Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, tak jsem tu mezi vami, nestastna jako safaruv dvorecek. Proc nikdo nerekne, co se stane, kdyz vas nuti tlacit pres oxytocin? Proc jen vsichni nadavaji na cisare? Proc nikdo nerekne, ze cisar dava smysl i jindy nez jen kdyz je v ohrozeni dite? A co matka? Mam 3 mesice po porodu, dole diru jako blazen a v ni balonky, ktere se normalne daji nahmatat. U porodu jsem cisare odmitla, chtela jsem stuj co stuj porodit vaginalne. Moje PA, kterou jsem si sama vybrala a pritel zaplatil (!!!) mi nevysvetlila, ze se neco takoveho muze stat. Jen brecim a nebo se stahuju do sebe. Pritel chce sex, ja se kazde rano a vecer divam do zrcatka a doufam, ze tam uvidim neco „normalnejsiho“. Misto toho mam pocit, ze mam diru o tela. Nejdriv jsem si myslela, ze me asi nedosili, kdyz mam najednou tak velkou diru mezi nohama.
Holky, co na to vasi chlapi? Co sex a intimni zivot? Ptam se zatim na toto, protoze uz jsem se tu docetla, jak jsme vlastne v haji, co se tyka korekce. Muj pritel chce sex, ale ja se toho bojim. Mam hlavne I psychicky blok.
Dekuji.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, tak jsem tu mezi vami, nestastna jako safaruv dvorecek. Proc nikdo nerekne, co se stane, kdyz vas nuti tlacit pres oxytocin? Proc jen vsichni nadavaji na cisare? Proc nikdo nerekne, ze cisar dava smysl i jindy nez jen kdyz je v ohrozeni dite? A co matka? Mam 3 mesice po porodu, dole diru jako blazen a v ni balonky, ktere se normalne daji nahmatat. U porodu jsem cisare odmitla, chtela jsem stuj co stuj porodit vaginalne. Moje PA, kterou jsem si sama vybrala a pritel zaplatil (!!!) mi nevysvetlila, ze se neco takoveho muze stat. Jen brecim a nebo se stahuju do sebe. Pritel chce sex, ja se kazde rano a vecer divam do zrcatka a doufam, ze tam uvidim neco „normalnejsiho“. Misto toho mam pocit, ze mam diru o tela. Nejdriv jsem si myslela, ze me asi nedosili, kdyz mam najednou tak velkou diru mezi nohama.Holky, co na to vasi chlapi? Co sex a intimni zivot? Ptam se zatim na toto, protoze uz jsem se tu docetla, jak jsme vlastne v haji, co se tyka korekce. Muj pritel chce sex, ale ja se toho bojim. Mam hlavne I psychicky blok.
Dekuji.
To se ještě upraví, ještě máš brzo po porodu. Chlapi tohle většinou nějak moc neregistrují. Hlavně cvič pánevní dno ![]()
Konzultovala si to na gyndě?? Aby to porovnal? Moje gynekoložka má obstojnou pamět, tím jak do mě na konci těhotenství koukala a sahala často, kvůli mizícímu čípku, tak měla po šestinedělí docela přehled, jak mi to pospravili po prvním porodu
U druhého hojení trvalo déle, visel mi tam i kus nějaké tkáně, asi 1cm cancour, ale ten se pak asi utrhl při sexu, nic jsem ale necítila. HOdně mě při porodu šití utáhli, manželovi vysvětlili, že to budu mít jako zamlada
no, řekla bych, že nám trvalo 1,5 roku než jsme mohli trochu rozvášnit na začátku styku, když jsem nebyla ještě tak vlhká, bylo to natěsno fest.Ono to má svůj vývoj, rozhodně cvič, je opravdu ještě brzo, moje kamarádka měla problém, že jí ven koukal kus stěny pochvy, asi 3 měsíce po porodu to řešila s nějakým odborníkem, ale ono se to nakonec zavinulo samo.
@Zdenuli Dekuji za slova utechy. Opravdu to chlapi neregistruji? No, jak to tak vnimam ve sprse, tak se neda vyhnout tomu, aby pri dotykani pritel misto do postevacku nenarazil do balonku co ma cca 2-3 cm
… a pak i dalsiho mensiho balonku…Proste se stydim, ze by se me pritel vubec mel dole dotknout. Panevni dno jsem cvicila prvni dva mesice a nemela jsem pocit ze by to zabiralo, tak se priznam, ze ted cviceni „flakam“.
