Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Zdravim, mam dotaz muze me nekdo hrube vypocitat kolik budu platit dan z vydelku 240tis. jako osvc.Budu uplatnovat 60% pausal. Nejsou zadne odecty uroku, pojistky ani danove zvyhodneni na deti, manzelku atd. Chtel bych to vedet drive nez me to da danova poradkyne zpracovane. dekuji
No ja si to prave myslel taky, ale kdyz jsem odevzdaval ucetni vsechny podklady tak me jen tak na hrubo pres kalkulacku vypocitala 13tis. Nejak to nechapu je to danova poradkyne taksi myslim ze by mela vedet co a jak.
Taky se zeptám manžel má 232tis…je osvč muže uplatnovat ten paušál a odečíst přitom mě a tři děti nebo jak je to letos? děkuji
Jeste abych to upresnil mam jeste prijem 190tis. jako zamestnanec.
@78mamina píše:
Taky se zeptám manžel má 232tis…je osvč muže uplatnovat ten paušál a odečíst přitom mě a tři děti nebo jak je to letos? děkuji
Pokud už k tomu nemá jiné příjmy a uplatní paušál, tak slevy uplatnit nemůže…
@kros74 píše:
Jeste abych to upresnil mam jeste prijem 190tis. jako zamestnanec.
no tak to pak zcela mění věc… to se pak sčítá, nepočítá se každý příjem zvlášť…
@SussieS píše:
Pokud už k tomu nemá jiné příjmy a uplatní paušál, tak slevy uplatnit nemůže…
Abych upřesnila, SLEVU na poplatníka (sebe) uplatnit může, daňové zvýhodnění na děti a slevu na manželku NE, pokud uplatňuje paušál.
@Regina Hero píše:
no tak to pak zcela mění věc… to se pak sčítá, nepočítá se každý příjem zvlášť…
Ale to nejak nechapu vzdyt z toho uz dane platim.Mam je normalne ve mzde.
@J_Doe píše:
Abych upřesnila, SLEVU na poplatníka (sebe) uplatnit může, daňové zvýhodnění na děti a slevu na manželku NE, pokud uplatňuje paušál.
Jo, přesně tak jsem to myslela, napsala jsem to asi blbě ![]()
@kros74 píše:
NoAle to nejak nechapu vzdyt z toho uz dane platim.Mam je normalne ve mzde.
Pokud máš 190 hrubého jako zaměstnanec, tak bych to viděla jako 254600 daňový základ podle par.6, z čehož vychází daň 38.190, řekněme, že tam uplatníš slevu na poplatníka, a tedy si snížíš daň o 24.840,–Kč. To ale znamená, že ze samostatné činnosti podle par.7 (podnikání) už daň platit musíš. takže jesti tam máš nějaký příjem, mínus 60% náklady, tak ti vznikne daňový základ, který daníš 15%.
Slevu na poplatníka uplatňuješ jenom jednou, když si „mineš“ jako zaměstnanec, tak z dalších příjmů platíš plnou daň.
@kros74 píše:
NoAle to nejak nechapu vzdyt z toho uz dane platim.Mam je normalne ve mzde.
V průběhu roku v zaměstnání daň neplatíš. Sráží Ti pouze zálohy na daň. Po skončení roku se sečtou příjmy ze zaměstnání a případné další příjmy např. z podnikání. Z tohoto součtu se vypočte daň, uplaní se slevy a tato výsledná daň se porovná s tím, co bylo v průběhu roku sraženo na zálohách. No a rozdíl doplatíš.