Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj, potřebovala bych radu. Jsem studentka VŠ (je mi dvacet) a práci nemám, jen brigády. Teď mi přišel mail od jedné firmy, se kterou jsem spolupracovala a vydělala jsem si tam v listopadu cca 2000 Kč. Napsali mi, abych nezapoměla vyplnit přiznání.
Ale nikdy jsem to nedělala a myslela jsem si, že studenti to ani nedělají. Když jsem to spočítala, za loňský rok jsem si vydělala (na smlouvy) kolem 7000 Kč.
Kolik z toho je v mém případě daň?
Musím to opravdu přiznávat, nebo je to malá částka a ta firma mi to posílala jen jako upozornění (někteří si tam totiž vydělali i 10 tisíc)?
Je to malá částka. Pro jistotu si zavolej na fú, jestli se něco nezměnilo, ale bylo to tak, že pokud sis nevydělala více než 20 tis, tak daňové přiznání podávat nemusíš.
Firma, když dělá zůčtování, tak ti to poslat musí.
Myslím, že ta hranice je dokonce jen 15 tisíc ročně, ne? Pokud si vyděláš méně, daně platit nemusíš.
Bylo to 6, pak to zvedli na 15 a někde jsem četla, že to je snad 20. Ale i 15 by ti stačilo - rozhodně máš míň.
lonský stav věci - nevím o tom, že by se z toho něco za posledních pár měsíců změnilo:
těch 6.000,– u kterých se nemusí danit vůbec nic platí stále např. u slouvu na dílo a pak je ještě ta hranice 20.000,– jako „příležitostná neopakující se činnost/výdělek“ v zákoně jsou stanoveny přesné podmínky.
ale tohle se netýká pracovních smluv, dohody o provedení práce, dohody o pracovní činnosti… tyhle výdělky jsou zdaněny vždy u zaměstnavatele buď srážkvou nebo zálohovou daní. Zakladatelko - ty jsi ty smlouvy(případně jejich zaplacení) měla současně nebo postupně za celý rok?
Pokud jsi měla souběh více zaměstnání/brigád se zálohovou daní v jednou období tak musíš podat daň. přiznání.