@alisekR jj, gyndar me poslal na urologii, kde mi rekli, ze je to jasna cystokela - jen od pohledu.
Tak nevim, jestli to znamena, ze mam ten nejhorsi stupen? Mam totiz predepsane rehabilitace a pokud nepomuzou spolu se cvicenim, jsem pry adept na operaci. Takze to se mnou je asi blby.
… A to jsem doufala v dalsi miminko.
Toho gyndare se mam zeptat na co? Jestli jsem dole otevrena vic?
Me udajne kouka spis ten mocak, ale myslim, ze vidim i na pochvu a mozna konecnik. Brecim pokazdy, kdyz to vidim. Je to jako zlej sen. Priznam se, ze mam doma takovy maly zlaticko, ale I kdyz se snazim, nedokazu si ho uzit na 100%, protoze chvilema se myslenkam na toto nevyhnu. Rikala jsem si „stalo se, spravim to.“ Ale jak se ukazuje, jsem asi v desnym maleru. Mam k tomu totiz jeste diastazu brisnich svalu a tezkou formu inkontinence ![]()
A proste, kdyz si vzpomenu, jaky jsme mivali sex, bojim se do toho jit. Ze uz se pritelovi prestanu libit. Proto se ptam, jak jste to podaly vy tem vasim chlapum? Nebo co rikali, kdyz to tam nahmatali? Nedej boze uvideli???
A kez byste mely pravdu a vse se nejak upravilo. I kdyz po te, co tu ctu, mi dnes spadly posledni zbytky nadeje.
karolina
@Anonymní píše:
@Zdenuli Dekuji za slova utechy. Opravdu to chlapi neregistruji? No, jak to tak vnimam ve sprse, tak se neda vyhnout tomu, aby pri dotykani pritel misto do postevacku nenarazil do balonku co ma cca 2-3 cm… a pak i dalsiho mensiho balonku…Proste se stydim, ze by se me pritel vubec mel dole dotknout. Panevni dno jsem cvicila prvni dva mesice a nemela jsem pocit ze by to zabiralo, tak se priznam, ze ted cviceni „flakam“.
@alisekR jj, gyndar me poslal na urologii, kde mi rekli, ze je to jasna cystokela - jen od pohledu.
Tak nevim, jestli to znamena, ze mam ten nejhorsi stupen? Mam totiz predepsane rehabilitace a pokud nepomuzou spolu se cvicenim, jsem pry adept na operaci. Takze to se mnou je asi blby.
… A to jsem doufala v dalsi miminko.
Toho gyndare se mam zeptat na co? Jestli jsem dole otevrena vic?
Me udajne kouka spis ten mocak, ale myslim, ze vidim i na pochvu a mozna konecnik. Brecim pokazdy, kdyz to vidim. Je to jako zlej sen. Priznam se, ze mam doma takovy maly zlaticko, ale I kdyz se snazim, nedokazu si ho uzit na 100%, protoze chvilema se myslenkam na toto nevyhnu. Rikala jsem si „stalo se, spravim to.“ Ale jak se ukazuje, jsem asi v desnym maleru. Mam k tomu totiz jeste diastazu brisnich svalu a tezkou formu inkontinence
A proste, kdyz si vzpomenu, jaky jsme mivali sex, bojim se do toho jit. Ze uz se pritelovi prestanu libit. Proto se ptam, jak jste to podaly vy tem vasim chlapum? Nebo co rikali, kdyz to tam nahmatali? Nedej boze uvideli???A kez byste mely pravdu a vse se nejak upravilo. I kdyz po te, co tu ctu, mi dnes spadly posledni zbytky nadeje.
