Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobrý den,
dotaz spíše pro mzdovou účetní. jak vypočtu daňový bonus z poloviny odpracovaného měsíce(tedy z poloviny mzdy), zbytek zaměstnanec čerpá ošetřovačku. Je to z hrubé odpracované mzdy, tedy za polovinu měsíce? Nebo se počítá jinak? 3děti, samoživitel. Děkuji
Jak z hrubé mzdy? Bonus na děti se počítá ze zálohy na daň. Aby mohl být daňový bonus vyplacen, musí být hrubá mzda aspoň polovina minimální mzdy.
Příklad (pro zjednodušení píšu zrovna superhrubou mzdu):
Superhrubá mzda za březen 20000,– daň 15% 3000 -2070 = 930,– mínus zvýhodnění na dítě 4751= daňový bonus 3821,–
Ošetřovačku do toho vůbec nepleťte, to je dávka. Do mzdy vůbec nejde.
díky moc. jestli tomu dobře rozumím i kdyby to byla jen polovina zmiňované částky a byl odpracovaný jen z poloviny měsíc, vypočte se z hrubé částky 10000,–, což splňuje polovinu minimální mzdy. Pokud bude na ošetřovačce celý měsíc a neodpracuje ani jeden den, bonus se nevyplácí a zaměstnanec může žádat až v ročním zúčtování? ještě jednou díky
@Hanula1212 píše:
Jak z hrubé mzdy? Bonus na děti se počítá ze zálohy na daň. Aby mohl být daňový bonus vyplacen, musí být hrubá mzda aspoň polovina minimální mzdy.
Příklad (pro zjednodušení píšu zrovna superhrubou mzdu):
Superhrubá mzda za březen 20000,– daň 15% 3000 -2070 = 930,– mínus zvýhodnění na dítě 4751= daňový bonus 3821,–
Ošetřovačku do toho vůbec nepleťte, to je dávka. Do mzdy vůbec nejde.
Tak jsem to myslela, ale zkrátila, abych to nemusela vypisovat.
Všude se píše, že pro přiznání daňového bonusu je potřeba, aby hrubá mzda byla polovina minimální mzdy. Když si ale zadám do kalkulačky menší ( např. 4000) i přesto mi to daňový bonus výpočitá a i účetní mi řekla, že ho budu mít.
Jak to tedy je? Nebudu to muset potom vracet? Děkuji za odpovědi ![]()
Co je to za kalkulačku? K vyplacení bonusu musí být hrubá mzda aspoň ve výši poloviny minimální mzdy. To je zákon. Doufám, že mzdovku pohlídá aspoň program, když to ona sama neví.
Tak počítá špatně §35d odst. 4 zákona o daních z příjmů
Plátce daně je povinen vyplatit poplatníkovi měsíční daňový bonus ve výši stanovené tímto zákonem při výplatě příjmů ze závislé činnosti, jestliže jejich úhrn vyplacený nebo zúčtovaný tímto plátcem za příslušný kalendářní měsíc (§ 38h odst. 1) dosahuje u poplatníka alespoň výše poloviny minimální mzdy,
Tak to potom nechápu, proč to tam tak mají.
Já tam pracuji dlouhodobě a roční limit určitě splním. Jen teď jsem tam větší část měsíce nebyla.
@Enoulik tak se to vrátí v ročním zúčtování. Mzdovce by to měl program pohlídat.