Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj holky, prosím o radu. Donesla jsem si ze zahrady cuketu a požádala bych vás o nějaký vyzkoušený a osvědčený recept pro roční dítě, ale i pro nás / rodiče a pětiletá sestra/.
Díky moc Helena
Ahoj Heleno,
já dávám cuketu prakticky do všeho. Jednoduchý a rychlý recept :
Omáčka na těstoviny:
Na oleji osmahneš cibulku, česnek a přidáš nakrájenou cuketu, papriku a nakonec rajčata. Necháš to dusit. Jako koření používám bazalku a oregáno.
Místo rajčat stačí protlak.
Dáváme si na to takový ten sýr z kelímku (jsou v něm kousky sýra, nezrající sýr, myslím…)
Dnes jsem pekla kuře s cuketou a společně s česnekem cibulí, petrželí a kořením viz výše, trochu oleje a vody, s bramborama to bylo výtečné.
A tu omáčku na těstoviny můžeš podávat i samostatně s pečivem..
Neboj se ji používat , cuketa se dá dát prakticky do všeho…
Tak dobrou chuť.
Theo
Ahojky, pro ročního prcka je dobrá cuketová polévka. Je to vlastně klasická zeleninová polévka, základ je cuketa, brambory a mrkev, dochutíš si to, podle toho, co už malýmu dáváš a nakonec zakvedláš vajíčko. Jinak u nás se dělá cuketa jenom podušená na másle s grilovacím kořením a k tomu nové brambory, je to mňamka, ale já už mám trošku větší děti.
Taky mají rády cuketu s vajíčkem jako mozeček - podušenou na cibulce s vajíčkem tak, jako se připravuje květák a úplně nejradši jako bramboráčky, jen dáš plovinu brambor a tu druhou nahradíš nastrouhanou cuketou. Těch receptů je strašná spousta, já taky dávám cuketu skoro do všeho, kde to jen trochu jde. ![]()
A já jedla zelí, udělané z cukety,s bramborem a králíkem. Cuketové zelí se připraví stejně, jako klasické zelíčko ..... mňam
Lila
ahoj,
hlasuju pro cuketové zelí, taky ho mám moc ráda.
potom ještě miluju osmaženou cUketu. cuketu nakrájím na kolečka nebo na podkovy, osolím o potřu rozetřeným česnekem. ideální je nechat to tak aspoň hoďku odležet a pak dát do těstíčka (mouka,vajíčko) a osmahnout. s bramborama je to úžasný letní oběd.
pa ivana
Máma dělá moc dobrý cuketový koláč, ale je teď na dovolený, tak se nemůžu zeptat na recept.
Já dělám cukutu pro svou roční holčičku s bramborem, zapečnou se sýrem (uvařím brambor, cuketu, nakrájím na kostky, v zapékací míse posypu strouhaným sýrem nebo můžeš zalít toutou hmotou : jogurt + vajíčko+ strouhaný sýr)
z cukety jsem právě před chvílí udělala bramboráky=cukeťáky. a taky peču buchtu. výborné oboje!
Desty
ahoj, díky za recepty. dnes jsem udělala malé těstoviny s cuketou a mrkví a měly úspěch. příště vyzkouším recepty od vás, vypadá to,že cukety budeme mít dost.
díky Helena ![]()
Ahoj holky,
já taky díky za recepty.Taky máme cuket požehnaně a pořád slyším jak jsou zdravý,tak toho využiju.Náš malej-3 roky,je takovej jedlík nejedlík,takže do něj dostat oběd je docela nadlidský výkon.Tak když alespoň tu trochu sní,tak radši něco zdravýho než nějaký „smaženiny“.Dneska jsem zkusila cuketovou polívku a jen se olizoval,což je u něj zázrak… ![]()
Nechápu,jak s jeho stravováním může vážit 15 kg.
Zítra budeme v experimentech pokračovat.Kdyby jste někdo věděl recept na ten koláč,dejte vědět.Díky L.
ahojky, vařím malému příkrm z cukety a zdá se mi chuťově lehce nahořklá. je to normální chuť ? já jinak moc cukety nejedla ![]()
Cuketa by měla být spíš nasládlá, ale mimo sezónu se stává, že bývá nahořklá, znaméná to, že jí déle trvalo než vyrostla (stává se to i u okurek). Myslím, že to není nebezpečné, ale asi to mimču moc chutnat nebude.
Vím, že na založenou diskusi odpověď už byla ale i tak by mě zajímalo jestli máte někdo ještě nějaký recept s cuketou. Prosila jsem sestru o cuketu, že jsem ji malé už celkem dlouho nedělala a ona mě místo menší cukety donesla 3 velikánský cukety ta největší má 37cm a teď nevím co s tím. Dnes ji dceři podusím s paprikou a dám ji k tomu nejspíš rýži. Maso jsem zase zapomněla vytáhnout z mrazáku, takže dnes bude jídlo nejspíš bez masa. Máte někdo recept na jídlo vhodné i pro dítě z cukety?
Ahojky, tak ja mela letos taky ohromny cukety.
Delala jsem ji zapecenou s mletym masem, grilovanou, potom jsem ji pridala do leca a nebo potom bramboraky (pul brambor, pul cuketa).
Cuketa, mrkev, brambor nastrouhat na jemno, přidat trochu mouky (mělo by se i vajíčko, ale já nedávám a dobrý
), okořenit podle chuti (malýmu dávám jenom kmín), udělat placičky a osmažit (já dělám na sucho v troubě na pečícím papíře).
Někdy přidám i mletý maso a je to fakt dobrý. ![]()