Odpočet daní na dceru z předešlého manželství

26
11.2.13 11:55

Odpočet daní na dceru z předešlého manželství

Dobrý den, jsem znovu vdaná a z bývalého manželství mám dceru, ted jsem na MD se synem, chtěla bych se zeptat, kdo může brát odpočet daní na dceru, bývalý manžel? Já nemohu? Děkuji za odpoved

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13837
11.2.13 11:56

Jeden z vás, musíte se dohodnout, ale jestli seš na MD, tak by ti k ničemu sleva nebyla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3234
11.2.13 11:59

Pokud jsi znovu vdaná tak si může slevu uplatňovat tvůj nynější manžel, pokud pracuje. Bývalý nemůže, ten s dcerou nežije ve společné domácnosti a ty taky ne, když jsi na mateřské/rodičovské.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26
11.2.13 12:01
@Michaela23 píše:
Pokud jsi znovu vdaná tak si může slevu uplatňovat tvůj nynější manžel, pokud pracuje. Bývalý nemůže, ten s dcerou nežije ve společné domácnosti a ty taky ne, když jsi na mateřské/rodičovské.

jé, tak to jsem vůbec nevěděla, děkuji mockrát. já myslela, že on nemůže, když dceru nemá v rodném listě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3234
11.2.13 12:03

Pokud jste manželé, tak může… pokud byste byli jen partneři, tak by nemohl. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1867
11.2.13 12:10

Slevu si nikdy nemůže uplatnit ten, kdo na to dítě platí výživné tj. v tomto případě tvůj bývalý manžel. Když jsi na MD, uplatní si jí tvůj současný manžel. Do práce mu stačí čestné prohlášení od tebe, že neuplatňuješ a rozsudek, že byla dcera svěřena do péče tobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26
11.2.13 12:16
@materinka píše:
Slevu si nikdy nemůže uplatnit ten, kdo na to dítě platí výživné tj. v tomto případě tvůj bývalý manžel. Když jsi na MD, uplatní si jí tvůj současný manžel. Do práce mu stačí čestné prohlášení od tebe, že neuplatňuješ a rozsudek, že byla dcera svěřena do péče tobě.

Děkuji mockrát :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47103
11.2.13 12:19

Byla jsem na MD, posléze na RD a děti jsem si uplatňovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1867
11.2.13 12:25

@sovicka1 to je sice možné, ale pokud jsi nemělazdanitelnýpříjem, neměli ti to čeho uplatnit. Pokud máš příjem, uplatnovat můžeš i na RD, to není zakázané. jen ty maminy, které příjem nemají, příjdou o slevu. Pak je vždy výhdné, když si to může uplatnit manžel. Peníze státu nenechají a mají to doma ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2892
11.2.13 12:28

Jak už tady bylo řečeno, uplatňovat může tvůj nynější manžel. I můj přítel má odpočet na mého syna z předchozího manželství, prostě žijeme ve stejné domácnosti a to stačí :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2892
11.2.13 12:29

@Michaela23 mohl i tak, my jsme pouze partneři a uplatňuje, stačí sdílení stejné domácnosti ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9577
11.2.13 12:35

Jak psali ostatni..odpocet si muze Tvuj nynejsi manzel..a muze si uplatnit i slevu na Tebe, pokud jsi loni dostavala uz jen rodicak..nebo materska nepresahla myslim 68 000..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8518
11.2.13 12:35
@Gábííí píše:
@Michaela23 mohl i tak, my jsme pouze partneři a uplatňuje, stačí sdílení stejné domácnosti ;)

Toto je naprostý nesmysl. Podle zákona o daních z příjmů je společná domácnost pouze 1 z podmínek. Přítel by mohl čerpat pouze v případě, že by si dítě osvojil. Uplatňovat může buď otec dítěte zapsaný v RL nebo manžel. Pokud i tak čerpáte slevy na dani na dítě, pak je čerpáte neoprávněně a pokud vám na to FÚ přijde, pak budete muset vše vrátit + úroky z prodlení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9577
11.2.13 12:36

Jak psali ostatni..odpocet si muze Tvuj nynejsi manzel..a muze si uplatnit i slevu na Tebe, pokud jsi loni dostavala uz jen rodicak..nebo materska nepresahla myslim 68 000..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26
11.2.13 12:41
@Hanula1212 píše:
Toto je naprostý nesmysl. Podle zákona o daních z příjmů je společná domácnost pouze 1 z podmínek. Přítel by mohl čerpat pouze v případě, že by si dítě osvojil. Uplatňovat může buď otec dítěte zapsaný v RL nebo manžel. Pokud i tak čerpáte slevy na dani na dítě, pak je čerpáte neoprávněně a pokud vám na to FÚ přijde, pak budete muset vše vrátit + úroky z prodlení.

Takže může i bývalý manžel?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák