Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Gynekoložka mi říkala, že je jedno, jak člověk rodí. V těhotenství jsem přibrala 23kg a teď mám 65kg, takže nadváhou to není, prací taky ne, celý život jsem aktivně cvičila, takže těžko říct. Když jsem to zjistila, brečela jsem dvě hodiny, našla jsem to na internetu, protože jsem o této problematice něměla ani tucha.Byla jsem úplně zdrcená, protože máme dost aktivní sexuální život a tak bych ten můj pocit přirovnala k mužské „impotenci“, vím, že je to asi blbost, ale prostě jsem se cítila fakt hrozně. Můj muž nic necítí a byl velmi empatický
Teď už to tolik nesleduji, na operaci nechci, protože to nefunguje, ale myslím, že cvičením by se to mohlo udržet v normě.
@zelenka82 s tim sexem to citim uplne stejne, takze zadna blbost:( je to desny zaprah na psychiku. Vubec nevim, jak bych se kdy mohla uvolnit jako driv. Ale manzel je taky chapavy a snad se mam podari najit novy rytmus.
A to jsi objevila az ted, rok a pul po porodu? Mas to viditelne nebo jen uvnitr hmatatelne? A co ti doporucila mudra?
@zelenka82 a jak to ted delas se sportem? Ja byla cely zivot taky hodne aktivni, ale ted mam dost strach, abych si necim nepritizila…beh asi uplne vypustim, i kdyz ho miluji
bohuzel ani moc dlouhe prochazky zatim neriskuji, navic mam potize s castym nutkanim na wc
, takze to je taky problem…
@zelenka82 moc ti dekuji za nasdileni tvych zkusenosti. Muzu se jen zeptat, zda jsi sla na oba cisare az po nejake fazi tlaceni, ci to byly planovane cisare? Duvod proc se ptam je ten, ze ja mam k cystokele jeste i jine s tim souvisejici problemy, a tak jsem to tolikrat obrecela - mela jsem pocit, ze kdybych odmitla oxytocin, netlacila a kyvla na cisare pro nepostupujici porod, nebyla bych na tom tak hrozne. Zda se mi, ze jsem si tu cystokelu proste „vytlacila“.
A s tou „impotenci“ mate pravdu holky. Ja mivala tak casto chut na sex a ted tak malo.
@mimigo jake mas dalsi problemy, prosim? U me to taky neni jen kosmeticky problem;( mam neustale nutkani na wc a v noci spatne spim. Na operaci nejsem kandidat, takze nevim, co krome cviceni vyzkouset. Dr.mi nabidnul laser, tak to asi zkusim…
@Goni a @mimigo holky, zjistila jsem to při prvním styku po 6nedělí. Prý to viděla gynekoložka už při kontrole, na které jsem byla, ale vysloveně mi to neřekla, jen, že mám cvičit pánevní dno… Dcera byla otočená zadečkem dolů, takže první porod byl plánovaný cisař, ale rozhodla se přijít o dva dny dříve, praskla mi voda a kontrakce přišly samy v nemocnici, pak mě řízli. Netlačila jsem vůbec. A u syna jsem se rozhodla pro císaře rovnou, nějak jsem neměla potřebu mít sešité břicho i případně pochvu, tak z toho důvodu jsem chtěla znovu císaře. Nastoupila jsem den před císařem do Podolí a syn se rozhodl nečekat na 9hod ranní
a praskla mi voda v noci, kontrakce začaly a šla jsem na sál, opět jsem netlačila. Oba mi hrozně tlačili na močový měchýř celé těhotenství. Podle mě je to více faktorů najednou, že se ta poševní stěna sesune
Při sexu se vyhýbáme pozicím, že jsem nahoře apod., i když se snažíme to obměňovat, protože jen vleže je to nuda
Já se chystám na ty kuličky, které bych chtěla intenzivně nosit, aby ty svaly byly stále v zápřahu, bohužel trpím i lehkou inkontinencí a vadí mi, že musím furt na záchod. Ze cvičení jsem musela vyřadit všechny hopsací cviky, běhání. Takže jen rychlá chůze a posilování, které nevytlačuje spodek. Teď mě napadlo, že jsem 5let tancovala karnevalovou sambu, což je hopsání bez konce, tak je možné, že jsem si tím nějak k cystokéle pomohla ![]()
@Goni můžu se Tě zeptat, co Ti nabídl doktor za laser? Díky za info
@zelenka82 proc se vyhybate pozicim pri sexu, ze jsi nahore?
