Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj,
prosím o radu ty, co darují krev a dávají si to do odečtu daní. Manžel chodí 4× za rok. Prý si to do daní dává, po každém darování má potvrzení že tam byl, o dává účetní. Prý si může odečíst 8000 Kč (za každý odběr 2000kč), ale ve finále mu v daních vrací 800-1000 Kč komplet. Je to možný, že tak málo? Nebo něco děláme špatně? Jako že má max. 1000 Kč za všechny ty odběry…někdo jiný mi zase říkal, že je to divný, že jemu vrací daleko víc…tak ted nevím. Daň. základ má vysoký, ještě mu vrací za mě, plus hypotéka.
Ale to až letos, jinak je hypo na mě a za mě to měl také poprv. Tvrdí, že za tu krev má prostě max. litr za rok. ![]()
Napadá mě, že tu daň nemá tak velkou, aby využil celou slevu. Ale bez přesných čísel ti to neřeknu. ![]()
Já tomu moc nerozumím, ale na jaře jsem zjišťovala, jestli se mi vyplatí něco odečítat z daně (není důležité co) a účetní mi řekla, že z té částky dostanu tak 10-15%, takže u vás by těch 800-1000kč odpovídalo.
@Ukulina tak ted přesně ten základ nevím, ale plat má každý měsíc těch 25tis. čistho, minimálně, mívá i víc…ten daň. základ je zřejmě v hrubém že? Např. za mě jako manželku mu vraceli plných 24tis., co se vrací, tak předpokládám, že asi tak nízký základ nemá ![]()
Jasně, protože se ty 2.000 odečítají ze základu daně, takže sníží základ a z něj se pak počítá daň 15%. Moje předchozí odpověď nebyla správná, brala jsem to, že jde o slevu z daně. Omluva ![]()
@Mami&Emmi ted jsem se ptala manžela a taky nikdy nedostal celou částku, on teda chodil na plazmu, tam těch odběrů je asi 12…když chodil na krev, to byli taky 4 odběry, tak na daních dostal něco kolem 1000, přesně už si nepamatuje…
@kacabus aha, no tak vidíš to, mě ted zase máma tvrdila, že nějakýmu jejímu kolegovi vraceli okolo 8mi tisíc a že se hrozně divil, že právě nám tak málo…proto se ptám… ![]()
@Ukulina píše:
Jasně, protože se ty 2.000 odečítají ze základu daně, takže sníží základ a z něj se pak počítá daň 15%. Moje předchozí odpověď nebyla správná, brala jsem to, že jde o slevu z daně. Omluva
Přesně tak, neodečítá se 2000,– za odběr z výsledné daně, ale 2000,– z daňového základu, tj. při 15% dani (aktuálně máme jednotnou) je to sleva 300,– za každý odběr z výsledné daně.
@Mami&Emmi
tak nedával krev, ale plazmu, tam je těch odběrů víc, manžel dostával taky víc…ale ted už nedává…
@Mami&Emmi píše:
@kacabus aha, no tak vidíš to, mě ted zase máma tvrdila, že nějakýmu jejímu kolegovi vraceli okolo 8mi tisíc a že se hrozně divil, že právě nám tak málo…proto se ptám…
Tak to mu klidně vracet mohli, stačí pokud tam ještě uplatňuje ještě nějaké úroky z úvěry nebo třeba životko, penzijko… těžko máma ví, co všechno uplatňoval.
@j.a.n.i1 no, mě tvrdila, že je to JEN za tu krev, proto jsem s epodivila. Nám taky vrací za jiný věci, ale jde mi konkrétně jen o tu krev. Ale možná to popletla nebo blbě pochopila ona…
@Mami&Emmi To by musel dávat každých 14 dní a i tak by to nevycházelo…
@j.a.n.i1 OK, jak jsme psala, chtěla jsme s ejen ujistit, že je to vše v pořádku. Máma mě zase celou pomátla ![]()