Darovací smlouva a peníze

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
23.10.23 18:06

Darovací smlouva a peníze

Dobrý den, prosím vás.. Když se sepíše darovací smlouva na nemovitost a peníze za tu nemovitost se dají tomu člověku bokem třeba na ruku, hrozí tomu člověku něco? Jelikož logicky, když je to dar, tak by tam neměly peníze hrát žádnou roli.
 Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5072
23.10.23 18:21

Za určitých okolností jde se domáhat vrácení daru, dar není součástí SJM (pokud není dohodnuto jinak) ap. Jinak jaký je důvod předstírat dar místo kupu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.10.23 18:33

@Luboš P je to složité pro mě na vysvětlování, ale asi takto.
Babička bydlí v domě, který má ještě jeden majitel ze Slovenska a chce ho babi prodat. Babi ho chce koupit, ale rodina chce sepsat darovací smlouvu a peníze dát bokem na ruku. A mě zajímá jestli to takhle mohou udělat nebo by šlo o nějaké protiprávní jednání třeba. Protože prostě dar je logicky dar a peníze by tam neměly hrát žádnou roli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10819
23.10.23 18:35
@Katkakatka961 píše:
Babička bydlí v domě, který má ještě jeden majitel ze Slovenska a chce ho babi prodat. Babi ho chce koupit, ale rodina chce sepsat darovací smlouvu a peníze dát bokem na ruku. A mě zajímá jestli to takhle mohou udělat nebo by šlo o nějaké protiprávní jednání třeba. Protože prostě dar je logicky dar a peníze by tam neměly hrát žádnou roli.

A je to pribuzny? Vzdyt pak bude muset platit darovaci dan.

Edit: jo tak ne darovaci dan, ale dan z prijmu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5072
23.10.23 18:38

Jak už jsem psal, tak dá se domáhat vrácení daru. Dále zatajení přijmu např. při dluzích insolvenci, žádosti o sociální dávky, výživném atd. může způsobit nepříjemnosti.

Příspěvek upraven 23.10.23 v 18:40

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8435
23.10.23 18:39
@Katkakatka961 píše:
Babička bydlí v domě, který má ještě jeden majitel ze Slovenska a chce ho babi prodat. Babi ho chce koupit, ale rodina chce sepsat darovací smlouvu a peníze dát bokem na ruku. A mě zajímá jestli to takhle mohou udělat nebo by šlo o nějaké protiprávní jednání třeba. Protože prostě dar je logicky dar a peníze by tam neměly hrát žádnou roli.

Do toho bych nešla, to smrdí. Dar lze žádat zpět, tak aby babi nebyla bez peněz i bez domu. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35531
23.10.23 18:50

Udělala bych normální kupní smlouvu a část peněz dala bokem. I tak je to risk s někým cizím bez nějaké úschovy než se to přepíše na katastru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37124
23.10.23 18:55

A důvod? Kdyby ten člověk měl třeba exekuce, tak se bude šetřit, proč se jen tak vzdal majetku ve prospěch cizích lidí :nevim: taky muze chtít dar zpátky a budete bez domu i peněz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3956
23.10.23 18:57
@Katkakatka961 píše:
Dobrý den, prosím vás.. Když se sepíše darovací smlouva na nemovitost a peníze za tu nemovitost se dají tomu člověku bokem třeba na ruku, hrozí tomu člověku něco? Jelikož logicky, když je to dar, tak by tam neměly peníze hrát žádnou roli.
Děkuji

„Dárci“ hrozí opletačky s FÚ za zatajení docela obstojného příjmu.
„Obdarovanému“ hrozí, že dárce si vše rozmyslí a bude se domáhat vrácení daru a jelikož je to dar, tak dárce přece žádné peníze od protistrany nedostal a obdarovaný tak může přijít jak o „dar“ tak o peníze.

Proč si babi ten podíl řádně nekoupí na základě kupní smlouvy, vždyť tím kryje sama sebe??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3956
23.10.23 19:02
@Kriss Tina píše:
A důvod? Kdyby ten člověk měl třeba exekuce, tak se bude šetřit, proč se jen tak vzdal majetku ve prospěch cizích lidí :nevim: taky muze chtít dar zpátky a budete bez domu i peněz.

Jestli jsem pochopila správně, tak jedná se o spoluvlastníka. Ale jestli by „dárce“/spoluvlastník měl exekuce, tak darovat ani prodat nic nemůže, protože na jeho podílu by v KN byla vedena zástava exekutorem a katastr by to stejně nezapsal

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37124
23.10.23 19:13
@werajsik píše:
Jestli jsem pochopila správně, tak jedná se o spoluvlastníka. Ale jestli by „dárce“/spoluvlastník měl exekuce, tak darovat ani prodat nic nemůže, protože na jeho podílu by v KN byla vedena zástava exekutorem a katastr by to stejně nezapsal

Já spis myslela, kdyby mu nějaké hrozily v dohledné době, ze by vycurane “prodal” dům tak, aby mu na nic nemohli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.10.23 19:33

@Tarena vlastníkem je můj děda té jejich poloviny a poloviny je momentálně vlastníkem ten Slovák a děda s pánem mají společného tatínka, ale každý má jinou maminku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.10.23 19:37

@Kriss Tina oni ho nechtějí, protože bydlí na Slovensku a v té jejich polovině není nic, ono celkově ten dům je pomalu na bourání. Oni ho chtěli dát realitce, ale nejdřív to nabídli babi, ta to chce odkoupit a někdo vymyslel, že se to udělá přes darovací smlouvu a peníze se dají na ruku, každopádně to mi moc nesedělo, vůbec se mi to nelíbilo.
Já teda ještě přišla s navrhem, že oni by to měli mít v držení přes 10 let, tím pádem by to bylo osvobozeno od dani a mohla by se udělat klasická smlouva a vůbec bych to neřešila darem, ale nejsem v oboru, tím pádem se radši ptám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3956
23.10.23 19:37
@Kriss Tina píše:
Já spis myslela, kdyby mu nějaké hrozily v dohledné době, ze by vycurane “prodal” dům tak, aby mu na nic nemohli.

Aha, takhle…
To nevím, jak je to v dnešní době, ale tak před 10-11 lety se nějaké „šetření“ majetkových poměrů před samotným zahájením exekuce nedělalo ani nemohlo - nemělo to oporu v zákoně. Rozhodné byly majetky až po samotném zahájení exekučního řízení..
Ale vyčuránků, co v tom umí chodit i dnes je fakt dost. Takže asi když víš jak v těch zákonech a procesech prokličkovat, tak se ti povede být papírově nemajetná i dnes…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5072
23.10.23 19:39
@Katkakatka961 píše:
@Tarena vlastníkem je můj děda té jejich poloviny a poloviny je momentálně vlastníkem ten Slovák a děda s pánem mají společného tatínka, ale každý má jinou maminku.

Tak ten vyčůranek je vlastně babička, kdyby to koupila, tak to půjde do SJM s dědečkem, při daru bude ta půlka jen její, ale zaplatí se to ze společných peněz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák