Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Zdravím, manželovi dle několika kalkulaček a co jsem si sama vypočítala, měli vrátit cca 33000kč. Co se týče odpočtů, zahrnula se hypotéka, odbory, dvě děti a já (jsem na MD). Přišlo mu ale jen 9000kč, je tedy možné, že mě účetní zapomněla zahrnout? Nebo jsou kalkulačky jen orientační?
@Paprika.Cervena A zaplatil dost na daních, aby to bylo z čeho vracet?
@Paprika.Cervena jestli bereš mateřskou, tak ta se počítá do tvého příjmu. Je dost možné, že jsi překročila s příjmem hranici 68 tis. Kč za rok. Dávali jste účetní nějaké potvrzení nebo prohlášení o výši tvého příjmu? Nebo jak má ona vědět, že jsi bez příjmu?
Já příjem nemám, beru rodičovský příspěvek, účetní jsme dodali to, co chtěla. Na dani dal manžel nějakých 19000kč.
Předpokládám tedy, že přes všechny odpočty by měl mít minimálně zpět to, co zaplatil. Nebo se pletu? ![]()
Melo by to tak byt. Zkuste si vyzadat vypocet a zkontrolovat, co byli zahrnuto. Kdyztak musi ucetni opravit. Tady bez konkretnich cisel nejde rict, jestli bylo vse spravne.
Tak, myslim ze jedine, na cem muzete ziskat danovy bonus je, pokud odectete deti a jde to do minusu, to vam pak mohou vratit vice
Pokud dal na dani 19 tis, pak by odpocet 2 deti byl za mesic 1117 za prvni a 1417 za druhe.. ale nevim, jake jsou ostatni vydaje ![]()
@Paprika.Cervena ahojky a neodečítjí se mu děti měsíčně v každé výplatě…manžel to tak má, takže za děti nám nic nevrací…dostane spátky jen za sebe-popltníka 1240 kč, za mě - manželku 24800 kč a školkovné 1600 kč…je to za rok 2016…zaléží na tom jestli jsi v tom roce neměla přechod z mateřské na rodičák…
Děti má měsíčně, to bych pochopila, ale když si odečítá mě, tak je to přece taky skoro 25000kč, pak nechápu, proč vrátili jen 9000kč
Samozřejmě za účetní zajde, jestli tam není chyba.
Jinak jsem na rodičák přecházela vloni, ale příjmy právě 68000kč nepřesáhly, počítali jsme to. Proto to nechápeme ![]()
Pokud jsi na MD, tak tě odečíst nemůže, protože PPM se počítá do příjmu. Takže nejdříve je potřeba ujasnit si pojmy. Pokud jsi na RD a pobíráš RP, tak si tě odepsat může.
Vše se odvíjí od hrubého příjmu. Tedy 12× hrubý příjem. To se vynásobí 1,34, tím dostaneš super hrubou mzdu, že které se vypočítá 15% a dostaneš odvody, které měl za rok. Z toho je potřeba odečíst 12×2070, což je odečitatelná položka na poplatníka a potom 12× odpočet na děti. Pak dostaneš skutečnou částku, kterou manžel zaplatit za rok na daních. Nemůže za tebe dostat víc než odvedl. Hypo se do toho nepočítá, ta je navíc a je to 15% ze zaplacených úroků.
@Paprika.Cervena pokud si přecházela v loni s mateřské na rodičák, tak jsi měla nárok i na dovolenou a navíc i na vrácení daně - za poplatníka…tak nevím zda jste to spočítali dobřě…nám to tak vevyšlo v roce 2015 měla jsem 48000 kč mateřskou za leden- květen+ 22000 kč za dolenou a vrátili mi daně za poplatníka 1240 kč…to, že jsem přesáhla částku nemluvě, ale nesmějí vracet i žádné danové vyrovnání…
@Sweet_Angel2 Ten výpočet máš blbě, jelikož dětmi je možné jít do mínusu, tak je nesmyslné je započítávát před výpočtem vratky za manželku a naopak 15% z ůroků z hypo by se tam započítat mělo.
@Sweet_Angel2 píše:
Pokud jsi na MD, tak tě odečíst nemůže, protože PPM se počítá do příjmu.Takže nejdříve je potřeba ujasnit si pojmy. Pokud jsi na RD a pobíráš RP, tak si tě odepsat může.
Vše se odvíjí od hrubého příjmu. Tedy 12× hrubý příjem. To se vynásobí 1,34, tím dostaneš super hrubou mzdu, že které se vypočítá 15% a dostaneš odvody, které měl za rok. Z toho je potřeba odečíst 12×2070, což je odečitatelná položka na poplatníka a potom 12× odpočet na děti. Pak dostaneš skutečnou částku, kterou manžel zaplatit za rok na daních. Nemůže za tebe dostat víc než odvedl. Hypo se do toho nepočítá, ta je navíc a je to 15% ze zaplacených úroků.
ježíš, blbost, klidně může odečíst slevu na manželku, která bere PPM nebo pracuje, když nepřesáhne tu hranici 68 tisíc za rok…