Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobrý den, mohl by mi někdo vysvětlit jak to funguje? Jde o to, že jsem teď nastoupila do práce po mateřské, ale nikdy předtím jsem nepracovala. Vím, že je nějaká sleva na poplatníka. Mám na ní taky nárok nebo ne? V práci mi řekli, že když jsem neodváděla nebo neplatila daně, tak nárok nemám. Děkuji
Slevu na poplatnika ma kazdy. Podepises v praci ruzove prohlaseni a mas ji. Muzes si tam napsat i deti(ty jdou i do bonusu), jestli je nema napsany otec deti. Ted uz pracujes, tak dane odvadet budes.
@Labuť19 píše:
Dobrý den, mohl by mi někdo vysvětlit jak to funguje? Jde o to, že jsem teď nastoupila do práce po mateřské, ale nikdy předtím jsem nepracovala. Vím, že je nějaká sleva na poplatníka. Mám na ní taky nárok nebo ne? V práci mi řekli, že když jsem neodváděla nebo neplatila daně, tak nárok nemám. Děkuji
Na slevu na poplatníka má nárok každý kdo pracuje. Podepis u nich růžové prohlášení, že ho chceš uplatňovat měsíčně ve mzdě.
@Labuť19 píše:
Slevu na poplatníka může uplatňovat každý.
Dobře, děkuji. Je to tedy těch 2 570kč? A dá se to uplatňovat jen měsíčně nebo to jde ročně?
@Labuť19 píše:
Dobře, děkuji. Je to tedy těch 2 570kč? A dá se to uplatňovat jen měsíčně nebo to jde ročně?
oboji
@Labuť19 píše:
Jak chceš. Je to jedno.
To, co ti řekli v práci, je matoucí. Na základní slevu na poplatníka má právo každý. Jestli jsi ale zatím neměla zdanitelný příjem, neměla jsi povinnost z něj odvést daň a nebylo tedy z čeho slevit. Základní sleva na poplatníka je pro letošní rok 30 840 Kč. Znamená to tedy, že z příjmů do 205 600 Kč se daň neplatí. Dělení na měsíce je specialitou pracovního poměru. Zdaňovací období je kalendářní rok a za něj se podává přiznání nebo roční zúčtování..
Zdravím chci se zeptat co dělat když si bývalý partner uplatnil slevu na dítě ale prohlášení jsem nepodepsala. Podepsala to za mne jeho účetní
@Anonymní píše:
Zdravím chci se zeptat co dělat když si bývalý partner uplatnil slevu na dítě ale prohlášení jsem nepodepsala. Podepsala to za mne jeho účetní
Tak jde o podvod. Napsala bych ofiko dopis zaměstnavateli, že si od… uplatňuješ slevu ty. Plus bych zmínila, že jsi prohlášení nepodepsala a že bylo podepsáno někým jiným.
@Anonymní píše:
Podat trestní oznámení - poškození cizích práv. Falšování podpisu na prohlášení je trestný čin.