Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jelikož tady zazněl vícekrát dotaz, co muže vede k darování spermatu, pokusím se, jelikož jej sám takto daruji, na to odpovědět. Nechci se psát primárně nějakou sebeinzerci, tu mám jinde, ale spíše v diskusi k věci popsat svůj pohled. Budu psát pochopitelně sám za sebe, jsem jiná osoba než ten „plodnymuz“, který byl původně tázán, a motivace se jistě u různých lidí liší.
1. Ač to může znít v dnešní době zvláštně, tak touha pomáhat. Někdo daruje krev, jiný je v registru dárců kostní dřeně, někdo dává peníze na charitu, koná dobrovolnické aktivity atd. V principu je to stejné, některé z těch výše jmenovaných věcí dělám také. Člověk bez nároku na protiplnění udělá něco pro někoho jiného, který to potřebuje. Nejde z mé strany jen o čistý altruismus, ale i vlastní dobrý pocit z této pomoci.
2. Určitá mužská touha šířit vlastní geny, zároveň možnost mít vlastní stabilní rodinné zázemí tímto šířením genů nerušené a zároveň geny šířit mezi ženy, které si mohu vybrat nebo je po uvážení již na základě písemného kontaktu či osobní schůzky odmítnout.
O to mít vícero dětí s různými ženami bych za cenu neustálého střídání partnerek a rozvracení vlastních rodin rozhodně nestál, o detailech jako alimentační povinnost nemluvě. V tomhle je mi mít stabilní rodinu přednější. Stejně tak bych nedaroval sperma do různých center asistované reprodukce, kde se jej může „vzít“ fakticky každý. Nejen z příspěvku výše uvedeného důvodu právní nejistoty skutečné anonymity takového dárcovství, ale i jak potkávám v životě různé lidi, tak některým ženám (ať již kvůli individuálním či skupinovým vlastnostem) bych sperma prostě nedaroval. Samozřejmě u příjemkyně toho moc člověk nepozná, ale něco i za těch pár minut setkání a kontaktu přes mail přeci jen vysledovat jde. Navíc, pokud vidím konkrétní příjemkyni, která mi pak třeba pošle fotku dítěte, mám z věci daleko hřejivější pocit u srdce, než kdybych za pár stovek masturboval někde v reprodukčním centru a vlastně dál nic nevěděl. Tím se vlastně obloukem vracím k prvnímu důvodu.
3. Naopak mi nějak nejde o sex (z důvodu věrnosti daruji jen stříkačkovou metodou) ani o peníze, byť obě tyto motivace, ač je nesdílím, u některých lidí do jisté míry chápu, zvláště ten sex u nezadaných dárců. Pokud bych si za to nechal platit, opravdu bych si osobně připadal jako prostitut. Vzhledem k míře rizika a skutečnosti, že jsem člověk s běžným příjmem vysokoškoláka ze střední až vyšší střední příjmové třídy, by mě nějaká ta stovka či pár tisíc korun za to samo o sobě stejně nestálo, tady je ta motivace opravdu jinde.
Ahoj. Nevím, zda je to úplně správný dotaz k této diskuzi, ale zajímalo by mě, zda má někdo z vás konkrétní zkušenost s dárcovstvím spermatu. Chtěla bych dítě, ale jsem single, a na dítě mám již pokročilý věk (36). Mám pár kamarádů na sex, ale ti do toho jít nechtějí, ani za cenu, že nebudou uvedeni v RL a nečinila bych si žádné finanč. nároky, prostě nechtějí zafungovat ani jako dárci, a nejsem typ, který by dělal podraz bez jejich souhlasu. Hledám tedy jiné možnosti. Co mi však brání v tom, jít do nějakého anonymního mimolékařského dárcovstí (a lékařské naše legislativa bohužel samotné ženě neumožňuje), je velký strach z nějaké nákazy. Nevím, jak v praxi vše probíhá, ale předpokládám, že pánové, kteří tyto „služby“ nabízejí, chtějí zůstat v naprosté anonymitě, proto si ani nedokážu představit, jak by se mohli prokázat věrohodnými zdravotními testy. Neznám ani nikoho, kdo by si takto k dítěti dopomohl. Máte tedy někdo konkrétní zkušenosti, poradíte? Děkuji.
Zkušenost nemám, ale na Tvém místě bych to asi riskla s nějakým tím kamarádem. Pokud po něm pak opravdu nebudeš nic chtít, tak to zas takový podraz není
Koneckonců, snad ví, že pokud souloží, může vzniknout dítě, ne
Nějakého anonymního dárce bych nevolila - měla bych taky strach z chorob, může mít nějakou geneticky přenosnou nemoc, přece jenom, toho kamaráda aspoň trochu znáš (třeba i rodinu, ne?) Každopádně hodně zdaru ![]()
@ruzovasrnka Jak podraz není?!
Tobě by bylo fuk, kdybys někde bez svého rozhodnutí měla dítě? (V případě, že by to bylo biologicky možné.)
@Litta píše:
@ruzovasrnka Jak podraz není?!Tobě by bylo fuk, kdybys někde bez svého rozhodnutí měla dítě? (V případě, že by to bylo biologicky možné.)
No tak, spousta žen jsou dárkyně vajíček, muži dárci semene a po světě jim běhá x dětí ani o tom neví
Rodiče jsou především ti, kteří vychovávají. Jako jednoznačně je lepší model klasická rodina, ale holt když to vázne…Mě by nevadilo být dárkyní vajíček, pokud bych si odmyslela ta velká zdravotní rizika, takže by mi ani nevadilo někde „mít dítě“ a nevědět o tom
Já bych řekla, že sperma od dárce je z hlediska chorob určitě bezpečnější než nějaký kamarád
Každý dárce prochází v centru nejdříve přísnými testy na všemožné choroby.
@ruzovasrnka Tak dárci s tím počítají přece. Ale kamarád, když ještě píše, že je má na sex, ale nesouhlasí s dohodou, tak kdyby to udělala bez jeho vědomí, tak je to teda fakt kráva.
@Pajka89 Ale zakladatelka nejspíš nemyslela dárce v centru - to nemůže když je single, asi myslela nějakého přes inzerát - a tam mi to připadá dost o h.ubu
@ruzovasrnka píše:
No tak, spousta žen jsou dárkyně vajíček, muži dárci semene a po světě jim běhá x dětí ani o tom nevíRodiče jsou především ti, kteří vychovávají. Jako jednoznačně je lepší model klasická rodina, ale holt když to vázne…Mě by nevadilo být dárkyní vajíček, pokud bych si odmyslela ta velká zdravotní rizika, takže by mi ani nevadilo někde „mít dítě“ a nevědět o tom
Jenže ten kamarád by o tom jaksi věděl a navíc by věděl, ze to je bez jeho souhlasu. Ty, kdyz půjdeš darovat, tak s tím taky musíš souhlasit
Ahoj, nemohli jsme mít s manželem děti přirozenou cestou.
On nemá vůbec spermie. Chodili jsme do Car. Už dopředu jsme, teda manžel, koukal na dárce spermatu. Dokonce si s nimi i psal.
Neměla jsem z toho dobrý pocit. Vše mi četl. Třeba manželka o tom neví, co testy? Jsem v pořádku.
Samozřejmě je to jen na tobě. On ti nemusí říct o sobě celou pravdu.
Dokonce jeden mu psal, že to nemusí dát asi stříkačkou, že budu ležet, on se připravý, a jen do mě normálně stříkne.
No, furt to bude jen tvé rozhodnutí.
Každopádně držím palce ať se rozhodneš jakkoliv
@Anonymní píše:
Ahoj. Nevím, zda je to úplně správný dotaz k této diskuzi, ale zajímalo by mě, zda má někdo z vás konkrétní zkušenost s dárcovstvím spermatu. Chtěla bych dítě, ale jsem single, a na dítě mám již pokročilý věk (36). Mám pár kamarádů na sex, ale ti do toho jít nechtějí, ani za cenu, že nebudou uvedeni v RL a nečinila bych si žádné finanč. nároky, prostě nechtějí zafungovat ani jako dárci, a nejsem typ, který by dělal podraz bez jejich souhlasu. Hledám tedy jiné možnosti. Co mi však brání v tom, jít do nějakého anonymního mimolékařského dárcovstí (a lékařské naše legislativa bohužel samotné ženě neumožňuje), je velký strach z nějaké nákazy. Nevím, jak v praxi vše probíhá, ale předpokládám, že pánové, kteří tyto „služby“ nabízejí, chtějí zůstat v naprosté anonymitě, proto si ani nedokážu představit, jak by se mohli prokázat věrohodnými zdravotními testy. Neznám ani nikoho, kdo by si takto k dítěti dopomohl. Máte tedy někdo konkrétní zkušenosti, poradíte? Děkuji.
![]()
to bych si raději dala seznamovací inzerát a hledala normálního partnera než takto riskovat zdraví, nebo myslíš, že se ti někdo zcela při smyslech a normální přihlásí? Leda úchyl…(nemluvím o legálních a registrovaných prověřených dárcích v CAR)
Proč by se nepřihlásil? Osobně v tom jako dárce nevidím problém. Svojí identitu si chráním a navíc drtivá většina matek po ní za účelem určení otcovství pátrat nebude a dělat to nehodlá. Daruji jen přes stříkačku bez sexu, takže mi žádné zdravotní riziko nehrozí. Samozřejmě záleží, jak si lidé při osobní setkání navzájem sednou, někomu vysloveně nesympatickému bych následně určitě nedaroval. Oproti darování přes CAR takto mohu vyfiltrovat i ženy, např. Romky, kterým bych nikdy na základě svého uvážení sperma nedaroval a dítě s nimi mít nechtěl.
Že je to riziko pro příjemkyni? Nepochybně ano, ale otázka je do jaké míry větší než třeba těch pár jejích kamarádů, které má na sex a i oni asi nemají na sex jen tuto ženu.
Díky za názory. Ano, ve včerejším příspěvku jsem myslela dárce mimo CAR, kde jako žena single nemám šanci. Možnosti seznamovacího inzerátu (hledám partnera) jsem zkusila. Nemyslím si, že by všichni anonymní/inzerátoví dárci měli být úchylní či něco podobného, ale rizik tam je hodně
Vlastní kamarádi na sex mohou být riziko, ale v mém případě je znám dobře. Samozřejmě, že jistotu mít nemohu, ale v důsledku jistotu nemůže mít nikdo u nikoho (i manželé a manželky jsou nevěrní). Krom jiného jsou zde možnosti ochrany, což by při plánovém početí možné nebylo.
@Anonymní píše:
Díky za názory. Ano, ve včerejším příspěvku jsem myslela dárce mimo CAR, kde jako žena single nemám šanci. Možnosti seznamovacího inzerátu (hledám partnera) jsem zkusila. Nemyslím si, že by všichni anonymní/inzerátoví dárci měli být úchylní či něco podobného, ale rizik tam je hodněVlastní kamarádi na sex mohou být riziko, ale v mém případě je znám dobře. Samozřejmě, že jistotu mít nemohu, ale v důsledku jistotu nemůže mít nikdo u nikoho (i manželé a manželky jsou nevěrní). Krom jiného jsou zde možnosti ochrany, což by při plánovém početí možné nebylo.
hledej tady http://www.drbna.cz/index.php?…