Vinted a finančák

• Fotoalbum (2)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
4.11.23 05:21

Vinted a finančák

Hezký den zajmá mě prodej na vinted prodávám tam čistě jen věci nebo hračky po dětech které už nevyužijeme nebo oblečení po mě žádný přeprodej nic.Chci se zeptat jsem na rodičovské takže daň neodvádím. Dneska mi přišlo od vinted potvrzení vinted peněženky s tilmproblém nemám jde mi o to že jsem překročila už asi tedy 1000e za rok a má otázka zní to budu muset platit daň za onošené oblečení své? Nebo to prostě neřeším? Jsem zmatená z toho 😳 je tady někdo kdo to umí vysvětlil po lopatě? :D

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20821
4.11.23 05:44
@Anonymní píše:
Hezký den zajmá mě prodej na vinted prodávám tam čistě jen věci nebo hračky po dětech které už nevyužijeme nebo oblečení po mě žádný přeprodej nic.Chci se zeptat jsem na rodičovské takže daň neodvádím. Dneska mi přišlo od vinted potvrzení vinted peněženky s tilmproblém nemám jde mi o to že jsem překročila už asi tedy 1000e za rok a má otázka zní to budu muset platit daň za onošené oblečení své? Nebo to prostě neřeším? Jsem zmatená z toho 😳 je tady někdo kdo to umí vysvětlil po lopatě? :D

Tohle je úplný nesmysl. RD ani RP ZADNYM způsobem neodpouští placení daní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
4.11.23 06:17
@Cenarius píše:
Tohle je úplný nesmysl. RD ani RP ZADNYM způsobem neodpouští placení daní.

Já myslím, že nemá jiný příjem kromě toho, co prodá na Vintedu a z logiky věci, pokud ty věci během roku prodá za míň než je koupila vlastně jí žádný zisk z toho nepřijde a je ve ztrátě ;) Ale co se týká daní a Vintedu, logika jde někdy stranou a já v tomto případě nejsem schopna poradit… To spíš nějaká účetní tady…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8494
4.11.23 06:30

Prodej vlastních věcí je od daně z příjmů osvobozený. A je jedno, za kolik.je penez. Vůbec to nemusíš řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
322
4.11.23 06:30

Jasně že z toho žádnou daň neplatíte, vůbec to neřešte :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8494
4.11.23 06:32

@welovefashion pokud by šlo o příjmy a výdaje z podnikání, pak příjem musíš přiznat i když jsi ve ztrátě. Ale toto není podnikání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10809
4.11.23 06:42

Vinted hlásí financaku prodeje nad 2000 eur nebo 30 věcí. Od letosniho roku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
4.11.23 06:54

Prosím tě, přečti si pořádně, k čemu to potvrzení identity slouží. https://www.vinted.cz/…d-totoznosti?… Vyžaduje to zahraniční payment provider Adyen, který je poskytovatelem služby Vinted peněženka. Já jsem potvrzovala identitu na Vinted už dávno a žádné daně neplatím.
Mimochodem, Adyen je velice spolehlivý poskytovatel platebních služeb, musím říct že jsem ráda, že si Vinted vybral zrovna je. Mám s ním zkušenosti z vlastního zaměstnání a kromě něj s dalšími asi 10 payment providery a tenhle je zdaleka nejlepší, co se týká rychlosti zpracování, přehlednosti, reportingu, zákaznické podpory i bezpečnosti.

Příspěvek upraven 04.11.23 v 07:06

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
4.11.23 07:05
@Tarena píše:
Vinted hlásí financaku prodeje nad 2000 eur nebo 30 věcí. Od letosniho roku.

Což je jedině dobře, protože je evidentní, že někteří prodejci tam funguji jako dealeři věcí z Číny, nebo mají bazary oblečení a na Vinted prodávají bokem.
K tebou zmíněnému je třeba dodat, že:” V praxi to znamená, že pokud prodejce provede 30 nebo více transakcí, provozovatel ho zahrne do oznámení bez ohledu na částku, kterou vydělá. „Obdobně bude informace o prodejci zahrnuta, i pokud provede jedinou transakci s hodnotou vyšší než 2000 eur,“ vysvětluje mluvčí ministerstva financí Gabriela Krušinová.

„Pokud se tedy uskuteční prostřednictvím platformy například prodej automobilu za 3000 eur, provozovatel o uživateli zahrne informace do oznámení správci daně,“ popisuje mluvčí.

To však automaticky neznamená, že po něm bude nutně nějaká daň vymáhána. Prodej přes online platformu totiž nemění platnost stávajících pravidel osvobození od daně z příjmu. Pokud prodejce nevykonává prvky podnikatelské činnosti, daň z příjmu se na prodej movité věci nevztahuje.

Výjimkou jsou auta, u kterých je podmínka, že je prodejce musí vlastnit alespoň jeden rok. Tyto okolnosti pak už bude muset posoudit konkrétní finanční úřad.” (zdroj IRozhlas.cz)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
4.11.23 07:19
@Hanula1212 píše:
@welovefashion pokud by šlo o příjmy a výdaje z podnikání, pak příjem musíš přiznat i když jsi ve ztrátě. Ale toto není podnikání.

Jasně ale ona je matka na RD a evidentně nepodniká :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
MamkaDouDou
4.11.23 07:23

Tohle je kvůli přeprodejcům. Pokud neprodáváš za víc než nakupuješ, mělo by to být v pořádku.

• Citovat
  • Upravit
101424
4.11.23 07:25
@welovefashion píše:
Jasně ale ona je matka na RD a evidentně nepodniká :jazyk:

A co jiného @Hanula1212 asi tak píše :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
4.11.23 07:38
@j.a.n.i1 píše:
A co jiného @Hanula1212 asi tak píše :think:

Ale i já předtím o podnikání nic nepsala, ona reagovala na můj příspěvek, já na to zase na ten její…chápeme se? :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8494
4.11.23 08:39

@welovefashion Já tím příspěvkem chtěla jenom zjednodušeně říct, že to, že nemá zisk neznamená, že nemusí danit. Ale v tomto případě, i kdyby měla jiný příjem, i kdyby ty věci prodala za víc než je nakoupila, pak tento příjem je od daně osvobozený, ale nikoli z toho důvodu, že nemá zisk. Nejde o logiku, ale o zákon. A jak jsi psala…nech to na účetních.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2038
4.11.23 08:55

Ne nic z toho neplatis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie