Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobry den,
měla bych otázku ohledně daní a invalidního důchodu. Příteli byl v loňském roce uznán ČID ale byl mu uznán zpětně a to od srpna 2020. Pobírat důchod začal od května ale bylo mu rovnou vyplaceno zpětně vše od toho srpna předchozího roku. A můj dotaz je ten, zda to mám do daňového přiznání vyplnit od toho května až do konce roku a nebo zda to mohu vyplnit už od ledna 2021 na základě zpětného uznání?
Děkuji ![]()
@Nicole 1234 píše:
Od kdy se důchod zdaňuje??
Jde nejspíš o daňovou slevu.
@lucad77 píše:
Jde nejspíš o daňovou slevu.
Máš pravdu, nějak mne to nedošlo.
Sleva na invaliditu bude až od června. Podmínkou je, že důchod musí být vyplacen.
@Hanula1212 píše:
Sleva na invaliditu bude až od června. Podmínkou je, že důchod musí být vyplacen.
Tak to se omlouvam za chybnou informaci, ovsem pak vlasne ossz zpuapbila clovwku skodi, ne. A proc se vlastně nepocita zpětně vyplaceny duchodt?
@j.a.n.i1 píše:
Tak to se omlouvam za chybnou informaci, ovsem pak vlasne ossz zpuapbila clovwku skodi, ne.
Omlouvám se já
Teď na to čučím a ona tam byla v roce 2017 změna, která mi utekla. Napsalas to správně ![]()
@Hanula1212 píše:
Beru zpět, může dát slevu celý rok.
@j.a.n.i1 píše:
@Hanula1212 Koukam ze v tom delame bordel
Spíš já. ![]()
@j.a.n.i1 píše:
@Hanula1212 Koukam ze v tom delame bordel
Stát v tom dělá bordel všem.
Dobrý den,
takže jsem si myslela dobře, že od ledna už se mu to může počítat. Nebyla jsem si jistá. Ale zase jsem to brala tak, že sice mu papír přišel až v květnu ale s tím že je to zpětně od toho srpna uznané a vyplácení začalo od června ale v červnu mu to vyplatili již taky zpětně vše.
Tak děkuji ![]()
Sleva na dani za invaliditu se váže na datum přiznání důchodu. V případě, že je na potvrzení od ČSSZ jasně uvedeno, že jde o zpětné přiznání důchodu (tedy výplata proběhla za předešlé měsíce), nebála bych se do daňového přiznání dát celé období.