Danění štěňátek

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
53190
18.3.24 11:43

Ok, dík za osvětu ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
18.3.24 11:46

@unuděná no já mám na fene běžně 3 vrhy za život. Protože z ní nechci dělat dojnou stanici na štěňata a chci aby plemeni a chovu předala toho čeho si cením a kam dle mého plemeno má směřovat.
Ale taky mám fenu, která měla 1 vrh a konec. Štěňata jí nesedla, byly tam zdravotní problémy. Nebudu riskovat její zdraví. Měla jsem fenu, kde se vyskytla vada u štěňat. Dal už jsem na ni nekryla.

• Citovat
  • Upravit
79818
18.3.24 11:48
@kocourGarfield píše: Více

Znám chovatelkou, má pouze jednu fenku, taky měla zatím jen jednou štěňata. Chtěla vědět, zdá nebudou problémy, protože za pár let bude chtít jedno štěně pro sebe. Tento vrh prodala celý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
18.3.24 11:48

@kocourGarfield A proč teda zakladatelce neporadíš, jak je to s tím daněním, když sama máš CHS?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35582
18.3.24 11:53
@unuděná píše: Více

No vždy jsem ji to řekli. Založi si živnost a bude podávat přiznání, platit odvody atd jako každý jiný podnikatel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
18.3.24 11:55

@JancaS84 Já ale reaguji na @kocourGarfield - pár lidí se mi jalo vysvětlovat jak je to s těmi štěňaty, ale navzdory tomu, že se v tématu nejspíš orientují, nijak nepomohli zakladatelce. Z logicky věci bych taky řekla, že pokud chce prodávat štěňata, tak samozřejmě musí danit :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
18.3.24 11:58

Samozřejmě daňové přiznání podat musíš.

Manžel tvrdí, že je tam rozdíl mezi ChS s více vrhy a 1 vrhem, pokud příjmy máš do 30 000 Kč. Protože u 1.vrhu si můžeš odečíst i veškeré náklady na fenu. Koukne na to doma.

Příspěvek upraven 18.03.24 v 12:17

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.3.24 12:11

@kocourGarfield
To chápu Dánové přiznání udělám ale musím mít hned živnost? Letos budu mít první 2 vrhy na 2 fenách

• Citovat
  • Upravit
53190
18.3.24 12:17

Já jsem pogooglila.
Chov psů je v České republice zájmovou činností, kdy chov a prodej psů je předmětem živnostenského oprávnění podle zák. č. 455/1991 Sb., zákon o živnostenském podnikání (dále jen,,živnostenský zákon“), kdy s chovem psů je spojena volná a i vázaná živnost.
http://www.stafbul.com/…hov_psu.html
evidentně je to rozporuplné a kdyby na to došlo, budeš muset nějak prokazovat, že to neděláš pravidelně, že se tím nechceš obohacovat atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
18.3.24 12:18

Čili, pokud hodláš množit a prodávat dál, nejde jen o jednorázovou činnost, tak bys živnostňák mít měla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
18.3.24 12:19
@Anonymní píše: Více

Jo, pokud budeš mít 2 vrhy na 2 fenách tak ano. Tedy budeš je mít pod 1 CHS.

• Citovat
  • Upravit
6617
18.3.24 12:19

Podmínkou je výška příjmu (do určitého příjmu není třeba danit) a zároveň ale příležitostný příjem. 2 vrhy v jednom roce už pravděpodobně není příležitostný příjem. Pokud tě někdo napráská a bude kontrola, může být problém :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35582
18.3.24 12:22

Ano, na to už musíš mít živnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
18.3.24 12:26