karolina
Nebuď smutná, je to blé, že se o těchto problémech vůbec nemluví a pak si každá myslíme, že se to stalo jen nám…
Lena
Mně se to spravilo až tak 2 roky po porodu, úplně dobrý už to asi nebude nikdy, ale dřív jsem to vnímala při chůzi, dělalo mi to problémy. Určitě to chce konzultovat s lékaři a cvičit dlouhodobě. Zkus si napsat o DVD s cvičením na moliklub.cz, zasílají ho zdarma
Ahoj, slibovala jsem že napíšu až porodim, tak se stalo v pondělí. Porod byl přímo překotný a mimco mělo skoro čtyři kila. Nemám žádné šití což je super oproti prvnímu porodu. Vše bylo super, než jsem si dnes došla na velkou a jak jsem tlačila tak jsem si cosi vytlačila před posevni vchod. Naštěstí jsem ještě v porodnici tak jsem běžela za doktorem a bylo mi řečeno, že je to děložní čipek. Dal mi ho zpátky prý by se za chvíli v leže vrátil sám a uklidnil mě že se to vrátí postupně zpět jak se děloha zatáhne a čípek zas zmenší. Mám jíst vlakninu a v šestinedělí se snažit netlačit a dat si kdyžtak čípek a netahat nic těžkého, coz nevim jak pujde s dvouletým prckem doma. Jinak cystokela vypadá stále stejně, tak doufám že se to nezhoršilo. Mam cvičit panevni dno, klasika…Ještě je hrozně brzo něco diagnostikovat, tak zůstávám radši optimistická, nechci mít zas depku jak po prvním porodu. Jestli máte někdo podobnou zkušenost budu ráda když se podělíte
Zas se ozvu, drzte se ![]()
@Svštluška tak drzim pesti. Je dobre vedet, ze po druhem diteti muze stavajici cystokela zustat vicemene ve stejnem stavu = ze se nezhorsi. Myslis, ze je to diky tomu, ze jsi po prvnim porodu cvicila panevni dno, abys vycvicila cystokelu?
Cvičila jsem pánevní dno, ale nijak extra výrazně. Teď mi teda přijde horší než cystokela ten děložní čípek, stále vylézá před posevni vchod, bojím se jít na záchod že si ho zas vytlačím ven.Dole citim tlak.Jsem z toho hotová. Me nenapadlo ze se něco takového muže stát. Ted si říkám, že jsem blbá, že jsem si nevydupala císaře.
@Svštluška velika gratulace k miminku!
Ja jsem trosku neplanovane otehotnela potreti, takze v lednu me ceka treti porod a uprimne receno na to, co to provede se spodkem vubec nemyslim. Docela dobre jsem se se sebou srovnala a nehodlam se tim uz trapit, muz si pri sexu nestezuje, uzivame si jako driv…mam cysto i rektokelu, ale dle dr. nic velikeho a pry „normalni“ stav po dvou porodech…mne se to samozrejme moc nelibi, ale radsi uz se zrcatkem nekoukam.
Já právě taky uz byla v pohodě, mam taky cysto i rekto, sportovala jsem a zrcatkem se moc nekoukala a vše bylo ok
@Svštluška píše:
Já právě taky uz byla v pohodě, mam taky cysto i rekto, sportovala jsem a zrcatkem se moc nekoukala a vše bylo ok
Jj psychika je zaklad! Tak preii rychlou rekonvalescenci po porodu! Ja jsem ted na zacatku tehotenstvi a hrozne se na mimco tesim, tak snad to taky ustojim bez vetsich komplikaci.
Lena
Já tedy mohu docela vřele doporučit Kegel trainer, docela mě motivovalo cvičit několikrát denně, protože mi měřil efekt… http://www.kegel8.co.uk/articles.html stránky jsou jen anglicky, ale hezky rozepsáno podle specifických obtíží. Půl roku po porodu jsem nemohla mít ani tampon, bylo to krutě nepříjemné, mám cysto i rektokélu, dřelo to a fakt jsem se rozbrečela při každém pohledu se zrcátkem…teď jsem rok po porodu a v mnoha směrech je to lepší…asi jsem si i zvykla, ale mám i při pohlavním styku lepší pocit a cítím, že pánevní dno mám silnější, myslím, že jsem sřív cvičila blbě, ten Kegel trainer se zavádí do pochvy a ukazuje jakou silou je stlačený, takže jsem se naučila správně rozpoznat ty svaly pánevního dna a efektivně je používat…
S lékaři jsem to zatím moc neřešila, můj gynekolog reagoval až na moji vlastní diagnozu-zeptala jsem se ho napřímo a on mi řekl: Jo, máte cysto a rekto kélu, ale to má plno žen po porodu, pokud vám to neleze ven, není nutné to řešit!
no to jsem byla jak opařená…nechápu, že dneska se řeší plastikou kdejaká banalita a tohle berou doktoři jako normální věc, se kterou se má žena srovnat…
Lena