Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Podle mě by to šlo jen tehdy. Pokud on by si to dítě, díky střídavé péči, taky odecital za část roku. Vaše bude vždycky první a to co by si uplatňoval jen za část, tak by bylo druhé. Leda @Hanula1212 by nám to tady mohla pomoci rozlousknout přesně. Předem díky
Přesně jak píše @Cenarius . Zjednodušeně řečeno, nemůžete mít dvojku, když nemáte jedničku. Nebere se pořadí dětí „v rodině“, ale v rámci společné domácnosti. Pokud se celý rok tváří matka dítěte, že je ve společné domácnosti s ní, pak vy nemůžete říct, že je ve společné domácnosti s váma a jen si na něj neuplatňujete zvýhodnění.
@Hanula1212 píše:
Přesně jak píše @Cenarius . Zjednodušeně řečeno, nemůžete mít dvojku, když nemáte jedničku. Nebere se pořadí dětí „v rodině“, ale v rámci společné domácnosti. Pokud se celý rok tváří matka dítěte, že je ve společné domácnosti s ní, pak vy nemůžete říct, že je ve společné domácnosti s váma a jen si na něj neuplatňujete zvýhodnění.
Ještě by se mohli tvářit, že žíjí spolem uplně všichni jako jedna velká rodina, v jedné velké společné domácnosti.
![]()
@Hanula1212 píše:
@Lama Lama tak to mě nenapadlo![]()
Naší paní z finančáku jo
Ale to už byl takový zoufalý pokus, jak z toho vybruslit, když si stanovila podmínku, že musím napsat prohlášení, že s dětmi nežiji ve společné domácnosti, pokud chce děti ve střídavé péči uplatnovat celý rok exmanžel. Já to odmítla a ona nevěděla, jak z toho ven. Tak řekla, že je tu vlastně ještě možnost, že všichni ( včetně jeho nového dítěte a vyživované manželky), žijeme ve společné domácnosti. A rychle se rozloučila, než jsem jí zamítla i tento fantas.
Ahoj, prosím radu. Muž si musí kvůli pracovnímu úrazu udělat daně sám a teď jsme v koncích, co se týče děti. Rozsudkem má danou střídavou péči na staršího, ten má tp u mamky, muž si ho neodecita vůbec. Ona si ho odečítá jako své druhé dítě. Teď máme společné. Lze si ho odečíst jako 2.dite v rodině, nebo máme smůlu a musí být brané jako 1? Sama mám ještě starší, ale teď jsem na rodičovské a odečítat nemůžu. Nejsme manželé, takže mého staršího si odečíst taky nemůže. Jak je to tedy s tím pořadím? Protože si mamka staršího odečítá jako své druhé dítě a uplatňuje ho celý rok, musíme my odečítat jako první, nebo lze jako druhé v rodině. Děkuji. Když pracuji, je to jednoduché, odečtu si svoje dvě děti, ale takhle nevíme.