Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Cvičit nechodím, ale mám doma knížku Cvičení a pohybové aktivity v těhotenství (Ludmila Sikorová) a tam se břišní svaly posilují cca do 20 týdne.
Vypíšu, co tam o břišních svalech píšou:
V prvním a druhém trimestru, nejdéle do 28. týdne těhu.
Do 20. týdne posilujeme přímé i šikmé brišní svaly, později se zaměřujeme na šikmé břišní svaly.
Snažíme se vyhýbat těmto cvikůům v obodobí předpokládané MS.
Ahojky, protože tvé tělo je na pohyb zvyklé, nemělo by mu nějaké cvičení činit problém (nedoporučuje se začínat se cvičením v těhu, pokud se předtím necvičilo). Samozřejmě jsou problém otřesy, rotace a podobné akce
Dá se ale třeba jezdit na rotopedu (chápu, proti trampolínkám je to nuda), ale tak, abys nepřekročila tep 140 (orientačně, prostě se nezadýchat). Posilovna možná je, zkus si najít dobrou trenérku, která se třeba i těhu cvičení věnuje. Jsem v Praze a o jedné vím, že se na těhulky v posilovně přímo zaměřuje. Cvičení v těhu kurzech je spíš takové relaxačně uvolňující, mně to nebaví:-( Taky jsem taková dynamickopohybová závislačka
Tak přeju radostné těhulkování a ať najdeš ten správný pohyb ![]()
Břícho posilovat do 20tt a později pouze ve vodě, a to se může až do porodu ![]()
Neříkej mi, že v celém LBC je pouze tak málo cvíča pro těhotné. Když v JBC jich je mraky
Co zkusit aspoň jednou týdně dojíždět sem, hm?
Za sebe bych řekla - dělej jakoukoli fyzickou aktivitu, která ti nebude nepříjemná a bude ti vyhovovat!
Já třeba měla naprosto bezproblémové, pohodové těhotenství, ale běda,když jsem si dovolila něco navíc - hned mě od toho odradily křeče v podbřišku - a to stačilo třeba tancování na plese ve 4m…prostě tělo si úplně samo určovalo, co jo a co ne.
Myslím, že jak ve cvičení, tak v jídle, stačí poslouchat a naslouchat dobře svému tělu a povede tě. ![]()
kamiŠ píše:
Břícho posilovat do 20tt a později pouze ve vodě, a to se může až do poroduNeříkej mi, že v celém LBC je pouze tak málo cvíča pro těhotné. Když v JBC jich je mraky
Co zkusit aspoň jednou týdně dojíždět sem, hm?
No sice v JBC znam pouze přehradu a jinema netrefím, ale kdybys mi dala nějaký tip, popř. odkaz na stránky, tak bych s tím dojížděním neměla určo problém a moc to uvítám!
Jsem mobilní a bydlím stejně kus za Hodkovicema n. Mohelkou v jedné vesnici - pracuji ale v LBC, tak proto se ptám. ![]()
![]()
Děkuji moc za odpovědi! ![]()
Já část těhu strávila v nemocnici a vystřídalo se tam poměrně dost holek, co si sportem v těhotenství přivodily problémy. Některé bohužel potratily, jiné si tam s kapačkama poležely a celkově to - snad - zvládly. Doktoři občas prohodili, že ženský nemají rozum, jsou masírovaný reklamama a knížkama a těhotenství si neváží. Prý se doporučují spíš delší procházky, určitě ne posilovna, rotoped, lyže a dokonce ani plavání není vzhledem ke stavu vody v bazénech vhodné. Z městských bazénů jsou výtoky a pokud se kvasinky a bůhvíco rozmnoží, může to způsobit potrat.
Ty těhulky nebo maminky, co neměly v těhu problémy to budou brát jako blbost, ale já v nemocnici viděla tolik slziček, že mi nedalo sem nic nenapsat. Já do 25tt chodila na cvičení pro těhulky a pak jsem ze dne na den ležela na kapačkách a s kortikoidy na dozrání plic miminka.
Nechci nikoho od cvičení odradit, jen píšu, co jsem sama prožila. Doktoři v nemocnici nadávali na běžné gyndaře, že maminky nepoučí o důsledcích různých pohybů, tlaků na břicho a skoků… a oni to pak musí složitě zachraňovat. Takže asi všeho s mírou ![]()
http://www.misutka.eu/…-tehulky.php
http://www.pritazlivost.com/…pro-tehotne/
http://www.nemjbc.cz/…tehotne.html
Atd, stačí google
Já chodila plavat do Mišutky…
Hezký den všem,
byla jsem nucená přestat kvůli těhotenství s jumpingem (trampolínky)a popravdě jsem si na tomto sport vypěstovala určitou závislot - jsem přímo instruktorka. Hledám nějakou alternativu - dr. mi tohle cvičení „zakázal“ a asi ví proč.

Aerobik by ve volnejsim tempu urcite taky sel v uvahu, co?
Chtěla bych i nadále nějak aktivně „sportovat“ - je mi jasný, že už je konec se cvičením, kde se člověk totálně odrovná a zapotí. Sedět na zadku ale nechci.
Je tu někdo z Liberce? Dá se tady chodit na nějaké těhu cvičení? Plavání je jen dopoledne jednou týdně a to jsem v práci. GravidJoga je jeden den dopoledne a druhý den celkem brzo - musela bych si zaridit odchod z práce drív.
Co si myslite o posilovne? kdbych poprosila trenera, mohl by mi sestavit plan primo pro me s ohledem na tehu? Zkusila jste to nektera?
Jo a nekde pisou, ze posilovani bricha nee, nekde ze se smi jen sikme svaly, tak ja jsem z toho jelen. Me doktor rekl, ze bricho bych nemela vystavovat tlakum, coz pri posilovani bricha je… tak nevim. Jsem teprve na zacatku tehu a je mi celkem fajn, kdyz pominu bolest v prsou, ale ta se da vydrzet.