Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobrý večer. Je tu prosím nějaká mzdová účetní, která by mi poradila? Dnes manžel donesl výplatnici a v ročním zúčtování daně má částku 105,–Kč. Přitom mu měla být vráceno kolem 25000,–,jsem doma na mateřské, s nulovým příjmem. Dělala to stejná účetní jako loni a to bylo vše OK. Růžový formulář podepisoval-datum a podpis(blbec, nic si nezkontroloval, ale účetní říkal, že jsem doma na mateřské). Zítra není v práci, takže za ní hned v pondělí půjde, já bych ale potřebovala vědět, jak to funguje v takové situaci - JESTLI MUSÍ TA ÚČETNÍ PODAT DODATEČNÉ OPRAVNÉ PŘIZNÁNÍ NEBO TO MÁ UDĚLAT MANŽEL? Předem moc díky za odpovědi, jsem z toho dost rozhozená a zeptat na FÚ se můžu taky až v pondělí.
@Silvie8 No, otázkou je, zda zaplatil na daních tolik, aby mu měli z čeho vracet.
@j.a.n.i1 Zaplatil, i o něco víc jako loni a to mu vraceli za mě celou částku.
@Silvie8 A dávala jsi nějaké potvrzení, resp. čestné prohlášení, že jsi byla bez příjmu?
Za manzelku se nevraci ale jen snizuje ne? vyplaci se bonus max za deti?
nebo je to jinak
@Meha Ne, nedávala, účetní nic nechtěla. Ani loni, kdy to bylo OK. Vím ale, že u první dcery před 9 lety jo.
Klid, žádné dodatečné ani opravné přiznání nikdo dělat nebude, protože se nedělo ani žádné řádné přiznání. Jen mzdovka musí opravit roční zúčtování daně.
Ale jen pokud to není tak, že by manžel měl odpočet slevy na dani za Tebe už každý měsíc ve výplatě. Pokud dostal loni vráceno víc, neuplatňovala mu to mzdová ve 2014 rovnou už měsíčně? To by pak samozřejmě v ročním vyúčtování žádná velká vratka nebyla…
@histep To se přece nedá uplatňovat měsíčně nebo ano?
To se mi fakt nezdá
.
EDIT: tak už jsem si to vygooglila a je to tak - měsíčně se sleva na manželku uplaťnovat nedá.
Příspěvek upraven 12.03.15 v 22:32
@histep Nene, žádný měsíční odpočet nemáme. A myslíš, že mzdovka jen opraví roční zúčtování daně? Když už to proběhlo a bylo zaúčtováno ve výplatě.
Na manželku se měsíčně odpočet udělat nedá… pokud jsi byla na rodičáku celý rok, tak se dává čestné prohlášení, že jsi neměla za ten rok příjmy vyšší než 68 tisíc… takže pokud by vám mělo vyjít vrácení daně, tak to manželovi mzdovka narovná v další výplatě…
@Regina Hero Vrácení daně nám určitě vychází, celé, kontrolovala jsem to podle loňska. Čestné prohlášení vím, že se dává, ale když nic nechtěla. Tak myslíš, že to bude tak jednoduché, že to jen opraví a příští měsíc vyplatí?
@Silvie8 mělo by být… vypadá to, že tě manžel asi neuvedl, proto po něm nechtěla ani to čestné prohlášení… nebo to přehlédla, ale to se dá opravit…
@Regina Hero Myslím, že to ta účetní přehlédla, má v hlavě asi už jiné věci - je těhotná. Tak díky za odpovědi, ale stejně půjdu dneska spát s Lexaurinem
.
Pokud Tě manžel do prohlášení uvedl, pak udělala chybu mzdovka a další měsíc opraví. Pokud Tě do prohlášení neuvedl, pak si požádá o potvrzení o příjmu a podá si řádné daňové přiznání a rozdíl vyplatí FÚ. Takže pokud díky slevě máte na nějaké vrácení nárok, určitě o penízky nepřijdete. Zeptej se manžela, jesli do prohlášení vypisoval Tvoje údaje.