Sleva na poplatníka, mám nárok

252
14.10.23 10:49

Sleva na poplatníka, mám nárok

Dobrý den, mohl by mi někdo vysvětlit jak to funguje? Jde o to, že jsem teď nastoupila do práce po mateřské, ale nikdy předtím jsem nepracovala. Vím, že je nějaká sleva na poplatníka. Mám na ní taky nárok nebo ne? V práci mi řekli, že když jsem neodváděla nebo neplatila daně, tak nárok nemám. Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
22593
14.10.23 11:06

Slevu na poplatnika ma kazdy. Podepises v praci ruzove prohlaseni a mas ji. Muzes si tam napsat i deti(ty jdou i do bonusu), jestli je nema napsany otec deti. Ted uz pracujes, tak dane odvadet budes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35970
14.10.23 11:14
@Labuť19 píše:
Dobrý den, mohl by mi někdo vysvětlit jak to funguje? Jde o to, že jsem teď nastoupila do práce po mateřské, ale nikdy předtím jsem nepracovala. Vím, že je nějaká sleva na poplatníka. Mám na ní taky nárok nebo ne? V práci mi řekli, že když jsem neodváděla nebo neplatila daně, tak nárok nemám. Děkuji

Na slevu na poplatníka má nárok každý kdo pracuje. Podepis u nich růžové prohlášení, že ho chceš uplatňovat měsíčně ve mzdě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20905
14.10.23 11:32
@Labuť19 píše:
Dobrý den, mohl by mi někdo vysvětlit jak to funguje? Jde o to, že jsem teď nastoupila do práce po mateřské, ale nikdy předtím jsem nepracovala. Vím, že je nějaká sleva na poplatníka. Mám na ní taky nárok nebo ne? V práci mi řekli, že když jsem neodváděla nebo neplatila daně, tak nárok nemám. Děkuji

Slevu na poplatníka může uplatňovat každý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
252
14.10.23 12:59

Dobře, děkuji. Je to tedy těch 2 570kč? A dá se to uplatňovat jen měsíčně nebo to jde ročně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
14.10.23 13:03
@Labuť19 píše:
Dobře, děkuji. Je to tedy těch 2 570kč? A dá se to uplatňovat jen měsíčně nebo to jde ročně?

oboji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20905
14.10.23 14:33
@Labuť19 píše:
Dobře, děkuji. Je to tedy těch 2 570kč? A dá se to uplatňovat jen měsíčně nebo to jde ročně?

Jak chceš. Je to jedno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2353
15.10.23 03:52

To, co ti řekli v práci, je matoucí. Na základní slevu na poplatníka má právo každý. Jestli jsi ale zatím neměla zdanitelný příjem, neměla jsi povinnost z něj odvést daň a nebylo tedy z čeho slevit. Základní sleva na poplatníka je pro letošní rok 30 840 Kč. Znamená to tedy, že z příjmů do 205 600 Kč se daň neplatí. Dělení na měsíce je specialitou pracovního poměru. Zdaňovací období je kalendářní rok a za něj se podává přiznání nebo roční zúčtování..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.10.23 15:26

Dane

Zdravím chci se zeptat co dělat když si bývalý partner uplatnil slevu na dítě ale prohlášení jsem nepodepsala. Podepsala to za mne jeho účetní

• Citovat
  • Upravit
8515
1.11.23 15:54
@Anonymní píše:
Zdravím chci se zeptat co dělat když si bývalý partner uplatnil slevu na dítě ale prohlášení jsem nepodepsala. Podepsala to za mne jeho účetní

Tak jde o podvod. Napsala bych ofiko dopis zaměstnavateli, že si od… uplatňuješ slevu ty. Plus bych zmínila, že jsi prohlášení nepodepsala a že bylo podepsáno někým jiným.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19790
6.11.23 22:08
@Anonymní píše:
Zdravím chci se zeptat co dělat když si bývalý partner uplatnil slevu na dítě ale prohlášení jsem nepodepsala. Podepsala to za mne jeho účetní

Podat trestní oznámení - poškození cizích práv. Falšování podpisu na prohlášení je trestný čin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák