Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ty nemáš doma z loňska kopii daňového přiznání z finančáku? Odevzdává se originál a kopie, která ti po orazítkování zůstává!
@teroonka píše: Více
Nemám. Píšu, že to dělal ex a asi to má u sebe, ale nekomunikujeme spolu a asi mi to nedá. Proto se ptám, jestli se to dá získat i jinak.
@Anonymní píše: Více
Přiznání najdeš po přihlášení na portálu Moje daně - online finanční úřad. Potřebuješ na to třeba bankovní identitu nebo identitu občana
Tak daňová poradkyně je snad od toho, aby to zvládla podat aniž by viděla to loňské? To si to můžeš rovnou udělat sama. ![]()
Já si ho podávám sama, nikdy mi na FA nepotvrzovali kopii, prostě dám na podatelnu originál, ten si orazitkuje a nechá si to tam. Kdyz si neudelam kopii tak ji nemam. Klidně to mohl manžel posílat datovkou. Jestli ti dají kopii nevím, ale jestli si to tam od všech lidí schovávaji, tak to by museli mít barák snad jen na to, možná to skenuji do počítače těžko říct, leda tam zavolat a zeptat se.
@ivašot. píše: Více
Dekuji za plodnou odpověď. ![]()
Ja jsem tam uz koukala a nějak jsem nenašla jak se tam přihlásit. Tak si s tím pohraju. Takže by tam melo byt to moje loňské a jen si ho vytisknu, jo?
Mojedane > Online finanční úřad > Přihlášení
Přihlásit se můžeš datovou schránkou nebo pomocí identity občana. Tam je několik možností. Tím se dostaneš na daňovou informační schránku (DIS+), kde si pod svým jménem otevřeš informace o sobě. V rubrice Poslední pohyby na osobních daňových účtech najdeš poslední přiznání v pdf s růžovým podkladem i bez něj.
Opravdu máš tak vysoké výdaje, že se nemůžeš spokojit s třicetiprocentním paušálem?
@JTom Tak pokud uplatnuje odpisy z nemovitosti, zak fakt neni duvod spokojovat se se 30% paušálem.
@Netopýr1 píše: Více
Všechna přiznání zůstávají ve spisu fyzicky cca 3 roky, pak se přesunou do archivu a asi po 10 letech jsou předány centrálnímu archivu. To jen pro informaci.
@JTom píše: Více
Moc děkuji za podrobný návod. ![]()
Co se toho paušálu. Já tomu opravdu nerozumím, dělaly se tam nějaké odpisy z pořízení té nemovitosti a ona se současně pronajímá, pro mě je to španělská ves, tohle si hlídal manžel, já jsem v tomto fakt mimo. Měli jsme toho víc a celé to spravoval manžel, mně zůstala jen tady ta jedna věc. Ale zas uplně hloupá nejsem, tak doufám, že do toho nějak „vpluju“.
Výdaje k příjmům z pronájmu lze využít buď skutečné nebo ve výši 30% příjmů. U tebe jde o výdaje skutečné. A zřejmě vychází lépe, když je daňová poradkyně využívá. Já bych taky chtěla vidět to loňské přiznání. Určitě bude poradkyně potřebovat nějaký odpisový plán, na základě kterého bude odpisy uplatňovat, těžko může tušit, jak byly odpisy v minulých letech uplatňovány. Co se týká toho přiznání, zkus ten návod, co je tady. Nebo se zkus domluvit s poradkyní, ona určitě ví, jak se k přiznání dostat.
@Hanula1212 píše: Více
Odpisový plán mám, to mi manžel dal. A opravdu moc děkuji za věcné rady. Jsem za ně moc vděčná, protože jsou to pro mě nové věci a připadá mi to zatím těžko uchopitelné. Ale už jsem zvládla těžší věci, zvládnu i toto.
platíš si daňovou poradkyni, zkus si s ní na to sednout a ona ti řekne co a jak.
@Hanula1212 píše: Více
Zatím jsem jí nic nezaplatila, jen předběžná konzultace po telefonu, kdy mi řekla, ať jí naposílám všecko, co mám mailem.
Prosím o radu někoho, kdo tomu rozumí. Daňové mi vždycky dával manžel. Vloni jsme se rozvedli a nemáme úplně vstřícný vztah. Letos si ho budu podávat já sama a mám to trochu komplikovanější, protože pronajímám dům a jsou tam nějaké odpisy a další věci. Nikdy jsem to neřešila, léta to dělal manžel. Moje daňová poradkyně mi dnes mailem sdělila, když jsem jí zaslala co mám, že by chtěla vidět to loňské přiznání, aby věděla, jak mi to má udělat. Můžu si to někde vytáhnout? Nebo když zajdu na finančák, tak mi ho vytisknou? Ať nejsem úplně za blbce. Nebo jak můžu získat mé loňské daňové přiznání prosím?