Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobrý večer,
prosím Vás o rady. Odkoupili jsme 1/2 domu na mě. ( druhá 1/2 je již přítele) Chtěli jsme, aby to bylo celé naše, než do domu začneme sypat peníze. Nyní mě čeká zaplatit daň z koupě a také se přihlásit k dani z nemovitost i. Otevřela jsem formulář na internetu a málem mne kleplo
Sama to opravdu nevyplním. Pomůže mi někdo na úřadě, když je poprosim? Mám připravenou sebou kupní smlouvu, odhad, + z katastru co přišlo teď potvrzení o vkladu. A také by mne zajímalo zda když trvalý pobyt mám v Pardubicích, ale dům se nachází v kraji Královéhradeckém, zda mi to vezmou u nás?
Jsem to ale patla
omlouvám se, podávám poprvé v životě.
Děkuji moc za informace ![]()
Jdi na finanční úřad, který je příslušný dle místa bydliště. S vyplněním přiznání ti pomůžou, to v silách normálního smrtelníka opravdu není.
Dan z koupe asi myslis dan z nabyti ne? Na netu je milion vzorku, podat muzes kdekoliv na urade, my to resili v lete a nejak slozite nam to neprislo, a kdyz tam neco chybelo tak to manzel vyresil s pani na miste, pokud si nejsi jista tak pani predem zavolej at si na tebe necha 20minut
vlastnit budete na pul nebo dohromady? To je tam pak take potreba uvest
Ano omlouvám se, mám v těch daních už guláš, jak tu fo toho koukám od 20h. Potřebuji zaplatit daň za koupi 1/2 domu a přihlásit se k dani za tu nemovitost.
Každý máme nyní 1/2. Přítel zdědil svojí 1/2 před několika roky a ja druhou 1/2 odkoupila.
Já bych neřekla, že jsem zvlášť schopná na tenhle typ formulářů, ale pokud jde o přiznání k dani z nemovitosti, tak to jde s internetem (zejm. nahlížení do katastru) snadno. Dvacet minut práce, a to jsem to dělala poprvé v životě.
Zkus si to alespon predvyplnit na netu, at tam pak nestravis zbytecne hodinu…
U nemovitostí se podává přiznání podle toho, kde se nemovitost nachází, nikoli podle bydliště. Co se týká daně z nabytí, pokud máš znalecký posudek, je to jednoduché k vyplnění. Pokud nemáš, je potřeba určit směrnou hodnotu a k tomu je potřeba vědět spoustu podrobností o té nemovitosti. Zkus si najít přílohu ke směrné hodnotě a nachystat si aspoň tu. Přiznání můžeš sice podat na akémkoli úřadě, ale pochybuju, že zrovna s nabytím nemovitosti v KH bude chtít pomáhat paní v Pardubicích. Jela bych na ten FÚ, kam spadáš. Podobné je to u daně z nemovitostí, ta se podává až v roce 2020, do konce ledna. Na stránkách FS daňovém portále zadáš katastrální území a parcelu + plochu a formulář si koeficienty natáhne sám a vše si dopočítá.
@Janli píše:
Jdi na finanční úřad, který je příslušný dle místa bydliště. S vyplněním přiznání ti pomůžou, to v silách normálního smrtelníka opravdu není.
Pak ale normalniho smrtelnika povazujes za pekneho omezence, s elektronickými formulari na tom neni nic extra sloziteho.
Dan z nemovitosti ( tu kazdorocni ) ale bude platit jen jeden z vas, tu urad nerozpocitava mezi podilniky…
@llida píše:
Dan z nemovitosti ( tu kazdorocni ) ale bude platit jen jeden z vas, tu urad nerozpocitava mezi podilniky…
To záleží na jejich dohode a na tom jak podaji priznani k dani. Jde i kazdy priznat svoji cast.