Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj, diskuzí na téma daně jsou tu mraky, ale nenašla jsem nikde, co všechno musí manžel doložit, pokud si mě chce jako vyživovanou osobu odečíst. Od zaměstnavatele mám papír o výši příjmů. To stačí nebo je potřeba třeba ještě oddací list, něco ze socky, kolik beru atp.? V loňském roce jsem byla na PN, MD a RD. Ani vlastně nevím, co všechno se tam počítá, ale každopádně od zaměstnavatele mám na papíře nulu
K PPM mi pracák doplácel z RP do 6000, protože jsem měla málo, pak už jen klasicky RP..
A ještě mě zajímá.. když si manžel slevu na děti uplatňuje měsíčně, je potřeba to nějak psát do DP? Nebo mám prostě kolonku „děti“ vynechat? DP budeme podávat sami a účetní v práci ví prdlačku..
@PetiteFillette Do tvých příjmů se počítá plat z práce, čerpaná dovolená, PN a MD, rodičák už ne a dohromady to musí být do 68 tis.
Jinak ano, i děti se musí do DP napsat, přestože je uplatňuje měsíčně.
@j.a.n.i1 Děkuji
A to ty děti tam mám teda napsat jak? Normálně je vypsat a počet uplatňovaných měsíců napsat nula?
Já byla na PN už od začátku roku, takže všechny dávky jsem dostávala jen od socky, tak jak doložím, že jsem měla míň než těch 68tis.? Mám si tam zajít pro nějaký papír?
@PetiteFillette to že máš míň než 68tis by se mělo dávat jen čestným prohlášením - prostě jen papír, kde Ty jméno, RČ prohlásíš, že Tvé příjmy nepřesáhly hranici 68tis brutto…
@PetiteFillette Dokládat to nemusíš, jak píše @Moni25 stačí čestné prohlášení. A děti vypíšeš a napíšeš normálně těch 12 měsíců, případně méně, u toho, co se narodilo až v průběhu roku.
@j.a.n.i1 Nj, ale ono mi to pak hodí cifru i za ně a FÚ to bude muset předělat ne? Čestné prohlášení - díky, to je fajn ![]()
@PetiteFillette Nehodí, klid, protože jak tam budeš doplňovat podle toho papíru od manžela z práce kolik bylo odvedeno na daních, tak tam už je to zohledněno, takže ve výsledném výpočtu to bude správně. Doporučuji tenhle formulář: https://adisepo.mfcr.cz/…expert.faces
Ahááá, super, moc díky
I za odkaz. Takže ten papír o příjmu tam vůbec dávat nemám jo? Jen to prohlášení..
@PetiteFillette Tak tím, že ho tam dáš navíc se nic nezkazí, ale je zbytečný.
Já už si to z lonska taky nepamatuji, ale celý lonský rok jsem byla na RD, tedy manželovi dám jen to čestn prohlášení, ano? Ze své práce nepotřebuji nějaké potvrzení (jsem stále zaměstnaná, ale na RD od roku 2011)? Ohledně těch dětí, manžel si je uplatnuje taky každý měsíc, i tak se píšou do DP? Nepotřebuji náhodou já z práce potvrzení, že já neuplanuji na děti? Možná mlhavě si pamatuji, že jsme to vloni měla mít ![]()
Pokud na tom potvrzení z práce není uvedeno datum, do kdy platí, tak nové manžel potřebovat nebude. Pokud by si manžel podával sám daň. přiznání a nedělala mu zúčtování mzdovka v práci, pak k přiznání doložte čestné prohlášení, ale povinná příloha to není. A i když si děti uplatňuje manžel každý měsíc, do přiznání se musí uvést znovu. To podáváte za celý rok, takže se celý rok jakoby přepočítá znovu.
Dobrý večer, jdu si za vámi pro radu. Pobírám RP, od září jsem byla zaměstnaná na DoPP (příjem nižší než 68 tis.) Je to tak, že jelikož jsem měla tenhle příjem, musím podat daňové příznání? A může si manžel uplatnit odpočet na vyživovanou manželku i když já budu podávat sama to DP? Děkuji moc ![]()
Pokud jsi měla jen příjem na dohodu a podepsané prohlášení, pak podávat přiznání nemusíš. Stačí požádat zaměstnavatele o provedení ročního zúčtování. Otázkou je, jestli to k něčemu bude. Jaká byla měsíční odměna z té dohody? Podepisovala jsi prohlášení? Pokud jsi měla méně než 68tis. pak si tě může manžel uplatnit. Tvé přiznání na to nemá vliv.