Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@j.a.n.i1 to nevím, ale když jsem dávala čestné prohlášení manželky je tam napsáno, zároven prohlašuji, že jsem za rok… neuplatnovala žádné danové přiznání.
Netuším, jak je to přesně, ale známý pokud si chtěl dát do daní „slevu na manželku“, tak si daňové přiznání musel udělat sám. Jeho kolegové takhle o ty peníze přišli.
Tohle je naše několik let stará zkušenost, nevím, jak to funguje nyní.
@nelinka204 Ale to, co ty si napíšeš do čestného prohlášení přece nijak neovlivňuje to co se smí nebo nesmí…
Opět zopakuji, příjem 68000kč jsem nepřesáhla. PPM činilo v roce 2016 cca 18300kč a z práce v hrubém za proplacenou dovolenou cca 28000kč. Tudíž jistě správně počítám, že do 68000kč je to daleko.
Jinak si mě manžel odečítal již v minulosti a nebyl s tím problém. Ovšem letos nám to nějak nesedí.
Beru to správně, že i kdyby si odečítal jen mě, tak i přesto by mu měli vrátit to, co sám zaplatil, nebo ne?
@Paprika.Cervena Ano, bereš to správně, určitě bych se na jeho místě zeptala účetní… podle toho rozdílu by fakt mohla být zapomenutá sleva na manželku.
@j.a.n.i1 Děkuji, zkusila jsem si znovu dát kalkulačku na internetu, neuvedla jsem děti, tudíž jsem dala daň vyšší o těch cca 30000kč a stejně stále vychází přeplatek cca 33000kč.
Pokud se tedy potvrdí, že jsem nebyla odečtena, může to účetní napravit, nebo se to musí řešit už přes finančák, když je březen?
@Paprika.Cervena Přesněji řečeno, pokud bylo od manžela vše v prohlášení vyplněno a od tebe doloženo, tak to účetní opravit musí - její chyba, její problém.
@j.a.n.i1 A pokud by dejme tomu došlo k chybě a třeba mé prohlášení někam založila, tím pádem ho proto nedoložila?
@Paprika.Cervena Tak je její problém, že ho založila, ona tu vratku musí přepočítat… on nic nikomu nedokládá, celou vratku počítá a doklady archivuje ona.
Tam se to počítá ze skutečně zaplacených daní, takže je otázka, zda to máš dobře spočítané…tvůj roční příjem nesmí překročit 68 tisíc, myslím, že se tam počítá všechno i rodičák…takže je otázka, zda to splňuješ a zda mu ještě mají z čeho vracet…zda zaplatil na daních tolik, aby bylo z čeho odečíst i ženu…
vybodni se nějaký kalkulačky na netu, zkus si vyplnit rovnou ten interaktivní formulář na daně a uvidíš, co ti to vyhodí, pokud znáš všechny údaje, tak to bude nejpřesnější a spočítá ti to samo
Příspěvek upraven 09.03.17 v 11:46
Vzala jsem 12 výplatnic a dle toho to spočítala. Opět opakuji, umím počítat ![]()
Stejně jako opět opakuji a naposledy, že jsem neměla příjem vyšší než 68000kč. Pořád dokola ![]()
Jo jen tak mimochodem, pro všechny co tu řeší, jestli to zakladatelka dobře spočítala, to vůbec nehraje roli, protože mzdovka to nemá šanci jak zkontrolovat, takže tu slevu uplatní i v případě, že by to bylo spočítané blbě (krom případu, kdy i manželka pracuje u stejné firmy a překročila by to příjmem od nich).
@krokodylek Ne, rodičák se do toho fakt nepočítá, to je sociální dávka a ne příjem.
@Paprika.Cervena píše:
Stejně jako opět opakuji a naposledy, že jsem neměla příjem vyšší než 68000kč. Pořád dokola
Ono i kdybys měla, tak to účetní nijak nezjistí…
@Paprika.Cervena píše:
@j.a.n.i1 Děkuji, zkusila jsem si znovu dát kalkulačku na internetu, neuvedla jsem děti, tudíž jsem dala daň vyšší o těch cca 30000kč a stejně stále vychází přeplatek cca 33000kč.Pokud se tedy potvrdí, že jsem nebyla odečtena, může to účetní napravit, nebo se to musí řešit už přes finančák, když je březen?
A dali jste té účetní prohlášení / potvrzení o tvých příjmech?