Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj holky
Je tu prosím někdo, kdo by pomohl vyplnit daňové přiznání? Vím, že je na internetu spousty interaktivních formulářů, ale nevím, zda jim mohu věřit. Vždy mi dělal daně zaměstnavatel, ale letos odmítl - mám příjem z pronájmu.
Děkuji
@Štěpulkaa Tomuhle věřit můžeš https://adisepo.mfcr.cz/…expert.faces a pak chceš Daň z příjmů fyzických osob - od roku 2013 včetně (EPO2)
S konkrétním dotazem klidně piš.
@j.a.n.i1 Moc děkuji. Jen jestli to dobře chápu, já pouze vyplním čísla z,,Potvrzení o zdanitelných příjmech" a ostatní to za mě spočítá? Z toho potvrzení potřebuji řádek 2, 6 a 12? Úroky z hypotéky vypíšu do řádku 47? Pochopila jsem to dobře?
@Štěpulkaa Na opsání toho potvrzení je tam přímo samostatná tabulka, která to pak rozdělí do správných řádků - je to ta výpočtová tabulka k paragrafu 6 (vpravo dole), ano, hypo do 47 (bydlíš tam, nemáš hypo na to co ponajímáš?) a pak na příjem z pronájmu do přílohy 2
@j.a.n.i1 Mám hypo na byt ve kterém bydlím. Příjem z pronájmu mám 140kč za to, že se pronajímají společné prostory v bytovce.
@Štěpulkaa Tak to je opruz, kvůli 140kč vyplňovat DP sama… i když nejsem si vůbec jistá, jestli ti ho i tak neměl zaměstnavatel udělat ![]()
@j.a.n.i1 Na internetu jsem našla, že pokud je příjem do 6000kč tak by měl zaměstnavatel, ale nebudu se s nimi dohadovat.
Ještě se zeptám, ta tabulka 1. sloupec = řádek 2, 2.sloupec = řádek 6 a 3. sloupec = řádek 12? A u té přílohy č.2 vyplním řádek 201 a zaškrtnu, že uplatňuji výdaje procentem z příjmů?
@Štěpulkaa Asi jo, já to potvrzení od zaměstnavatele nemám před očima, ale jo, vyplňuje se to tak jak to jde na tom potvrzení za sebou. A příloha 2 přesně tak ![]()
@j.a.n.i1 Ještě poslední dotaz když mám hypo i stavebko tak ty úroky sečtu nebo mohu uplatnit jen jedno?
@Štěpulkaa Pokud to obojí splňuje ty podmínky pro odečet, tak sečíst. Jo a počítej s tím, že bude FÚ chtít kopii obou smluv, buď to rovnou přilož k DP nebo můžeš čekat, zda se ozvou, ale řekla bych, že se ozvou na 99%
@j.a.n.i1 Kopii přiložím radši hned, vše jsem už měla připraveno pro zaměstnavatele. Nevíš zda budou chtít i výpis z katastru?
@j.a.n.i1 Mohla bych Tě poprosit o radu? Když je na dokladu „daňový doklad“, jedná se o fakturu?
@j.a.n.i1 Strašně moc ti děkuji za pomoc
s tvými radami to snad zvládnu vyplnit.
@Anonymní píše:
@j.a.n.i1 Mohla bych Tě poprosit o radu? Když je na dokladu „daňový doklad“, jedná se o fakturu?
Nemusí to tak být. Daňový doklad musí mít náležitosti stanovené zákonem, pojem faktura žádný zákon nezná.