Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@VeKo originály jsou nesmysl! Už někdy před 5 lety nám říkali z ředitelství, že sice by měl být originál, protože pojišťovny to vystavují pro účely FÚ, ale žádný zákon neukládá dodávat originály, takže pokud nemáme pochybnosti, např. že by doklad byl upravený, pak máme brát i kopie!
Hanula - no tady fakt jde jen o to, že pojišťovna to vytiskla černobíle a už je zle…není to holt rozpoznatelné kopie/originál… ![]()
@dendule4 píše:
Holky mě došla tato odpověd..Přeplatek by měl být vrácen 24.4.
To znamená, že toho 24.4. to odesílají, nebo jak?
toho 24.4.2015 by jste to měla mít na účtě je to datum splatnosti si myslím
Daum splatnosti znamená datum, kdy částka odejde z účtu ČNB.
Ahoj, předem se omlouvám pokud příspěvek nepatří do této skupiny. Daňový mi dělala účetní poprvé, tak nevím jak to chodí. Pracuju od října 2014,předtím pracák a do března 2014 rodičák. Tak je mi jasné že daňe mi vracet nebudou ale spíš mě zajímá vrácení školkovného. mám dvojčata, takže školku platím dvakrát a vrátit byvse to fakt hodilo. Už to někomu přišlo? prý to chodí s daněma tak netuším. a ještě dostanu i nějaké vyrozumění ohledně daní že třeba nemám nárok nebo co já vím:-) děkuju
Zpracovávám daňová přiznání na finančáku a originály většinou vyžaduji. Ne striktně, taky se setkávám s tím, že lidé dostávají potvrzení od pojišťoven a bank přes mail a tak originál v ruce opravdu nemají, ale například potvrzení od zaměstnavatele o příjmech nebo teď třeba nově potvrzení o úhradě školkovného, pokud není originál, ptám se, proč… Tyto doklady jsou vystaveny pro účely daní, pro zaměstnavatele nebo finančák, nevidím důvod, proč by neměly být přiloženy v originále…
@Lucineska87 píše:Školkovné je sleva na dani, záleží, jaký byl váš příjem v roce 2014, zda se tato sleva na dani projeví nebo ne. Měla jste si požádat o provedení ročního zúčtování daní u zaměstnavatele nebo si podat daňové přiznání, z výpočtu by pak bylo zřejmé, zda vám nějaký přeplatek na dani vznikl nebo ne. Pokud přeplatek vznikne, automaticky se posílá na základě podaného přiznání bez jakéhokoliv vyrozumění. Ve vašem případě bych řekla, že vám nejspíše vznikne nárok na vrácení sražené zálohy na dani z příjmu, který jste měla od října 2014.
Ahoj, předem se omlouvám pokud příspěvek nepatří do této skupiny. Daňový mi dělala účetní poprvé, tak nevím jak to chodí. Pracuju od října 2014,předtím pracák a do března 2014 rodičák. Tak je mi jasné že daňe mi vracet nebudou ale spíš mě zajímá vrácení školkovného. mám dvojčata, takže školku platím dvakrát a vrátit byvse to fakt hodilo. Už to někomu přišlo? prý to chodí s daněma tak netuším. a ještě dostanu i nějaké vyrozumění ohledně daní že třeba nemám nárok nebo co já vím:-) děkuju
Školkovné není nic jiného než sleva na dani, takže pokud pracuješ od října, s největší pravděpodobností daně pokryla sleva na poplatníka, takže školkovné už je k ničemu. Není co vracet. Teda pokud za ty 3 měsíce nebyla hodně nadstandartní mzda.
Anonymní - přesně tak, taky jsem vyžadovala originály hlavně u potvrzení o příjmu, nebo potvrzení o zaplacených úrocích z hypotéky, pokud bylo více účastníků. Ale u životek a penzijka jsem na to upozornila, ale že bych kvůli tomu někoho vyzývala, to ne. Nám při dohlídce metodička z FŘ řekla, že to že není originál není důvod k pochybnostem.
Anonymní - chápu, že originály všeho patří k přiznání. Vždy je také vyžaduji, než udělám přiznání. Jen prostě teď nemám obranu na to, že pojišťovna mi poslala černobílý originál a naskenovaným podpisem, samozřejmě, že to vypadá jako z kopírky.
Tak zítra asi budu muset zavolat do pojišťovny, ať mi vydají potvrzení potvrzení a hlavně barevně. To je fakt kocourkov ![]()
Pokud se mi dostane do ruky takový doklad, zeptám se dotyčného, zda nemá originál. Když mi odpoví, že ne, že má jen toto, tak si to na ten doklad poznamenám a už nic víc nechci… Většinou jsou to potvrzení bank a pojišťoven, které posílají klientům mailem… Asi jste narazila na pečlivější kolegyni ![]()
Má ještě zítra volat, prý to probere s kolegyní, doufám, že jí to bude stačit.
No celkově mám zase zážitky, letos vede VZP, by stálo asi za diskusi do sekce „vtipné“ ![]()
@Cuddy Mne pani na FU pri podavani formulare rekla, ze penize prijdo do konce dubna ![]()
A co České Budějovice, nevíte někdo? Loni jsem to mela už 14.