Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Madam-Owl píše:
@radkka jo ja nesnasim, kdyz nekdo neumi sklonovat…napr. moje teta mluvi stylem musim jit dat slepicum, mame doma kralicito je hruza
To mi připomnělo „pojďte na ty naše kačeři“
taky to nesnáším
ještě jako pár výrazů mojí babičky - egelit, líky, parez, borovky, lavičník
a v restauraci na tom venkově na východ od Prahe
se vždycky pohádám, že nechci okurek, ale okurku.
@fialína píše:
Mně se to taky nelíbí, v pořadech pro děti a pohádkách bych přivítala víceméně spisovnou češtinu, ať mají děti nějaký „správný“ základ… jsem jako zakladatelka z oblasti, kde se mluví víceméně spisovně a rve mi to uši
Správný základ máme dávat dětem my a ne pohádky ![]()
Vadí mně to, pohádky by měly být dabovány spisovně. Na některé pohádky se kvůli použitému jazyku nedá ani dívat ![]()
Jaka prazstina, hovorova cestina, dyt tak mluvi kde kdo
a uprimne, kazdy kraj ma svoje „przneni cestiny“, to ej je podle me jeste super
ja jsem z jizni Moravy, 10 let v Pze a jsem vyrizena z toho, jak mi tady maly mluvi z casti prave tim slovackym narecim ![]()
jinak u pohadek mi to nevadi, spis me to irituje u zprav, kde by se dle meho melo mluvit spisovnou cestinou
@Apaji njn, ale žijem tady a evidentně se i od dětí očekává, že budou mluvit hezky. A jak to mam naučit, když to neumim ![]()
@radkka píše:
A ještě handru nebo jak tomu říkaji
V létě jedeme na týden na Moravu a já jsem tam z toho vždycky vydřená, jak mluví
. Připadám si jako v cizině ![]()
Kde jinde, než u dětských pořadů by se mělo mluvit spisovnou češtinou? Pokud si mohou v televizi žvanit jak chtějí, tak proč chceme po školácích, aby psali a mluvili spisovně?
@KPKristy no tak samozřejmě
, ale obávám se, že realita je u většiny rodičů trošku jinde… ale chápu, že většině lidí nebude hovorová čeština vadit, ale tady se fakt mluví jinak a ono to pak dost vnímáš… ale jen tam, kde je to moc a výrazně…
@KPKristy píše:
V létě jedeme na týden na Moravu a já jsem tam z toho vždycky vydřená, jak mluví. Připadám si jako v cizině
My tam jezdíme jen na víkend do sklípku a při odjezdu jsem zralá na prášky na nervy, já to fakt nesnáším ![]()
Jinak já běžně mluvím opravdu nespisovně, ale na škole si ze mě všichni dělali srandu, protože při rozhovoru s učitelem okamžitě přecházím na naprosto dokonalou spisovnou mluvu, ale s přáteli mi to prostě z pusy nejde ![]()
Ziju 30km od Praglu a znala jsem tyhle koncovky driv… Rika jeni ma prababicka 90let, a ta zije zas 80km od Prahy, takze to bude spojene s narecim, starsi cestinou.. Ty me sejříš, vodundej to zpatky.. Atd se mrkni na par dost starych filmu a uvidis
Pohadky jsou puvodne lidove pribehy, ve vetsine z nich by naopak prehnane spisovna mluva byla na skodu a jako pest na oko. Zpravy jsou neco jineho, tam by se spisovne mluvit melo.