Daně - co mám dělat?

1
10.11.23 00:25

Daně - co mám dělat

Dobrý den, mám dotaz. Předem se omlouvám, pokud budu za idiota, ale vůbec se v tom nevyznám.

V Září roku 2022 jsem byla v evidenci uchazečů o zaměstnání na ÚP (Do konce Srpna jsem měla ještě statut studenta). A koncem Dubna roku 2023 jsem nastoupila do práce na zkrácený úvazek. Ale nastaly okolnosti, kvůli kterým jsem znovu skončila na ÚP (8. Listopadu jsem se byla nahlásit.) Vím, že je na to ještě brzo, ale budu muset podávat sama daňové přiznání, pokud budu stále na ÚP? A pokud teoreticky nastoupím do nové práce ještě teď v Listopadu, nebo v Prosinci, podá za mě daňové přiznání za rok 2023 nový zaměstnavatel? Jsem z toho ve stresu, protože vůbec nevím, jak to funguje. Moc děkuji za rady. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Tala20
10.11.23 01:14
@Loki238 píše:
A pokud teoreticky nastoupím do nové práce ještě teď v Listopadu, nebo v Prosinci, podá za mě daňové přiznání za rok 2023 nový zaměstnavatel?

Napsala jsi nesmysl. Zaměstnavatel za Tebe nepodává daňové přiznání!

Zaměstnavatel Ti provede pouze zúčtování daně za rok 2023, jestliže ho o to do 15. února 2024 požádáš. Pokud jsi ale v průběhu roku pracovala postupně pro více zaměstnavatelů, musíš sama vypracovat a odevzdat daňové přiznání.

K tomu budeš potřebovat od každého zaměstnavatele potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti za rok 2023.

• Citovat
  • Upravit
35739
10.11.23 04:27

Pokud jsi měla jen zaměstnání a UP tak nemusíš dělat nic. Ale pokud máš na výplatní pásce nějakou odvedenou daň tak když si uděláš přiznání tak můžeš dostat něco zpět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
10.11.23 05:59

Nezazněla důležitá otázka. Měla jsi v práci podepsáno prohlášení k dani? Pokud ne, musíš podat daňové přiznání, pokud tedy nešlo o příjem, kde byla sražena srážková daň. Ale Pokud jsi ho podepsala, pak můžeš požádat posledního zaměstanavatele v roce 2023 o provedení ročního zúčtování, i kdybys teď nastoupila do konce roku jinam. Pokud máš více příjmů postupně za sebou a u všech bylo podepsáno prohlášení, pak není povinnost podávat přiznání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101618
10.11.23 06:51

@Tala20 Taky píšeš blbosti, pokud bylo u vsech zaměstnavatelů podepsano prohlášení poplatnika, tak žádné daňové priznani podavat nemusi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák