Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobrý den,
budu druhým rokem zaměstnán po střední škole a chystám se příští rok (24) na vysokou a z toho důvodu jsem si musel dopředu půjčit od banky nějaké peníze.
Minulý rok jsem byl na daních s mámou a letos půjdu zas - v práci mi to neudělají, byl jsem teď po operaci dýl jak měsíc doma, takže musím jít k účetní.
Každopádně máma neví, že jsem si půjčoval peníze od banky, a můj dotazy zní, zda to účetní na daních řeší/vidí, či nikoliv? - Máma by vyšilovala, že jsem si půjčil peníze od banky a neřekl si jí, ale chtěl jsem už být soběstačný a zvládnout to sám (se splácením nemám žádný problém), takže nechci aby se to dozvěděla.
PS: Mámu vozím do práce, kde v okolí mají danou účetní, co dělá daně. Chodí za ní každý rok a i můj bratr, takže proto tam chodím sní - je to známá „firma“ a při cestě ![]()
Díky za případné odpovědi 🙏🏼
@Lakkynon píše:
Dobrý den,budu druhým rokem zaměstnán po střední škole a chystám se příští rok (24) na vysokou a z toho důvodu jsem si musel dopředu půjčit od banky nějaké peníze.
Minulý rok jsem byl na daních s mámou a letos půjdu zas - v práci mi to neudělají, byl jsem teď po operaci dýl jak měsíc doma, takže musím jít k účetní.
Každopádně máma neví, že jsem si půjčoval peníze od banky, a můj dotazy zní, zda to účetní na daních řeší/vidí, či nikoliv? - Máma by vyšilovala, že jsem si půjčil peníze od banky a neřekl si jí, ale chtěl jsem už být soběstačný a zvládnout to sám (se splácením nemám žádný problém), takže nechci aby se to dozvěděla.
PS: Mámu vozím do práce, kde v okolí mají danou účetní, co dělá daně. Chodí za ní každý rok a i můj bratr, takže proto tam chodím sní - je to známá „firma“ a při cestě
Daně a půjčka je něco úplně jiného, to spolu vůbec nesouvisí ![]()
Účetní vidí ty podklady co jí dáš.
Pokud jsi zaměstnaný celý rok v jedné firmě tak nemoc není důvod aby ti neudělali roční zúčtování.
Nějak nechápu důvod si půjčovat peníze, když chceš příští rok na vysokou školu. Proč sis vůbec půjčovat a budeš to schopný splácet, až budeš studovat.
@mado píše:
Nějak nechápu důvod si půjčovat peníze, když chceš příští rok na vysokou školu. Proč sis vůbec půjčovat a budeš to schopný splácet, až budeš studovat.
Jak už píšu ve svém příspěvku - se splácením nemám problémy a do studia jí mám splacenou.
Důvod? - Investice. Možná je to stupidní nebo chytré, ale zatím se mi to vyplácí pěkně. A už mám daleko víc, než bych měl splatit.
@Lakkynon že měsíc marodis neznamená, že si neudělají v práci daně
normálně je udělají. Jinak pokud nemáš exekuci, tak se účetní nemá jak dozvědět, že máš půjčku
@Lakkynon píše:
Dobrý den,budu druhým rokem zaměstnán po střední škole a chystám se příští rok (24) na vysokou a z toho důvodu jsem si musel dopředu půjčit od banky nějaké peníze.
PS: Mámu vozím do práce, kde v okolí mají danou účetní, co dělá daně. Chodí za ní každý rok a i můj bratr, takže proto tam chodím sní - je to známá „firma“ a při cestě
Nemá to spolu nic společného. Účetní ti úvěr řešit nebude v žádném případě.
@Lakkynon píše:
Jak už píšu ve svém příspěvku - se splácením nemám problémy a do studia jí mám splacenou.Důvod? - Investice. Možná je to stupidní nebo chytré, ale zatím se mi to vyplácí pěkně. A už mám daleko víc, než bych měl splatit.
Cože?
@Lakkynon píše:
Jak už píšu ve svém příspěvku - se splácením nemám problémy a do studia jí mám splacenou.Důvod? - Investice. Možná je to stupidní nebo chytré, ale zatím se mi to vyplácí pěkně. A už mám daleko víc, než bych měl splatit.
Nic nemáš, pokud jsi neprodal a tak o to můžeš taky dost rychle přijít.
A pokud jsi prodal, tak musíš ze zisku zaplatit daň, tedy to musíš uvést do daňového přiznání a vysvětlit mamce, kde jsi na tu investici vzal peníze.
Samozřejmě se o žádnou investici nejedná, je to spekulace jako prase a podle mně máš štěstí, že jsi se trefil. Je mi líto, ale fakt nevěřím, že víš, co děláš.
Přesně jak píše @TrueIsFalse, záleží na tom, o jakou šlo investici a jak byla nebo bude zdaněna. V každém případě o ní musíš účetní říct a to všechny podrobnosti. Účetní musí posoudit, zda byl zisk zdaněn u zdroje nebo musí být uvedený v daňovém přiznání.
@martina.se píše:
@Lakkynon že měsíc marodis neznamená, že si neudělají v práci daněnormálně je udělají. Jinak pokud nemáš exekuci, tak se účetní nemá jak dozvědět, že máš půjčku
Prý ano, říkala to účetní, když jsem u ní byl loni.
@Lakkynon píše:
Prý ano, říkala to účetní, když jsem u ní byl loni.
Co ano? Že ti neudělá daně, pokud jsi byl měsíc nemocný? Nesmysl. Pouze lenost účetní.
@TrueIsFalse píše:
Nic nemáš, pokud jsi neprodal a tak o to můžeš taky dost rychle přijít.A pokud jsi prodal, tak musíš ze zisku zaplatit daň, tedy to musíš uvést do daňového přiznání a vysvětlit mamce, kde jsi na tu investici vzal peníze.
Samozřejmě se o žádnou investici nejedná, je to spekulace jako prase a podle mně máš štěstí, že jsi se trefil. Je mi líto, ale fakt nevěřím, že víš, co děláš.
Ano. Samozřejmě že nic ještě nemám a samozřejmě, že to může spadnout, to vím.
Začal jsem investovat hned jak jsem dostal první výplatu, takže vím co dělám a za rok jsem ten trh lehce poznal a ano, párkrát jsem zakopl a párkrát něco vydělal (začínal jsem s malými částkami bez „smlouvy“, které je možné vybrat kdykoliv).
Nechápu proč by se nejednalo o investici, či co jste tím chtěli říct?
@Hanula1212 píše:
Co ano? Že ti neudělá daně, pokud jsi byl měsíc nemocný? Nesmysl. Pouze lenost účetní.
Ne, že v práci mi na mzdovém neudělají daně pokud bude mít člověk buď víc zaměstnání za rok, či bude víc jak měsíc na neschopence.
@Hanula1212 píše:
Přesně jak píše @TrueIsFalse, záleží na tom, o jakou šlo investici a jak byla nebo bude zdaněna. V každém případě o ní musíš účetní říct a to všechny podrobnosti. Účetní musí posoudit, zda byl zisk zdaněn u zdroje nebo musí být uvedený v daňovém přiznání.
To vím, ale tu nebudu vybírat ještě nějakou dobu, takže to mě netrápí.