Je to CO2 laser. Zde napr. odkaz:
http://laseroveosetreni-ostrava.cz/…nace-pochvy/
@Goni protože vlivem gravitace jde ta močová trubice dolů a překáží tam, mě to nedělá úplně dobře, manžel to necítí, ale u kamarádky to vyloženě nejde. Takže žena na zádech, na boku nebo zezadu je to ok. Díky, to si musím pročíst, třeba by to bylo řešení!
@zelenka82 u mne to „na koni“ kupodivu jde
ale nerada bych si tim pritizila ![]()
@Goni tak každý to má dle svého pocitu jiné, bohužel těch informací o této věci je dost málo a i mi přišlo, že doktoři to berou jako jakousi „samozřejmost“ - prostě to tak je a žena se s tím musí zžít…Já půjdu na gyn kontrolu za půl roku, tak se jí taky zeptám, jestli se to zhoršilo apod.
@zelenka82 a to uz teda mas ten rok a pul? Myslis, ze se to muze tak rychle zhorsovat? Ono to je fakt na prd, kdyz dr. nereknou, co by clovek mel a nemel delat. Ja po kazde nove aktivite zkousim a koukam, jak se to chova, jestli se to nejak posunulo apod. Proste novy zivotni styl, ale bez predpisu jak ![]()
@Goni Ano, už to mám téměř rok a půl a musím se přiznat, že jsem se tam za tu dobu koukla asi jen 2×. Nemám odvahu to stále sledovat… Mám právě jednu kamarádku, která to měla už po prvním porodu, pak rodila znovu a řešila, jestli císařem nebo normálně a v porodnici jí řekli, že když už to má takhle rozhašený dole, tak jí císař nepomůže, prostě už má pokleslou poševní stěnu natolik, že je to v podstatě „jedno“. Ona mi vlasntě řekla veškeré informace k tomuto problému, ke cvičení, řekla mi víc než gynekoložka!
@zelenka82 a ta tva kamoska tedy rodila i po druhe vaginalne? A bez zhorseni?
Ja se na sebe divam kszdy den x-krat…porad tomu nemuzu, nebo spis nechci, verit:( ale u tebe snad zvenci ani nemuze nic moc byt videt, kdyz mas posevni vchod porodem neporuseny, ne?
a jak prosim te resis to caste nuceni na wc? Mela jsi to hned od porodu, nebo to prislo casem, ci se to casem zlepsilo/zhorsilo? Ja mam strach nekam jen tak vyrazit…:/ jinak zatim pojidam denne dynova seminka, brusinky a kazdy den cvicim panevni dno. A snazim se odolat brzskemu nutkani a zkousim vydrzet, co jde.
@Goni Ano, rodila zase vaginálně, rok po druhém porodu jí řekli, že má cystokélu 2.stupně (myslím, že jsou 4st - to už je ta močová trubice venku asi dost) zakázali běhat, tahat těžké věci a má cvičit.
Já se nekontroluju, nestíhám a popravdě asi ani nechci. Vím, že když si dřepnu, rotáhnu poševní vchod, tak tu trubici vidím, ale když ležím, tak vidět není (gravitace).
Tak když musím, tak musím, měla jsem to i dříve, ale teď je to horší, záleží taky jak piju, když mám někam jet do centra nebo tak, tak piju míň a pak to dohoním doma. Je to strašně omezující, ale na tu operaci se síťkou jít nechci, takže si seženu více info k té revitalizaci
Asi bych taky měla dojít k nějakému odborníkovi, nejen gyn, ale urologie či co a poptat si všechny informace k tomu, abych s tím mohla pracovat.