Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobrý den potřeboval bych radu odhledně daňového přiznání a všeho co se něj týče. Jsem student mi 19 let a na konci roku 2012 jsem si založil živnostenský list, ale nic jsem nevydělal jak to tedy je mám něco platit, co mám kam poslat? Nechci se dostat do problémů s finančními úřady předem děkuji za odpověď.
@ORKYN píše:
Dobrý den potřeboval bych radu odhledně daňového přiznání a všeho co se něj týče. Jsem student mi 19 let a na konci roku 2012 jsem si založil živnostenský list, ale nic jsem nevydělal jak to tedy je mám něco platit, co mám kam poslat? Nechci se dostat do problémů s finančními úřady předem děkuji za odpověď.
Na Finanční úřad čestné prohlášení, že jste neměl žádné zdanitelné příjmy a na OSSZ a Zdrav. pojišťovnu nulové přehledy.
Jenom toto
a kde seženu ty přehledy? já se v tom vůbec nevynám.. :/ jinak děkuji.
@ORKYN píše:
Jenom totoa kde seženu ty přehledy? já se v tom vůbec nevynám.. :/ jinak děkuji.
Buď to je posílají sami nebo na webových stránkách své Zdravotní pojištovny a ČSSZ.
Nemusí být ani nulové přehledy i na zdravotní a sociální můžeš poslat čestné prohlášení stejně jako na finanční úřad.
@martinka456 píše:
Nemusí být ani nulové přehledy i na zdravotní a sociální můžeš poslat čestné prohlášení stejně jako na finanční úřad.
No v tom případě jak kde. U nás to chtějí jako nulové přehledy.
Dobře ty zmíněné nulové přehledy si můžu vyplnit sám doma? Jedná se pouze o vyplněný formulář? Jak by mělo vypadat čestné prohlášení?
Čestné prohlášení ve znění, že jsi za zdaňovací období 2012 neměla žádné příjmy z podnikatelské činnosti. A nulové přehledy si prostě vyplníš klasický formulář a všude bude nula.
Chtěl bych se zeptat jsem studentem a příjem mám 7000,– z pronájmu. Do kolika mám nulovou daň, jako student?
Děkuji
A ještě jsem se chtěl zeptat, když se chci odstěhovat od rodičů do pronájmu a jsem studentem, tak oni mají posílat výživné. A to si můžeme určit mezi sebou nebo to musí jít na soud?
Díky
@agent17 píše:
Chtěl bych se zeptat jsem studentem a příjem mám 7000,– z pronájmu. Do kolika mám nulovou daň, jako student?Děkuji
7000 měsíčně nebo ročně? Přiznání se nemusí podávat, pokud je příjem menší než 15000/rok. Pokud se jedná o 7000 měsíčně, pak povinnost podat přiznání je. K příjmu lze uplatnit výdaje buď ve výši 30% z příjmu nebo skutečné. Z rozdílu se vypočte 15% daň a z této daně se odečítá sleva na poplatníka 24840,– Kč a sleva na studenta 4020,– (pokud jsi studentem celý rok, jinak se krátí po měsících). Při příjmu 7000/měsíc se daň platit nebude, ale povinnost podat přiznání zůstává.
Díky za info
, takže normálně po roce musím podat daňové prohlášení, nic víc? ![]()