Daňové přiznání FO

30.1.13 12:04

daňové přiznání FO

Ahoj, potřebuji poradit. Mám překlenovací úvěr na pozemek ze stavebního spoření. Manžel je uveden jako další účastník smlouvy. Doteď jsem si uplatňovala slevu při ročním zúčtování já. Ale celý min. rok jsem byla na mateřské. Může teď uplatnit slevu manžel?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1493
30.1.13 12:53

Myslíš zaplacené úroky? pak si může uplatnit kdokoliv ze smlouvy, takže i manžel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8517
30.1.13 20:20

Ještě doplním, že musí být také spoluvlastníkem pozemku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1493
30.1.13 20:58

@Hanula1212 já si nemyslím, stačí aby danou nemovitost užíval, tj. měl tam trvalý pobyt. Mého manžela děda si vzal stavební spoření na barák, který vlastní 100% manžel. Manžel byl přistupitel ke smlouvě a každý rok si uplatňoval úroky. Děda tam měl pouze trvalý pobyt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.1.13 21:19

@Třešnička1 @Hanula1212 ok, díky za info. Manžel je i spoluvlastník, takže je to ok. Díky moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8517
31.1.13 07:09
@Třešnička1 píše:
@Hanula1212 já si nemyslím, stačí aby danou nemovitost užíval, tj. měl tam trvalý pobyt. Mého manžela děda si vzal stavební spoření na barák, který vlastní 100% manžel. Manžel byl přistupitel ke smlouvě a každý rok si uplatňoval úroky. Děda tam měl pouze trvalý pobyt.

Zkus se podívat so zákona o daních z příjmů §15 odst. je to tuším 4). Ale logicky - pokud je úvěr na koupi pozemku, jak tam chceš mít ten trvalý pobyt? Kam by ho na obci napsali? Možná do nějaké nory :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1493
31.1.13 07:58

@Hanula1212 jo jasně…podle toho paragrafu jsme měli vlastně pravdu obě (záleží na typu na co se bere úvěr):

(4) V případě, že účastníky smlouvy o úvěru na financování bytové potřeby je více zletilých osob,62) uplatní odpočet buď jedna z nich, anebo každá z nich, a to rovným dílem. Jde-li o předmět bytové potřeby uvedený v odstavci 3 písm. a) až c) a e), může být základ daně snížen pouze ve zdaňovacím období, po jehož celou dobu poplatník předmět bytové potřeby uvedený v odstavci 3 písm. a) až c) vlastnil a předmět bytové potřeby uvedený v odstavci 3 písm. a), c) a e) užíval k vlastnímu trvalému bydlení nebo trvalému bydlení druhého z manželů, potomků, rodičů nebo prarodičů obou manželů a v případě výstavby, změny stavby32) nebo koupě rozestavěné stavby užíval předmět bytové potřeby k vlastnímu trvalému bydlení nebo k trvalému bydlení druhého z manželů, potomků, rodičů nebo prarodičů obou manželů po splnění povinností stanovených zvláštním právním předpisem pro užívání staveb.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.2.13 13:53

Ahoj „daňové poradkyně“ :-). Ještě mám dotaz. Do půlky května jsem pobírala PPM a od půlky května rodičovský příspěvek. Kolik si má manžel odečíst na mě? Nějak se to rozpočítává a nejsem si jistá, že tomu rozumím. Ta PPM za rok 2012 mi dělá 58740,– takže se do těch 68 tis vejdu, ale nevím, kolik tam mám do té kolonky na manželovém přiznání napsat. Díky za radu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8517
18.2.13 17:54

Pokud jste byli manželé celý rok, tak nic nekrátíte. Dáte slevu za celý rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.2.13 20:12

@Hanula1212 ok, děkuji za radu :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8517
18.2.13 20:16

Není zač.

• načítám...