Daň z prodeje nemovitosti

689
1.3.13 14:47

Daň z prodeje nemovitosti

Ahoj holky, nevíte někdo kolik je nyní daň z nemovitosti a do kdy se musí zaplatit? Je tam nějaká lhůta nebo to musí být hned po převodu na katastru? Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1755
1.3.13 14:57

@AnnaP ahoj, taky to řeším, ale my prodaly dům přes realitku, nikdo mi nic neřekl a já vůbec nevím, zda to realitka platila za mě, jelikož si vzali 18 tis plus 100 tis jen pro sebe…

Daňové přiznání je nutné podat do konce ledna 2013. Pro opozdilce daňový řád nabízí ještě lhůtu pěti pracovních dní. Během této doby podáte přiznání bez sankce. Pak už vám nepomohou ani ty nejsmutnější psí oči a zaplatíte minimálně 500 Kč pokuty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
869
1.3.13 15:02

Daň je nově 4% z ceny prodané nemovitosti, ale do kdy to má být zaplacení nevím. Budu to muset zjistit protože zrovna prodáváme byt tak je to pro nás aktuální

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
689
1.3.13 15:02

Díky za info. :) Mi právě také prodáváme přes realitku - byt. Zatím ale prodej není ještě dokončený - zatím je podepsaná rezervační smlouva - kupní se teprve podepisovat bude. Realitka si bere 80 000 provizi ale mame platit jeste daň která je cca 50 000kč. tak mě zajímá jestli to musím teď platit nebo do kdy to stačí? Do konce ledna 2013 asi ne kdyz prodej jeste neni dokonceny? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
869
1.3.13 15:04
@AnnaP píše:
Díky za info. :) Mi právě také prodáváme přes realitku - byt. Zatím ale prodej není ještě dokončený - zatím je podepsaná rezervační smlouva - kupní se teprve podepisovat bude. Realitka si bere 80 000 provizi ale mame platit jeste daň která je cca 50 000kč. tak mě zajímá jestli to musím teď platit nebo do kdy to stačí? Do konce ledna 2013 asi ne kdyz prodej jeste neni dokonceny? :nevim:

80000 provize? Tak to je síla 8o taky jsem si daň spočítala že by jsme měly platit kolem 50ti. Dneska má přijet moje makléřka tak se jí na tu daň zeptám. Třeba to bude vědět a dala bych info

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
689
1.3.13 15:09

Díky :) teď jsem mluvila se svojí makléřkou a říkala že je to možné zaplatit do 3 měsíců od přepsaní na katastru na nového majitele. ach jooo taky by na to mohli mít delší dobu…kdo má splašit 50 000 za 3 měsíce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
869
1.3.13 15:11

Tak já to budu platit z peněz za byt. Jinak bych asi musela vykrást banku :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1755
1.3.13 15:11
@AnnaP píše:
Díky za info. :) Mi právě také prodáváme přes realitku - byt. Zatím ale prodej není ještě dokončený - zatím je podepsaná rezervační smlouva - kupní se teprve podepisovat bude. Realitka si bere 80 000 provizi ale mame platit jeste daň která je cca 50 000kč. tak mě zajímá jestli to musím teď platit nebo do kdy to stačí? Do konce ledna 2013 asi ne kdyz prodej jeste neni dokonceny? :nevim:

u nás si právě realitka brala 36 tisíc na nějakou dan, od ex a ode mě půlkou, tak to musí být asi ono že? přeci nedam realice 136 tisíc jen za zprostředkování…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1961
1.3.13 15:14

A vaše realitní kancelář nemá tuto částku uloženou v úschově u advokáta???
Jinak provize RK je celkem standardně 5% + DPH a 80.000 je přiměřených, tedy pro sč. kraj.
A ano, daň je nutno uhradit 3 měsíce po zvakladování Návrhu na vklad do KN, ve výši 4% z vyšší částky (zde se vybírá mezi částkou znalecého posudku a tržní částkou).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1961
1.3.13 15:15
@Nelly 66 píše:
u nás si právě realitka brala 36 tisíc na nějakou dan, od ex a ode mě půlkou, tak to musí být asi ono že? přeci nedam realice 136 tisíc jen za zprostředkování…

Jukni do kupní smlouvy, mělo by to tam být uvedeno, případně ve smlouvě o úschově peněz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1755
1.3.13 15:18

Tak jsem to ted řešila a nám to teda platila realitka, uf

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
689
1.3.13 15:18

Jo máme možnost to zaplatit z advokátní úschovy, ale nemůžeme částku za kterou byt prodáme musíme celou poslat bance u které máme na byt hypotéku. Tím budeme s čistým štítem a můžeme jít opět do nové hypotéky. No a na daň musíme hold někde sehnat…:(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1755
1.3.13 15:20
@AnnaP píše:
Jo máme možnost to zaplatit z advokátní úschovy, ale nemůžeme částku za kterou byt prodáme musíme celou poslat bance u které máme na byt hypotéku. Tím budeme s čistým štítem a můžeme jít opět do nové hypotéky. No a na daň musíme hold někde sehnat…:(

my jsme si nechali udělat výpis hypotéky, po domluvě jsme hypotéku zaplatili jen tu část, kterou jsme dlužili a zbytek peněz byl náš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1755
1.3.13 15:21

Ale měli jsme teda všechny peníze v úschově u advokáta, to pak rozeslal on bance a nám

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1961
1.3.13 15:25

A vy už máte vybranou nemovitost, na kterou si následně budete brát hypo? Nebylo by možné vzít si hypo o tuto částku vyšší s tím, že banka by z ní vyplatila daň? Ale to taky záleží na časovém horizontu koupě nové nemovitosti… Pokud máte dobrou hypo makléřku, zkusila bych se s ní poradit ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák