Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
S tímto jsem se nesetkala, jeho manželka by věděla, že je dárcem? Že chce pomoct své kamarádce a mít s ní dítě?
Znám případ, kdy takto „pomohl“ kamarádce kamarád - ale je gay. Je normálně zapsán v rodném listě a s dítětem se vídá, žije ale s mužem ![]()
@Kallkapa ta, se kterou žije (matka jejich dítěte), tak ta samozřejmě nic neví. On tvrdí, že s ní stejně nechce být, jsou spolu kvůli dítěti.
Mě jen zajímalo, jestli se tohle někdy stalo, jestli třeba chlap pomohl své milence, bývalé přítelkyni a tak, i když zůstal s jinou.
Vím o jedné slečně. Tam to ale bylo maličko jinak. Je to lesbička. Šla na víno s kamarádem, opili se a vzniklo dítě. Mám pocit, že on si nepřál, aby se narodilo. Narodilo se a ta slečna požaduje alimenty.
Takže jsem nepomohla.
Ale vim, že to u tebe dopadne dobře ![]()
Znám několik případů. A je to případ od případu jiné. Od těch, kdy se víckrát neviděli (z důvodu nepřekonatelného odporu
) až po ten případ, kdy jeho aktuální manželka akceptovala nemenželské dítě svého muže a všichni jsou kamarádi. Opravdu, co člověk - to jiný osud.
Mam jednu znamou, ktera ma obe dve deti s kamaradem, protoze je manzel neplodny. ale netusim, jestli o tom vi i manzel, zase tak hodne se nezname. ale tohle vim natuty ![]()
Znám takový případ, otec v RL nechtěl být, ale dítě občas navštěvuje.
Dobrý den chtěla jsem se zeptat zda má někdo smlouvu o darování spermatu. Řešíme společně s kamarádem malý ale zásadní problém. Kamarád mi daruje sperma, jeho přítelkyně o tom neví, chtěla bych vytvořit smlouvu abych zamezila případných potíží které by jednou mohly nastat. Např. že by chtěl dítě vídat a nebo já abych nemohla nárokovat alimenty. Prostě takové zaopatření pro mě i pro něj.
Obávám se, že v našem právním řádu ti žádná smlouva nezaručí stoprocentní ochranu, která by zamezila případným dalším potížím.
Aspoň tedy já jako chlap bych do toho nešel, protože pokud se to dítě narodí a ty změníš názor a nahlásíš mě jako otce, tak mi žádná taková smlouva nepomůže, protože v zájmu dítěte je, aby mělo oba rodiče a aby když už se společně nepodílí na jeho výchově, tak aby aspoň rodič, který se nepodílí na výchově na tuto výchovu přispíval, tedy platil alimenty.
Situace by byla jednodušší, kdybys byla vdaná, ale ani tak by to nebylo stoprocentní.
A asi by neřešila nic ani případná vysoká sankce uvedená ve smlouvě při jejím porušení, protože ta by asi nebyla platná, odporovala by pravděpodobně zákonu.
Stoprocentní souhlas s Heinekenem. Taky bych do toho nešel, i kdyby to vypadalo sebevíc lákavě. Vždycky je i možnost anonymního darování spermatu a anonymního oplodnění přes „zdravotnické zařízení“ ![]()
@Jura007 píše:
Stoprocentní souhlas s Heinekenem. Taky bych do toho nešel, i kdyby to vypadalo sebevíc lákavě. Vždycky je i možnost anonymního darování spermatu a anonymního oplodnění přes „zdravotnické zařízení“
Tak s tím nemohu souhlasit. V našem právním řádu musí mít žena partnera, aby jí vůbec nějaké spermie v car zavedli (jeho nebo od anonymního dárce). Sama řeším podobnou situaci a jsem vděčná za býv. přítele, který do toho se mnou jde. Ostatní je jen na ústní domluvě, že nebudeme po sobě nic nárovat. Smlouvou nic takového upravit nelze (lze ji napsat, ale pochybuju, že by měla nějakou právní váhu). Takže je o jen a jen o vzájemné důvěře
Něco podobného se snažím také vyřešit. Ale narážím na veliký problém s tím, že není ve skutečnosti kdo by se zapsal do RL. Ze strany milence je žádána naprostá diskrétnost. Přes právníka jsem zjistila, že ani smlouva o tomto dárcovství neexistu, protože vždy je brán zřetel a ohled na práva dítěte. Takže z této situace není jiné východisko, než to hodit za hlavu anebo si budete natolik důveřovat, že se do RL zapíše a nebo ne, ale bude riskovat, že po něm můžeš kdykoliv žádat otcovství a případně uplatnit alinemty. Zpětně je lze nárovat 3 roky dozadu. Bohužel přítelova obava je silnější a ikdyž by chtěl věřit, že toho nikdy nezneužiji, má obavy. Co se týče ononymního oplodnění přes lékařská zařízení, má to také své úskalí. Je nutné najít partnera či partnerku (nerozlišují lesbické páry) prostě někoho jiného, kdo se zapíše do RL. Jinak to bohužel nefunguje. Vlastně je tu ještě jedna možnost. Na inetrnetu je spousta možností anonymních dárců, ale na ty bych se raději moc nespoléhala. Nikdo nebude sice v RL uveden, ale jen stěží odchadovat kvalitu genetických informací…
Dobrý den já mám dotaz kamarádka se nechala uměle oplodnit se svým přítelem
není zapsan jako otec v RL a nyní jsou v rozchodu a on jí vyhrožuje že si za dětma bude chodit jak chce a kdy chce a že jí nebude dávat žádné peníze on je pouze dárcem to je vše už jí nškolikrát napat a nechová se jak má poradí nám někdo co s tím děkuji
Ahoj, sem Transexual a sem na zmene pohlavi a ma pritelkyne si hrozne preje miminko, hledam darce zpise kolem okolí Bilina, Most, Teplice možná Ústí..Nejlépe nekuřák a modré oči, vek nějak není určen a hledáme jen rozumného..vice Email..maty015@email.cz
@Maty0155 píše:
Ahoj, sem Transexual a sem na zmene pohlavi a ma pritelkyne si hrozne preje miminko, hledam darce zpise kolem okolí Bilina, Most, Teplice možná Ústí..Nejlépe nekuřák a modré oči, vek nějak není určen a hledáme jen rozumného..vice Email..maty015@email.cz
co takhle zkusit spermabanku
![]()
Zajímalo by mě, jestli jste se někdy někdo setkal s případem, že chlap (například kamarád, milenec) pomohl k otěhotnění ženě (bývalé přítelkyni, milence), protože chtěla dítě? Přirozenou cestou a případně i um. opl.?
Jak se potom zachoval k dítěti, chtěl být v RL, měl o něj zájem nebo k tomu přistoupil pouze jako dárce, i když je to typ chlapa, co má děti rád, i tu ženu, které dítě chce udělat (původně s ní chtěl být, ale pak se vrátil k matce svého dítěte). V tomto konkr. případě už malé dítě má a s jeho matkou žije, i když v ne úplně pohodové domácnosti.
Díky za názory, omluva za anonymitu