Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
1. nebudeš platit si myslím nic, od nového roku je úprava zákona, že daň platí kupující.
2. pokud dostaneš nemovitost darem v přímé linii příbuzných tak též neplatíš nic z daní, zaplatíš pouze právníka na sestavení darovací smlouvy, (tuším ověřené podpisy) a 1000kč podatelnu na katastru.
Ájo vlastně… záleží taky na tom jak dlouho tu zděděnou nemovitost vlastníš a zda jsi jí nějak zhodnotila aby jsi se vyhla dani z příjmu
@werunkaw123 Daň z prodeje neplatí striktně kupující. Obě strany se mají dohodnout, kdo z nich daň zaplatí a ten druhý figuruje jako ručitel.
@PetiteFillette tohle právě bylo… od nového roku je to jinak snad ne? nedávno jsme nemovitost prodávali i kupovali tak mi toto tvrdil právník
@werunkaw123 píše:
1. nebudeš platit si myslím nic, od nového roku je úprava zákona, že daň platí kupující.2. pokud dostaneš nemovitost darem v přímé linii příbuzných tak též neplatíš nic z daní, zaplatíš pouze právníka na sestavení darovací smlouvy, (tuším ověřené podpisy) a 1000kč podatelnu na katastru.
ad 1. bude se platit daň z nabytí nemovitosti, pokud ve slouvě není určeno jinak, stále ji platí prodávající. Od daně z příjmu jsou osvobozené nemovitosti v souvislosti s TP.
U zděděné nemovitosti platí:příjem z prodeje nemovitých věcí neosvobozený podle písmene a), přesáhne-li doba mezi nabytím vlastnického práva k těmto nemovitým věcem a jejich prodejem dobu 5 let; doba 5 let se zkracuje o dobu, po kterou byly tyto nemovité věci prokazatelně ve vlastnictví zůstavitele v případě, že jde o prodej nemovitých věcí nabytých děděním od zůstavitele, který byl příbuzným v řadě přímé nebo manželem
@blecha72 tomu jak to píšeš moc nerozumím…
Jak může platit daň z nabytí nemovistosti když prodává? Pokud to prodá a vlastní nemovitost méně než 2 roky tak by měla platit daň z příjmu co já vím tedy. To se vylučuje v případě, že prokazatelně tu danou zděděnou nemovitost zhodnotila (např. rekonstrukce).
Nemovitost 1. jsem zdědila před více jak 10-ti lety, je to nemovitost určená k rekreaci a nijak jsem do ní neinvestovala… V podstatě jsem jí nikdy neužívala, jen platila daň z nemovitosti a poplatky za odpad a za to, že je tam zavedená elektřina.
zakl.
@werunkaw123 píše:
@blecha72 tomu jak to píšeš moc nerozumím…Jak může platit daň z nabytí nemovistosti když prodává? Pokud to prodá a vlastní nemovitost méně než 2 roky tak by měla platit daň z příjmu co já vím tedy. To se vylučuje v případě, že prokazatelně tu danou zděděnou nemovitost zhodnotila (např. rekonstrukce).
Tak se ta daň jmenuje. Původně bylo myšleno, že ji bude platit, kdo kupuje, ale nakonec kromě názvu zůstalo vše při starém.
@Anonymní píše:
Nemovitost 1. jsem zdědila před více jak 10-ti lety, je to nemovitost určená k rekreaci a nijak jsem do ní neinvestovala… V podstatě jsem jí nikdy neužívala, jen platila daň z nemovitosti a poplatky za odpad a za to, že je tam zavedená elektřina.
zakl.
Pak nebudete platit daň z příjmu, ale pouze daň z převodu (nově z nabytí) nemovitosti. Kdysi to byla 4%, v současné době mají fú tabulky pro cenu v místě obvyklou.
Tak v tom případě by jsi neměla platit nic… Dle domluvy tedy s kupujícím případně daň z prodeje nemovitosti buď ty nebo kupující…
@blecha72 píše:
Pak nebudete platit daň z příjmu, ale pouze daň z převodu (nově z nabytí) nemovitosti. Kdysi to byla 4%, v současné době mají fú tabulky pro cenu v místě obvyklou.
A ta daň se bude platit v místě mého trvalého bydliště a nebo v místě nemovitosti? (rozdíl 130 km)
Převodu pardon…
@blecha72 ale i tak je to buď ona nebo kupující ne? jeden z nich to zaplatit musí dle domluvy.
@Anonymní píše:
A ta daň se bude platit v místě mého trvalého bydliště a nebo v místě nemovitosti? (rozdíl 130 km)
Na fú, pod který spadá nemovitost.
Zdravím
Porcuji sice mědvěda, kterého nemám, ale ještě než ho získám zajímala by mne situace ohledně daní.
o co jde.
1. Před několika lety jsem zdědila malou nemovitost. Tu nevyužívám a uvažuji o jejím prodání.
Jaké daně budu platit? Jenom daň z převodu nemovitosti?
2.
Kývnu-li na to získám darem (v přímé linii) jinou nemovitost (peníze z předešlé hodlám použít mj. na rekostrukci této).
O jaké daně se bude jednat v tomhle případě. Jestli jsem správně pochopila informace na netu, tak daň z převodu nemovitosti bych platit neměla. Jak je to s dalšíma daněma? Např. daní z příjmu.
Děkuji za informace a omlouvám se za anonym, myslím, že je pochopitelný.