Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat jestli tu není někdo kdo by byl schopný mi udělat daňové přiznání? Nevím, třeba se tu najde někdo kdo si tím na mateřské rád přivydělá… Nemám tam nic komplikovaného, možná bych se do toho pustila i sama, ale jistá si úplně nejsem, nikdy jsem to nedělala ![]()
Prosím, můžu se připojit s dotazem? Váhám co tam napsat - mám na potvrzení o zdanitelných příjmech od zaměstnavatele: řádek 1 - úhrn zúčt. příjmů ze závislé činnosti - 92 678,– Kč řádek 2 - z ř.1 příjmy vyplacené nebo obdržené do 31.1.2013 - 72 900,– Kč
Co mám napsat v daňovém přiznání v řádku 31 - úhrn příjmů od všech zaměstnavatelů? Ten řádek 1 nebo řádek 2? Díky moc
A proč si to nezkusíte vyplnit sami a nezajdete s tím na kontrolu na finančák? Ještě je poměrně brzo a lidí není tolik, paní nám to ochotně skontrolovala.
V zákoně o dani z příjmu §5 odstavec 4 se píše :
Příjmy ze závislé činnosti a funkční požitky (§ 6) vyplacené poplatníkovi nebo obdržené poplatníkem nejdéle do 31 dnů po skončení zdaňovacího období, za které byly dosaženy, se považují za příjmy vyplacené nebo obdržené v tomto zdaňovacího období. Příjmy vyplacené nebo obdržené po 31. dni po skončení zdaňovacího období jsou příjmem zdaňovacího období, ve kterém byly vyplaceny nebo obdrženya sražené zálohy z těchto příjmů plátcem daně podle § 38h se započítají u poplatníka na daňovou povinnost až v tom zdaňovacím období, ve kterém budou vyplaceny nebo obdrženy. Obdobně se postupuje při stanovení základu daně a při evidenci příjmů ze závislé činnosti a z funkčních požitků.
Tady je formulář daňového přiznání i s přílohami ke stažení, najdeš tam i pokyny k vyplnění :
No kdysi jsem to dělala, šlo mi o to, že nevím jak to bude, když jsem v červenci odešla na mateřskou. S tím si v tom přiznání nejsem jistá… Proto bych byla radši kdyby mi to udělal někdo, kdo tomu rozumí. Ale možná to zkusim a jak radíte, nechám si to teda zkontrolovat.
@Alumina
a jsi zaměstnanec nebo živnostník? mateřskou se nic nemění, pokud jsi zaměstnanec, řekni si o potvrzení o zdan. přijmech a z toho vyplníš příjem, srážky, doplníš odpočet na poplatníka, který je 24 840 Kč i když jsi fakticky pracovala jen třeba pět měsíců a daň bonus na dítě(od měsíce co se narodilo měsíčně 1117 Kč). Pokud jsi živnostník, tak vyplníš přílohu 1, opět odpočet na tebe 24 840 a dítě to stejné. Je to jednoduché. Vyplň si to a paní na FÚ ti to zkontroluje, když bude něco špatně, hned opravíš a máš to.
@Alumina do přiznání se píšou skutečně obdržené příjmy, tedy ř. 2 z potvrzení. Kdyžtak mi pošli to potvrzení do SZ, juknu na to.
Hanula1212: ještě nemám od zaměstnavatele potvrzení o příjmech… Dávám to tu teprve do kupy
Prý to už poslal, ale zatím mi nic nedošlo. Potřebuju i nějaké jiné potvrzení? Od sociálky, kolik mi platili? To mě vůbec nenapadlo…
Potápka: kdyby bylo nejhůř, myslíš, že bych tě mohla poprosit o spolupráci? Ráda to zaplatím, jen když budu mít jistotu že je to ok.
Pokud jsi pracovala u jednoho zaměstnavatele tak víc než to potvrzení nepotřebuješ. Pokud máš nějaká potvrzení o zapl živ. pojištění, penzijko nebo potvrzení o úrocích, tak to tam dát. A pokud budeš uplatňovat bonus na dítě /děti, tak potvrzení od otce - jeho zaměstnavatele, že on bonus v roce 2012 neuplatňoval.
@AV píše:
@Alumina
a jsi zaměstnanec nebo živnostník? mateřskou se nic nemění, pokud jsi zaměstnanec, řekni si o potvrzení o zdan. přijmech a z toho vyplníš příjem, srážky, doplníš odpočet na poplatníka, který je 24 840 Kč i když jsi fakticky pracovala jen třeba pět měsíců a daň bonus na dítě(od měsíce co se narodilo měsíčně 1117 Kč). Pokud jsi živnostník, tak vyplníš přílohu 1, opět odpočet na tebe 24 840 a dítě to stejné. Je to jednoduché. Vyplň si to a paní na FÚ ti to zkontroluje, když bude něco špatně, hned opravíš a máš to.
Jsem na tom stejně, mateřská se tam tedy nedává, jestli dobře chápu, když jsem tam zadala vše, (úhrn příjmů i zaplacené daně, stavebko a životku, dítě tam asi dát nemůžu, když ho má nahlášený manžel) tak mi to vychází, že mi vrátí komplet všechno co jsem zaplatila, to je divné
ale vůbec bych se nezlobila ![]()