Budou mi vracet daně?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3894
28.1.13 16:25
@chickinquira píše:
My jsme měli taky dva úvěry na domek, jeden na mě a jeden na manžela. Když jsme ten „můj“ zaplatili, byl manžel nějakou dobu nezaměstnaný, takže jsme se informovali na FÚ - úroky z toho „manželova“ úvěru jsem si odepisovala z daní já. Máme teda ale jen jednu smlouvu o poskytnutí úvěru na obě smlouvy a na všech jsme společně „spoludlužnící“ chce se to zeptat na FÚ

To je právě ono, když jste „spludlužníci“ tak si můžete uplatnit buďto každý půlku nebo to uplatní jen jeden celé (a třeba každý rok někdo jiný). Ale když jsou to dva úvěry, tak si nejsem jistá, s tím jsem se nikdy nepotkala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6347
28.1.13 16:55

@Dafné pokud neni uvedeny manzel na smlouve, tak to nejde. Resila jsem to v loni na podzim.
A banka si za pripsani manzela jako spoluzadatele nic nerekla. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1702
28.1.13 16:57

Díky za rady :) já mylím, že spoludlužníci jsme ne? máme sice každej sám úvěr, ale na jeden byt a všude figurujem spolu :lol: a myslím, že i na papírech z lišky máme dlužník č.1 a dlužník č.2 :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1702
28.1.13 17:06

A myslíte, že mi vrátí i letos za ten úvěr nebo jen za tu proplacenou dovolenou? takže až budu tento rok na rodičáku, tak mám smůlu, měl by si to uplatnit manžel?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6347
28.1.13 17:38

@MickyG za dovolenou Vam nic vracet nebudou. Na zaklade cerpani dovolene, coz je prijem, si muzete zdanit uroky. Ale, spis to bude urcita cast. Vzdy je to pouze 0 kc. Do minusu to nelze. Pristi rok, at to uplatni manzel, pokud ho mate ve smlouve a na vas at si udela odpocet na manzelku. Nesmite vsak presahnout prijem 68000,– materska se nepocita.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1702
28.1.13 17:51

@Hrubeska tak to může i letos si dát ten úvěr on ne? pokud sme spoludlužníci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6347
28.1.13 18:02

JO, určo. Bude to určitě lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1702
28.1.13 18:09

Ale nevím jestli sme spoludlužníci, ale asi jo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8517
28.1.13 19:49

@MickyG Tak pokud máte ve smlouvě k úvěru uvedené dlužník 1 a dlužník 2, pak jste spoludlužníci. Spoludlužník znamená, že jste ve smlouvě uvedeni oba dva jako dlužníci, tedy když nebude platit jeden, bude platit druhý - zjednodušeně řečeno. Úroky může uplatnit manžel, jen bych Ti doporučila napsat prohlášení, že ty je uplatňovat nebudeš. Pokud jsi měla v roce 2012 jen příjem za dovolenou, nic jiného, pak Ti bude s největší pravděpodobností stačit sleva na poplatníka. Úroky jsou zbytečné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8517
28.1.13 19:51
@Hrubeska píše:
A udajne si lze dat uroky do dani az 3 roky zpetne. Tedy, pokud mate 2letou materskou, tak ten treti rok, pokud budete vydelavat, si muzete dat uroky z uveru za 2 predesle roky, ktere jste neuplatnovala.

Tak toto je naprostá blbost!!! Je sice pravda, že si je může uplatnit 3 roky zpětně, ale vždy jen k příjmům, které se k tomu roku vztahují. Tzn. i kdyby za 3 roky příjem měla, úroky zaplacené v roce 2013 si může odečíst ze základu daně 2013. A ten bude nulový, protože má jen rodičák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1702
28.1.13 19:59

@Hanula1212 děkuji za radu, a ta sleva na poplatníka je co? a proč jsou úroky zbytečné? já se v tomhle vůbec nevyznám :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
28.1.13 20:01
@MickyG píše:
@Hanula1212 děkuji za radu, a ta sleva na poplatníka je co? a proč jsou úroky zbytečné? já se v tomhle vůbec nevyznám :roll:

Když není příjem, není daň - respektive je tak malá, že odečíst slevu za úroky už není z čeho… sleva na poplatníka je daňová sleva, která se odečítá každému z jeho příjmů… za rok je to 24 840 Kč - a teprve poté, co by vypočítaná a odvedená daň byla vyšší než tato částka, tak by se daly uplatnit další slevy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6347
28.1.13 20:03

@Hanula1212 Takhle mi to rekli primo v bance. Proto pisi udajne, aby si to kazdy zjistil individualne. Tak nevim, asi je reditel banky blbec :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
28.1.13 20:03
@Hrubeska píše:
@MickyG za dovolenou Vam nic vracet nebudou. Na zaklade cerpani dovolene, coz je prijem, si muzete zdanit uroky. Ale, spis to bude urcita cast. Vzdy je to pouze 0 kc. Do minusu to nelze. Pristi rok, at to uplatni manzel, pokud ho mate ve smlouve a na vas at si udela odpocet na manzelku. Nesmite vsak presahnout prijem 68000,– materska se nepocita.

Ještě menší oprava - mateřská se do toho příjmu počítá… nepočítá se rodičovský příspěvek… a z příjmu za dovolenou by klidně mohli něco vrátit, záleží na tom, kolik jí proplatili… pokud by měla příjem vyšší, tak by bylo možné, že odvedla i nějakou daň a tu jí vrátí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30975
28.1.13 20:05
@Hrubeska píše:
@Hanula1212 Takhle mi to rekli primo v bance. Proto pisi udajne, aby si to kazdy zjistil individualne. Tak nevim, asi je reditel banky blbec :D

To je hodne zajimave. Nikdy jsem to tedy neslysela, ale kdyby to tak bylo, tak by to bylo vyborne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák