicich, kdyz jsem mu zkusila dat MAM, co dostal od navstevy jako darek. A potkavam s nima straaaaasne moc deti, tak jsou asi fakt prijemny
Prodavaj je v DM i v supermarketech.
Jinak teda neporadim co s ni jinyho nez nosit a naucit dudat…
@Mikysek ale musi to byt ten obycejny classic ty ortodonticke se ji taky nelibily.
S placem moc neporadim
ale co se tyce dudliku, potvrzuji slova @Gladys - nase mala taky zadny dudel nechtela, ale Mam si vzala temer hned. Mame MAM original silikonovy se sametovou savickou, latexovy nechtela. Zkusila bych ji ho dat, kdyz bude klidna a mit jakz takz dobrou naladu, mozna i chvilku drzet pres drobny odpor, at si ho ocumla - u nas to tak zabralo a ted mame doma dudlikatora ![]()
EDIT: jeste na to spani me napadlo - my mame z netu stazeny bily sum v mp3, pokud je mala jen unavena apod. (tj. neni hladova, neboli brisko…), tak na 99% zabira. Je to podobne, jako ten vysavax, nebo fen, ale ekonomictejsi
(akorat nektere deti pry uklidni vysavac, ale ten sum ne). A musi se to dat opravdu nahlas, tak, at to „prekrici“ to placici mimino.
http://www.samoleceni.cz/image_pdk.php?…
Příspěvek upraven 23.08.12 v 22:48
Tak u nás fungovalo syčení a v současné době vede bzučení (takové to klasické bzzzzzzz)
. To je rázem po pláči. Vysavač je také super a fén taktéž - u toho vždy usne. Horší je když ho vypnu
takže prostě běží, dokud si nedodělám co potřebuji
.
Prožívala jsem to samé, ale teda ještě v horším vydání, dudliků jsem zkoušela několik, nic nezabralo, malej se začal zklidňovat až po 6měs., mou pozornost vyžadoval neustále, tak jsem mu ji věnovala na 100%, na rukách byl stále a ke všemu od narození nespavec - fakt šílený, jak píšeš, když nespal, plakal, nyní mu bylo 16měs. je to velmi chytrý rychle se učící upovídaný šikula, ale mou pozornost vyžaduje i nyní téměř neustále (krom venku na hřišti s dětmi, to mě téměř nepotřebuje
)je velmi živý, doma nevydrží, takže domácnost skoro nestíhám. Takže já stále čekám, až se v něm něco zlomí a trochu se osamostatní… ale věř, že jednou jí to její řvaní přejde a bude líp, je dobře, že máš klidné aspoň noci, to u nás nebylo ![]()
Jsi si jistá zda nemá hlad nebo bolesti bříška? Zkusila bych dokrmit vlastním mlikem. Podle toho kdy pláče..nemůže ji být třeba horko? Na bolesti bříška asi jen hladit, nebo i hladit nohy, jako mírnou reflexní masaz, ale mimi fakt jen hladit.My měli prvorozenou s refluxem, alegii má krav. mléko a s stop exemem, ječela. často, ale byla nemazlici asi kvůli ekzemu který svedil či bolel a asi měla často i bolesti bříška. Časem to naštěstí přešlo.
Taky mě napadl ten reflux.. Kromě krkání i zvrací? Náš malej zvracel každé jídlo (ale ne obloukem, prostě to z něj teklo snad v litrech) a pak mi prokřičel celé dny. Naštěstí doktorku napadlo, že ho asi pálí žáha a začali jsme zahušťovat Nutritonem. Sice to pro nás byl postupný konec kojení, ale od té doby je jak vyměněný - usměvavé miminko a pláče jen málo ![]()
@mismurka píše:
Prožívala jsem to samé, ale teda ještě v horším vydání, dudliků jsem zkoušela několik, nic nezabralo, malej se začal zklidňovat až po 6měs., mou pozornost vyžadoval neustále, tak jsem mu ji věnovala na 100%, na rukách byl stále a ke všemu od narození nespavec - fakt šílený, jak píšeš, když nespal, plakal, nyní mu bylo 16měs. je to velmi chytrý rychle se učící upovídaný šikula, ale mou pozornost vyžaduje i nyní téměř neustále (krom venku na hřišti s dětmi, to mě téměř nepotřebuje)je velmi živý, doma nevydrží, takže domácnost skoro nestíhám. Takže já stále čekám, až se v něm něco zlomí a trochu se osamostatní… ale věř, že jednou jí to její řvaní přejde a bude líp, je dobře, že máš klidné aspoň noci, to u nás nebylo
Nj, to jde, když nemá člověk doma starší dítě, ale když už jsou dvě, tak nejde věnovat 100% času jenom miminu ![]()
A ten MAM silikonový nebo latexový? Omlouvám se za překlepy, psala jsem rychle. Moc děkuji za rady. Máme MAM placatý latexový a ten teda nechce. Tak asi zkusím ten silikon, ale bude to má poslední investice, pač v dudlíkách máme už pomalu stovky…
Máma mi radí potřít medem, ale to bych asi dneska už neudělala, dělalo se to dřív.. Reflux nevím, co bych s tím měla dělat. Krká vždy mezi jídlem a pak po něm. Hlad nemá, kojím tak ob 2 hodiny až dokud sama přestane chtít. Přibítá hodne. N ahorko trpí, je spocená, ale řvala i za zimy. Jinak s tím tím malíčkem je to přesně tak. Uspávám v naší posteli a jen co usne, odpojím se a odejdu.
Někdy to vydrží, někdy se vzbudí.