Sleva na daních po rozchodu

1626
1.7.14 17:17

Sleva na daních po rozchodu

Dobrý den,
můžete mi, prosím, někdo poradit? Mám pár nejasností ohledně slevy na daních na děti.
V květnu loňského roku jsem se rozešla s otcem našich dvou dětí, odstěhoval se a v červnu téhož roku mi byly děti soudem svěřeny do péče.
Bývalý teď po mne chce rodné listy dětí, že prý je potřebuje do nové práce.
Má právo na slevy na daních, když dětem nebyl schopen dát k vánocům ani pastelky?
Jsem povinna dát mu prohlášení, že já slevu neuplatňuju? Mimochodem, jak často se takto o slevu žádá? Každý rok, nebo se pak jen nahlásí změna, kdybych já začala nárok na slevu uplatňovat?

Moc děkuji za rady :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
1.7.14 17:19

@eVerča pokud nesdílí stejnou domácnost, nemá nárok si děti odepisovat. Tečka. Jediná vyjímka - společná péče, střídavá péče (tam má nárok na půl roku odpisu. Jinak prostě ne. Děti jsou svěřeny Tobě, má smolíka :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33047
1.7.14 17:20

Přesně tak. Pokud je máš v péči ty, nemůže uplatňovat on. Nic mu nedávej a uplatni si to ty. Obvykle je to „bonus“ k platu měsíčně. Můj muž to tak má. A bude mít, my máme společnou péči. Později až budu chodit do práce, budeme uplatňovat každý jedno dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
1.7.14 17:21

@eVerča mmchdm, pokud by se snažil si děti odpisovat, zavolala bych k němu do práce, poslala jim kopii rozsudku. A vůbec bych se s nim o tom nebavila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
1.7.14 17:23
@andelka83 píše:
Přesně tak. Pokud je máš v péči ty, nemůže uplatňovat on. Nic mu nedávej a uplatni si to ty. Obvykle je to „bonus“ k platu měsíčně. Můj muž to tak má. A bude mít, my máme společnou péči. Později až budu chodit do práce, budeme uplatňovat každý jedno dítě.

přesně - my uplatňovali kluka každý půl roku - při společné péči.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1626
1.7.14 17:24

Děkuji! Takže teoreticky, pokud v tom červnu, nebo kdy, nenahlásil, že už s náma nebydlí a následně mu danou slevu odepsali, má průser? Ve „staré“ práci mají papír o exekučním strhávání alimentů z jeho platu, tak snad mu to dál neodepisovali, nevím, on nic neřekne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
1.7.14 17:26
@eVerča píše:
Děkuji! Takže teoreticky, pokud v tom červnu, nebo kdy, nenahlásil, že už s náma nebydlí a následně mu danou slevu odepsali, má průser? Ve „staré“ práci mají papír o exekučním strhávání alimentů z jeho platu, tak snad mu to dál neodepisovali, nevím, on nic neřekne.

ano, má. Protože na to nemá nárok. Takže jde o podvod. Pokud víš, kde dělá - bude dělat, klidně tam pošli kopii rozsudku a hotovo. To si žádná účetní nedovolí, aby odepisovala děti, když nemůže..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66871
1.7.14 17:28
@eVerča píše:

Aha. chtěla jsem vám poradit, pokud nemáte příjem, ať vám tu slevu na dani dává jako bonus k alimentům, ale to asi nepůjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1626
1.7.14 17:28

A jak často se podává ta žádost na slevy? Já jen jestli ještě ke všemu někde neběhá můj falešný podpis, když už jsem do toho začala vrtat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33047
1.7.14 17:42

@martina.se :palec: výhoda dvou dětí, aspoň se nebudem hádat :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8522
1.7.14 17:48

To není žádná žádost, on si děti zapíše do prohlášení a přinese potvrzení od Vašeho zaměstnavatele, že Vy děti neuplatňujete. Pak dostává slevu automaticky každý měsíc. Pokud jste mu dala čestné prohlášení, pak záleží na účetní. Vzhledem k tomu, že on je povinen hlásit všechny změny, některé účetní stačí jedno čestné prohlášení nebo potvrzení a pokud v něm není napsáno platí do:… tak už dalších x let žádné prohlášení nebo potvrzení nechce. Některé mzdovky jej chtějí každý rok. On byl povinný změnu (že nemáte společnou domácnost) nahlásit. Pokud to neudělal, tak zkuste poslat ten rozsudek, tak jak psaly holky. I když se mi nezdá, že by mzdovka uplatňovala děti, když má exekuci na alimenty :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1626
1.7.14 17:55

@Hanula1212 Právě si taky myslím, že když tam má mzdovka rozhodnutí o exekuci, asi nebude uplatňovat děti. Spíš jde právě o tu druhou práci, jestli to jako hodlá zkoušet… Bude rozčarovanej, že mu nic nedám.

To se ještě „těším“, jak budu řešit to, že mi nepřijdou alimenty, protože pochybuju, že by se svou spolehlivostí nahlásil změnu zaměstnavatele na soudu :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8522
1.7.14 18:05

Já to teda neznám (díky bohu) osobně, ale mám pocit, že se exekuce píší do zápočťáku, takže i v té nové práci mu budou strhávat, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1626
1.7.14 18:10

No snad jo. Každopádně děkuju za odpovědi :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
1.7.14 19:36
@andelka83 píše: