Budou mi vracet daně?

1702
28.1.13 15:27

budou mi vracet daně?

Ahoj, prosím nevíte někdo jak to je s vracením daní, když jsem v roce 2012 byla od 1.1 - 28.4. na PN od 28.4. - 9.11. na MD a od 9.11 jsem na rodičáku a zároveň s rodičákem jsem čerpala 35 dní dovolené. A jde mi o to zda mi budou vracet nějaké daně??každej rok si dávám do daní co platím úvěr na byt od lišky a vrací mi asi 8 tisíc jestli na to mám taky nárok i letos? a ještě mám jeden dotaz máme s manželem byt na půl a každej máme na sebe úvěr(jednomu by tak velkou částku nedali a, když sme si to brali, tak sme nebyli manželé ještě) a každej si ty úroky dáváme do daní a když budu tento rok 2013 na RD tak si asi příští rok v daních úroky nemůžu uplatnit, že? ani manžel?(chápu, že nebudu odvádět daně, tak mi asi nemaj z čeho vracet, ale manžel by si to nemohl za mě dát do daní??jestli mi rozumíte..) děkuji za rady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7745
28.1.13 15:48

Nemocenská ani mateřská se nedaní, takže myslím, že ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3400
28.1.13 15:50

Ale ta nevycerpana dovolena se urcite danila. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1219
28.1.13 15:50

Budou pokud ti v práci proplatili dovolenou tak jsi ji danila a pokud jsi zaplatila na úrocích v úvěru a dáváš ci to do danového tak jo.taky to tak letos mám já teda pracovala ještě v lednu a v záři a říjnu mě proplatili dovolenou a máme hypo takže ti vrátí daně :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Bekky001
28.1.13 15:52

Ahoj já ti neporadim teprve se chystám podat daně poprvé tak se ti vecpu do diskuze a zeptám. se jak si ty daně podat stačí když dám papíry na finanční úřad nebo si to musím ještě někde spočítat..
daně musím odvézt z trvalého pracovního poměru a brigády..V práci mi řekli že si to mám podat sama že nemají čas na to aby mi to počítali celý znovu
díky moc za rady

• Citovat
  • Upravit
7745
28.1.13 15:54

Jo, aha, tu dovolenou jsem přehlédla. Ta se daní.  :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1219
28.1.13 15:55
@Bekky001 píše:
Ahoj já ti neporadim teprve se chystám podat daně poprvé tak se ti vecpu do diskuze a zeptám. se jak si ty daně podat stačí když dám papíry na finanční úřad nebo si to musím ještě někde spočítat..
daně musím odvézt z trvalého pracovního poměru a brigády..V práci mi řekli že si to mám podat sama že nemají čas na to aby mi to počítali celý znovu
díky moc za rady

musíš to mít spočítané a vypsané na formuláři z fin úřsdu s k tomu doložit ty podklady ze kterých sis to vypočítala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6347
28.1.13 15:57

@MickyG zazadejte, aby se stal manzel spoluzadatelem o Vas uver. Bude potrebovat urcite potvrzene prijmy. Pokud to schvali, udelaji dodatek ke smlouve, a potom si Vas manzel muze dat na pristi rok uver do dani.

Příspěvek upraven 28.01.13 v 15:59

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Bekky001

Aha no já myslela že to už vypočítá financak :/

• Citovat
  • Upravit
3894

Ahoj, mrkni se na výplatní pásku, předpokládám, že jsi za tu „dovolenou“ dostala peníze, tak tam budeš mít i strženou daň. Takže tuhle daň by ti vrátili při ročním zůčtování daní..

A pokud se jedná o úroky z úvěru, to si zkus zavolat na finančák. V zákoně je psáno, že si může člověk uplatnit i úroky z úvěru na bydlení manželů, rodičů, dětí a prarodičů, ale chápu to tak, že smlouva je psaná na toho „poplatníka“, který úroky uplatňuje. Netuším jestli je to možné i v případě, že máte samostatné úvěry. Kdybyste měli společnou smlouvu, tak je to jasný…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1219
28.1.13 15:58
@Bekky001 píše:
Aha no já myslela že to už vypočítá financak :/

no to nevypočítá
najdi si na to netu nebo pořádej někoho kdo už to dělal at ti to vypočítá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6347
28.1.13 16:05

A udajne si lze dat uroky do dani az 3 roky zpetne. Tedy, pokud mate 2letou materskou, tak ten treti rok, pokud budete vydelavat, si muzete dat uroky z uveru za 2 predesle roky, ktere jste neuplatnovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3894
28.1.13 16:16

Sloučit úvěrové smlouvy je myslím dobrej nápad (aspoň pro uplatnění úroků v dalších letech mateřské), jen se zeptej kolik si za to banka řekne. Aby to nestálo víc než úspora na daních.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
327
28.1.13 16:19

My jsme měli taky dva úvěry na domek, jeden na mě a jeden na manžela. Když jsme ten „můj“ zaplatili, byl manžel nějakou dobu nezaměstnaný, takže jsme se informovali na FÚ - úroky z toho „manželova“ úvěru jsem si odepisovala z daní já. Máme teda ale jen jednu smlouvu o poskytnutí úvěru na obě smlouvy a na všech jsme společně „spoludlužnící“ chce se to zeptat na FÚ

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3894
28.1.13 16:23
@Bekky001 píše:
díky moc za rady

Přiznání si musíš vyplnit sama, mrkni sem , tady se dá stáhnout formulář zdarma (pokud nevyděláváš miliony) a jsou tam ke stažení i pokyny k vyplnění. Formulář je navzorcovaný, takže ti to usnadní výpočet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák