Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@unuděná no já mám na fene běžně 3 vrhy za život. Protože z ní nechci dělat dojnou stanici na štěňata a chci aby plemeni a chovu předala toho čeho si cením a kam dle mého plemeno má směřovat.
Ale taky mám fenu, která měla 1 vrh a konec. Štěňata jí nesedla, byly tam zdravotní problémy. Nebudu riskovat její zdraví. Měla jsem fenu, kde se vyskytla vada u štěňat. Dal už jsem na ni nekryla.
@kocourGarfield píše: Více
Znám chovatelkou, má pouze jednu fenku, taky měla zatím jen jednou štěňata. Chtěla vědět, zdá nebudou problémy, protože za pár let bude chtít jedno štěně pro sebe. Tento vrh prodala celý.
@kocourGarfield A proč teda zakladatelce neporadíš, jak je to s tím daněním, když sama máš CHS?
@unuděná píše: Více
No vždy jsem ji to řekli. Založi si živnost a bude podávat přiznání, platit odvody atd jako každý jiný podnikatel.
@JancaS84 Já ale reaguji na @kocourGarfield - pár lidí se mi jalo vysvětlovat jak je to s těmi štěňaty, ale navzdory tomu, že se v tématu nejspíš orientují, nijak nepomohli zakladatelce. Z logicky věci bych taky řekla, že pokud chce prodávat štěňata, tak samozřejmě musí danit ![]()
Samozřejmě daňové přiznání podat musíš.
Manžel tvrdí, že je tam rozdíl mezi ChS s více vrhy a 1 vrhem, pokud příjmy máš do 30 000 Kč. Protože u 1.vrhu si můžeš odečíst i veškeré náklady na fenu. Koukne na to doma.
Příspěvek upraven 18.03.24 v 12:17
@kocourGarfield
To chápu Dánové přiznání udělám ale musím mít hned živnost? Letos budu mít první 2 vrhy na 2 fenách
Já jsem pogooglila.
Chov psů je v České republice zájmovou činností, kdy chov a prodej psů je předmětem živnostenského oprávnění podle zák. č. 455/1991 Sb., zákon o živnostenském podnikání (dále jen,,živnostenský zákon“), kdy s chovem psů je spojena volná a i vázaná živnost.
http://www.stafbul.com/…hov_psu.html
evidentně je to rozporuplné a kdyby na to došlo, budeš muset nějak prokazovat, že to neděláš pravidelně, že se tím nechceš obohacovat atd.
Čili, pokud hodláš množit a prodávat dál, nejde jen o jednorázovou činnost, tak bys živnostňák mít měla.
@Anonymní píše: Více
Jo, pokud budeš mít 2 vrhy na 2 fenách tak ano. Tedy budeš je mít pod 1 CHS.
@Anonymní píše: Více
Podmínkou je výška příjmu (do určitého příjmu není třeba danit) a zároveň ale příležitostný příjem. 2 vrhy v jednom roce už pravděpodobně není příležitostný příjem. Pokud tě někdo napráská a bude kontrola, může být problém ![]()