Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Prosím o radu. Pracující když onemocní a je i více měsíců na nemoceské..vrací se mu v dalším roce daň? Z nemocenských dávek se neplatí daň ale je náhrada mzdy po dobu nemoci?
@govana píše:
Prosím o radu. Pracující když onemocní a je i více měsíců na nemoceské..vrací se mu v dalším roce daň? Z nemocenských dávek se neplatí daň ale je náhrada mzdy po dobu nemoci?
No, pokud v te casti roku, kdy pracoval, nejake dabe zaplatil, tak se mu neco vrati.
No právě každá fa to dělá jinak. Že prý nejsou povinni.Jde o to že já nebývám nemocná tak se v tom nevyznám ale po deseti letech operace 5 měsíců nemocenská a můj zaměstnavatel mne to vyúčtoval a dostala nemalou částku. Bratr pracuje u soukromníka byl 7 měsíců po operaci nemocny a od zaměstnavatele ve vratce dostal pár korun.
Když je na nemocenské celý měsíc, nebo víc, tak neuplatnuje slevu na poplatníka. Tu by mohl dostat zpět, ale aby bylo z čeho vracet tak musí nějakou daň v průběhu roku odvést.
Náhrada mzdy při nemoci je nemocenská.
A ta minimální doba je…3 měsíce? Byl půl roku na nemocenské zbytek roku pracoval. Nevim zda se mi že účetní to neprovedla správně.
@salyna7 píše:
No právě každá fa to dělá jinak. Že prý nejsou povinni.Jde o to že já nebývám nemocná tak se v tom nevyznám ale po deseti letech operace 5 měsíců nemocenská a můj zaměstnavatel mne to vyúčtoval a dostala nemalou částku. Bratr pracuje u soukromníka byl 7 měsíců po operaci nemocny a od zaměstnavatele ve vratce dostal pár korun.
Ne, všechny firmy to musí dělat stejně. Na to jsou zákony. Ale některý to dělají tak vycurane, že když má zaměstnanec část mzdy nenarokovou tak ten měsíc kdy dělají zúčtování nedají zaměstnanci žádný prémie. Nebo jen něco málo aby měli tak nějak stejně jako vždy. Proto je lepší si dělat daně samostatně.
Ale i tak to může být, ze někdo dostane pár tisíc a někdo pár stovek. Záleží kolik na těch daních odvedli za tu dobu co odpracovali. Do mínusu to nejde.
@salyna7 píše:
A ta minimální doba je…3 měsíce? Byl půl roku na nemocenské zbytek roku pracoval. Nevim zda se mi že účetní to neprovedla správně.
Tak at si u ní vyžádá výpočet. Ne, stačí aby byl celý měsíc nemocný a už se mu neuplatní sleva na poplatníka. Tu by mu pak měli vrátit, za každý celý měsíc co marodil. Ale záleží jaký má plat, jestli nějakou minimalku tak nemusí na daních odvádět nic, nebo téměř nic a tím pádem mu není moc co vracet.
No právě že já nedělám za vyšší plat a vraceli mně. A bratr je řidič tedy mu přiznávají tak 23 tisíc zbytek diety.
@salyna7 tak si požádej zaměstnavatele o výpočet daně a odkontroluj si to. Takto ti nikdo neřekne, jestli je to dobře nebo ne