Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@werunkaw123 píše:
Převodu pardon…@blecha72 ale i tak je to buď ona nebo kupující ne? jeden z nich to zaplatit musí dle domluvy.
viz můj první příspěvek
@werunkaw123 píše:
1. nebudeš platit si myslím nic, od nového roku je úprava zákona, že daň platí kupující.2. pokud dostaneš nemovitost darem v přímé linii příbuzných tak též neplatíš nic z daní, zaplatíš pouze právníka na sestavení darovací smlouvy, (tuším ověřené podpisy) a 1000kč podatelnu na katastru.
není pravda. Daň z nabytí nemovitosti platí stále prodávající, kupující je ručitel. Mám čerstvou zkušenost. Teď jsem posílala přiznání.
@werunkaw123 píše:
Převodu pardon…@blecha72 ale i tak je to buď ona nebo kupující ne? jeden z nich to zaplatit musí dle domluvy.
Jmenuje se to daň z nabytí nemovitých věcí, stále je poplatíkem prodávající. Pokud se dohodnou, že platit a podávat přiznání bude nabyvatel, musí být toto přímo uvedeno ve smlouvě! Daň je 4% ze zákldau daně a ten se počítá podle směrné hodnoty, zjištěné ceny nebo sjednané ceny. U ceny zjištěné musí být znalecký posudek, směrná hodnota se počítá podle tabulek ale mám pocit, že pokud se jedná o rekreační dům, tak jsou tam nějaká omezení.
A ještě doplním - dani z příjmů určitě podléhat zisk z prodeje nebude, daň darovací byla zrušena, jen nezapomeňte v lednu zrušit daň z nemovitosti na tu chatu a nahlásit novou nemovitost!
@lemaz píše:
není pravda. Daň z nabytí nemovitosti platí stále prodávající, kupující je ručitel. Mám čerstvou zkušenost. Teď jsem posílala přiznání.
to se fakt divím… u nás platil sice prodávající ale před r. 2014 s tím, že se u notářky nechávali v zástavě peníze (prodávající) aby se to zaplatilo a neplatil to kupující (ručitel)… ALE taky říkala, že kdyby jsme to prodali po novém roce 1.1.2014 tak by to již bylo obráceně ![]()
@werunkaw123 píše:
to se fakt divím… u nás platil sice prodávající ale před r. 2014 s tím, že se u notářky nechávali v zástavě peníze (prodávající) aby se to zaplatilo a neplatil to kupující (ručitel)… ALE taky říkala, že kdyby jsme to prodali po novém roce 1.1.2014 tak by to již bylo obráceně
Vždyť píšu, žže to tak bylo myšleno, ale nedotaženo.
Ahoj, potřebovala bych poradit. Podávám přiznání z nabytí nemovitosti, kterou jsem koupila napůl s přítelem. Musíme podat přiznání každý zvlášť nebo bude stačit označit přítele na přiznání jako solidárního poplatníka, i když nejsme manželé? Předem všem děkuji za rady a reakce.
Dobrý den,
Ma otazka zní, koupili sme dům od developera, hypo platime uz dva roky, ale dum nam az ted říká pane a od unora je prepsan na nás, muj dotaz zní jestli stačí daňové přiznání podat az ted a vrátí mi penize za placeni hypoteky, případně jestli to nahodou nejde i rok zpětně. Dekuji za odpověď
@Anonymní píše:
Dobrý den,
Ma otazka zní, koupili sme dům od developera, hypo platime uz dva roky, ale dum nam az ted říká pane a od unora je prepsan na nás, muj dotaz zní jestli stačí daňové přiznání podat az ted a vrátí mi penize za placeni hypoteky, případně jestli to nahodou nejde i rok zpětně. Dekuji za odpověď
Takže jste dva roky platili hypo na dům, který nebyl váš, to jde? Promiň za OT, zaujalo mě to. Osobně bych to řešila s FÚ.
@Anonymní píše:
Dobrý den,
Nejde - jestli tedy myslíte úroky z hypotečního úvěru. Uplatnit si je v daňovém přiznání můžete až od data, kdy jste se stali majiteli nemovitosti.
@Paola21 píše:
Takže jste dva roky platili hypo na dům, který nebyl váš, to jde? Promiň za OT, zaujalo mě to. Osobně bych to řešila s FÚ.
To je běžné, dokud nevyčerpáš částku, platíš úroky a pokud kupuješ nemovitost, která se teprve staví, není tvoje, takže do kolaudace a tedy do finální platby platíš „hypotéku“, resp. úroky z ní.
@Nimie píše:
To je běžné, dokud nevyčerpáš částku, platíš úroky a pokud kupuješ nemovitost, která se teprve staví, není tvoje, takže do kolaudace a tedy do finální platby platíš „hypotéku“, resp. úroky z ní.
Aha, díky.)